Macron obhájil prezidentský mandát

Speciální vysílání ČT24 o francouzských volbách (zdroj: ČT24)

Francouzi zvolili prezidenta, Emmanuel Macron vyhrál se ziskem 58,55 procenta. Porazil tak Marine Le Penovou, pro kterou hlasovalo 41,45 procenta voličů, a zajistil si pokračování ve funkci na dalších pět let. Informovaly o tom v pondělí v noci tiskové agentury po sečtení všech hlasů. Volby poznamenala velká neúčast, doma zůstalo mezi 27,8 a 28,8 procenta voličů. V neděli večer došlo v některých městech na protesty.

Výsledky hlasování zhruba odpovídají projekcím, které zveřejnila francouzská média v neděli večer po uzavření volebních místností. Ty připisovaly Macronovi vítězství s asi 58 procenty hlasů a Le Penové kolem 42 procent.   

„Děkuji, drazí přátelé,“ zahájil svůj vítězný projev Macron. „Po pěti letech transformace v obtížném období mimořádných krizí se většina vyslovila pro to, abych byl prezidentem dalších pět let.“ Slíbil, že z Francie udělá ekologickou zemi.

Uvědomuje si, že řada lidí nehlasovala pro něj, ale proti Le Penové. Když se ozvalo její jméno, dav zapískal a Macron ho vyzval, ať to nedělá. „Odteď jsem prezidentem všech občanů,“ vysvětlil a slíbil, že se bude snažit řešit i problémy jejích voličů.

Český velvyslanec v Paříži Michal Fleischmann vypíchl, že se Macron na prvním místě zmínil o ekologii. Všiml si také jeho příchodu v obklopení dětí a mladých lidí. Jeho vítězství označil za výrazné a upozornil, že je to vítězství i pro celou demokracii, protože volby se konaly v atmosféře klidu a respektu.

Nová bitva

Le Penová slíbila, že bude ve své politice pokračovat, což v jejím štábu vyvolalo jásot. Zmínila červnové volby do Národního shromáždění, které podle ní musí zamezit tomu, aby Macron měl veškerou politickou moc. „Dnes večer otevíráme velkou bitvu,“ zvolala a dodala, že silný výsledek dává jejímu táboru dobrou pozici pro parlamentní volby.

Pasovala se do role hlavního lídra opozice, upozornil bývalý velvyslanec v Paříži Petr Janyška a připomněl, že na totéž aspiruje i krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon. Ten do druhého kola nepostoupil jen těsně.

Oproti 66 procentům před pěti lety Macron v letošním volebním klání ztratil. Naopak pro příznivce Le Penové je velké posílení proti minulým volbám velkou vzpruhou, míní bývalý velvyslanec a nestranický senátor Pavel Fischer. Janyška připomněl, že Macron byl letos v úplně jiné situaci. Tehdy byl nový a dnes má za sebou náročný mandát s masivními protesty žlutých vest.

Protesty se v neděli rozhořely hned po oznámení výsledků. V centru Paříže policie rozháněla nespokojené demonstranty slzným plynem stejně jako v Rennes, kde protestující i zapálili v ulicích barikádu. Demonstrace o několika stovkách lidí byly hlášeny rovněž z Marseille, Toulouse, Lyonu, Nantes, či ze Štrasburku.

První obhajoba po dlouhé době

Politolog Univerzity Karlovy Michel Perottino upozornil, že se francouzskému prezidentovi podařilo obhájit post poprvé po dvou dekádách. Tehdy navíc Jacques Chirac podle něj vyhrál jen proto, že Jean-Marie Le Pen byl pro většinu Francouzů naprosto nepřijatelný.

Politolog Jacques Rupnik obhajobu funkce označil za velký osobní Macronův úspěch. Připomněl však, že pro prosazování své politiky bude prezident potřebovat spojence v parlamentu, což bude problém. „Polovina Francouzů hlasovala proti Macronovi i zavedeným stranám,“ odkázal na výsledky prvního kola prezidentských voleb.

„Hraje se o demokracii,“ zdůraznil i s odkazem na červnové parlamentní volby vedoucí české pobočky Macronovy strany LREM Benjamin Schifres. Připomněl, že v zemi roste míra násilí, šíří se dezinformace a přestože Francouzi nejsou rasisté, volí kandidáty krajní pravice.

Události: Francie zvolila hlavu státu (zdroj: ČT24)

Atmosféra ve štábu

Macron podle zpravodaje ČT v jeho štábu Jana Šmída o svém vítězství nepochyboval, čemuž odpovídá i výběr místa pro sledování sčítání hlasů: Martova pole na pozadí Eiffelovy věže. „Teď už se tady řeší, jaká bude situace po volbách a jak bude po těch parlamentních vypadat nová vláda,“ popsal atmosféru v Macronově týmu kolem půl osmé Šmíd.

Příznivci Le Penové naopak připomínali, že i průzkumy se mohou zmýlit a poukazovali na vítězství brexitu v Británii nebo Donalda Trumpa v USA, hlásil krátce před zavřením místností z jejího štábu zpravodaj ČT Petr Zavadil. Osazenstvo doufalo ve velmi malou účast, která by radikální kandidátce mohla pomoci. Výsledky příznivce Le Penové zklamaly i potěšily zároveň, protože přes prohru dokázala získat mnoho hlasů navíc proti minulým volbám. 

Střed versus krajní pravice

Centrista Macron slibuje pro další volební období mimo jiné zvýšení hranice odchodu do penze z 62 na 65 let nebo snížení daní pro fyzické i právnické osoby. Usiluje také o posílení role EU ve světě i její soběstačnosti.

Le Penová se zaměřovala především na silnější kontrolu přistěhovalectví. K Evropské unii je skeptická, byť slevila ze svých dřívějších jasně odmítavých pozic.

Důležité pro nové funkční období prezidenta budou volby do Národního shromáždění, které se uskuteční v červnu. Ve francouzském poloprezidentském systému je součinnost prezidenta s vládou odpovědnou parlamentu zásadní a pokud pocházejí z jiných ideových táborů, bývá to pro politický život problém.