Macronovi přicházejí gratulace z unijních zemí, Spojených států i Ruska

Události: Macron obhájil prezidentský mandát (zdroj: ČT24)

Krátce po zveřejnění prvních projekcí francouzských prezidentských voleb gratulovali Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení šéfové institucí Evropské unie. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že se těší na pokračování „skvělé spolupráce“. Předseda Evropské rady Charles Michel konstatoval, že evropský blok může v „bouřlivém období“ dalších pět let počítat s aktivní rolí Francie. Český premiér Petr Fiala (ODS) v gratulaci napsal, že Francie je důležitý partner a Česko má zájem intenzivně rozvíjet vztahy.

Zatímco Macron dával během prvního pětiletého období jasně najevo zájem o posilování role EU, jeho soupeřka Marine Le Penová razila nacionalistickou rétoriku a z jejího možného úspěchu měli unijní činitelé obavy.

„V tomto bouřlivém období potřebujeme pevnou Evropu a Francii, která se bude plně angažovat v zájmu suverénnější a strategičtější Evropské unie,“ uvedl v první reakci na předběžný výsledek voleb Michel, von der Leyenová napsala, že díky Macronovu znovuzvolení „společně posuneme kupředu Francii i Evropu“.

Úlevu dávali najevo i europoslanci z hlavních politických skupin, kteří z velké většiny doufali v Macronovo vítězství. „Silná EU potřebuje silnou Francii,“ blahopřála současnému prezidentovi šéfka EP Roberta Metsolaová. 

Radost napříč Evropou

„Félicitations, srdečné blahopřání milý prezidente Emmanueli Macrone,“ napsal německý kancléř Olaf Scholz a dodal: „Těším se, že budeme pokračovat v naší dobré spolupráci.“ Macron pak do Berlína zavolal jako prvnímu zahraničnímu kolegovi v zahraničí.

„Gratuluji Emmanuelu Macronovi k jeho znovuzvolení prezidentem Francie. Francie je jedním z našich nejbližších a nejdůležitějších spojenců. Těším se na pokračující spolupráci při řešení nejdůležitějších problémů pro naše dvě země i celý svět,“ napsal britský premiér Boris Johnson.

„Vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je úžasnou zprávou pro celou Evropu,“ uvedl v oficiálním prohlášení premiér Itálie Mario Draghi. 

Nizozemský premiér Mark Rutte zaslal Macronovi „vřelé gratulace“ ve francouzštině. „Mám radost, že budeme pokračovat v naší rozsáhlé a konstruktivní spolupráci v EU a NATO a že ještě posílíme již tak skvělé vztahy mezi našimi zeměmi,“ napsal.

Ke gratulacím se připojili i belgický premiér Alexander De Croo a jeho lucemburský protějšek Xavier Bettel, kteří jsou stejně jako Macron centrističtí politici.

„Těším se na pokračování naší práce společně s Francií pro silnou a jednotnou EU,“ napsala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Populismus a destrukce byly poraženy. Je to skvělá zpráva pro Evropu a zodpovědná volba,“ uvedl předseda slovenské vlády Eduard Heger.

„Všechny volby jsou oslavou demokracie. Po nejnáročnější kampani se vrací jednotvárnost všedních dnů. (…) Budoucnost Evropy je v našich rukou,“ vzkázal Macronovi na Twitteru společně s gratulací polský premiér Mateusz Morawiecki.

Ke gratulacím Macronovi se připojil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Blahopřeji prezidentovi a opravdovému příteli Emmanuelu Macronovi k volebnímu vítězství,“ uvedl v noci na pondělí na Twitteru Zelenskyj. „Přeji Emmanuelu Macronovi nové úspěchy ve prospěch francouzského lidu. Oceňuji podporu Francie a jsem přesvědčen, že společně vykročíme vstříc novým vítězstvím. Na silnou a sjednocenou Evropu.“

Hlasy z Česka

Přání do Elysejského paláce zaznělo i z Pražského hradu. Prezident Miloš Zeman uvedl, že druhý mandát získal Macron ve velmi neklidné době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině a vyjádřil Macronovi podporu v jeho aktivitách směrem k Rusku. „Je zřejmé, že na Ukrajině se bojuje i o naši svobodu a budoucnost. Naše pomoc Ukrajině však musí jít ruku v ruce s diplomatickým úsilím o ukončení bojů a nalezení míru. V této souvislosti tak podporuji i vaše aktivity směrem k Ruské federaci a jejímu prezidentovi,“ napsal Zeman.

Premiér Petr Fiala (ODS) pogratuloval Macronovi k obhájení funkce. Francie je důležitý partner České republiky, máme zájem rozvíjet intenzivně naše vztahy a naše předsednictví Evropské unii přímo navazuje na francouzské, uvedl. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) napsal: „Jsem rád, že vítězství bylo celkem bezpečné, ale na druhé straně to beru jako výzvu pro demokratické politiky k další a pevnější spolupráci než jako výzvu k nějakým velkým oslavám. Le Penová posílila a je třeba mít se na pozoru.“

Jako dobrou zprávu pro Evropu vnímá obhajobu Macrona Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Nacionalismus a populismus prohrál, a Francie tak bude nadále partnerem v EU a NATO,“ napsala ČTK.

Podle Ondřeje Benešíka (KDU-ČSL) ve druhem kole řada lidí nevolila pro Macrona, ale proti Le Penové, která se přiblížila politickému mainstreamu. „I tak je její výsledek pro Francii dalším varováním,“ komentoval volby. Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) je Macronovo vítězství „dobrou zprávou pro nás a pro celou Evropu“. Upozornil však, jeho voliči často nevhazovali lístek primárně pro Macrona, ale proti Le Penové. 

Pro Víta Rakušana (STAN) je porážka Le Penové důkazem, že populismus lze porazit, přestože bojuje bez rukavic a bez pravidel. To by mělo být velkým poučením a zdrojem naděje, napsal. Člen poslaneckého zahraničního výboru Ondřej Lochman (STAN) uvedl, že se „zároveň ukázalo, že je tu mnoho věcí, na kterých bude muset Emmanuel Macron pracovat“. Poukázal tak na blížící se francouzské parlamentní volby, ve kterých by se podle něj mohla projevit nespokojenost některých Francouzů.

Vicepremiér za Piráty Ivan Bartoš ČTK napsal: „Proti agresi a rozpínavosti Kremlu musí stát silná jednotná EU, k čemuž může Francie velkým dílem přispět. Česko zároveň přebírá po Francii předsednictví v Radě EU. Jsem rád, že můžeme pokračovat v prohlubování spolupráce.“ Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) by vítězství Le Penové bylo „nebezpečnou volbou“. „Proto je velice dobře, že se Francouzi rozhodli, jak se rozhodli,“ okomentovala. 

Podle expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše je druhý mandát obrovský úspěch pro Macrona a skutečně dobrá zpráva pro Francii i pro celou Evropu. „Hraješ nezastupitelnou roli v Evropské radě a v dnešních těžkých časech je stabilita o to důležitější,“ uvedl s přáním úspěchu a brzkého osobního setkání. „Pro Emmanuela Macrona to je úspěch, i když ne tak zářný,“ uvedl místopředseda poslaneckého zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO). Výsledek podle něj odráží i situaci v celé Evropě, „kdy jsou slyšet hlasy populistů a lídrů, jako je Marine Le Penová“. 

Ve volebním štábu Le Penové výsledky sledoval předseda opoziční SPD Tomio Okamura. ČTK napsal, že Le Penová zvítězila morálně. „To, že se probojovala do druhého kola a stala se lídrem opozice, je skutečně velké vítězství. Potvrdilo se, že je největší ženou ve francouzské i evropské politice,“ uvedl s tím, že Le Penová sice nezvítězila, ale zvítězily její názory. Výsledek prezidentských voleb je podle člena poslaneckého zahraničního výboru Jiřího Kobzy (SPD) důkazem, že „tradiční strany ztrácejí dech a po Evropě nabývají síly protestní strany“. Výsledek Le Penové podle něj dokázal, že program její strany je pro Francouze čitelný. „Jsem přesvědčen, že zdaleka jsme neslyšeli poslední slovo (Marine Le Penové – pozn. redakce),“ uvedl s odkazem na brzké parlamentní volby v zemi.

Gratulace z USA

Americký prezident Joe Biden poblahopřál svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi ke znovuzvolení.

„Těším se na pokračování naší úzké spolupráce, zejména při podpoře Ukrajiny, obraně demokracie a boji proti klimatickým změnám,“ napsal Biden na Twitteru. Francii nazval „klíčovým partnerem při řešení globálních výzev“.

Blahopřání předtím na Twitteru zveřejnil i americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Macronovi blahopřáli i Putin a Si Ťin-pching

Ruský prezident Vladimir Putin poblahopřál Macronovi ke znovuzvolení francouzským prezidentem a popřál mu hodně úspěchů ve státnické činnosti, oznámila v pondělí ruská média s odvoláním na Kreml. „Upřímně vám přeji úspěchy ve státnické činnosti a také pevné zdraví a hodně štěstí,“ uvedl Putin v gratulacích podle agentury TASS.

Přání vyzývající k další spolupráci Macron obdržel i z Číny. „Chci pokračovat v další spolupráci s prezidentem Macronem (…) na obraně principů nezávislosti a vzájemného porozumění, prozíravosti a vzájemného přínosu,“ uvedl podle čínské státní televize CCTV prezident Si Ťin-pching.