Státy EU včetně Česka pomáhají Moldavsku s uprchlíky i špatnou ekonomickou situací

Události: Pomoc Moldavsku (zdroj: ČT24)

Státy Evropské unie včetně Česka pomáhají Moldavsku překonat současnou ekonomickou krizi způsobenou ruskou agresí na Ukrajině. Sociální napětí se snaží využít organizace podporované Ruskem k převratu. Česko už poslalo desítky milionů korun na pomoc s uprchlíky, ale také na rozvoj drobným podnikatelům. Jde zejména o zemědělce a vinaře u hranic s Ukrajinou.

Velký nápor uprchlíků z Ukrajiny zažívá například moldavská obec Palanca. Každý den tam muži z Oděsy a okolí přivádějí své manželky a děti, poté se vracejí na Ukrajinu.

Největší nápor na moldavsko-ukrajinské hranici zažila Palanca před rokem. Momentálně podle místních obyvatel přijíždějí uprchlíci ve vlnách, většinou pak pokračují dále do Evropy.

V Palance se nachází také uprchlický tábor, na jeho provoz přispívá i Česko a organizace ADRA. „Z pomoci budeme poskytovat těmto lidem balíčky s jídlem, hygienické potřeby a také přikrývky,“ uvedla zástupkyně organizace ADRA Silvia Bicencová. 

Pomoc zdravotníkům i podnikatelům

Česká republika přispívá i na balíčky první pomoci v nedaleké obci Stefan Voda. „Je tam vše, co potřebují na cestě jako první pomoc,“ uvedla tamní zdravotní sestra. Zdravotníci si tam za peníze z českého projektu pořídili i automobil pro návštěvy pacientů.

„Musíme zabezpečit několik rodin. Pomoc je to skutečná, děkujeme České republice,“ řekla ředitelka polikliniky Stefan Voda  Mariana Haretová.

Evropská unie i Česko se nyní snaží pomáhat i podnikatelům, například moldavským vinařům. Ti kvůli válce a vysokým nákladům přišli o většinu odbytu. „I když nejsme přímými účastníky války, má to vliv na logistiku, největším důsledkem je pokles prodeje vína,“ sdělil vinař Ilie Gogu.

Vinař si z české rozvojové pomoci pořídil například mechanizaci na hnojení a údržbu vinic. Předpokládá, že ji bude využívat od května až do listopadu. 

Rodina Ilie Gogu z města Căușeni vybudovala vinohrad před devíti lety na místě bývalého sadu. Víno se snaží exportovat i do Evropy. Vinaři přiznávají, že právě kvůli blízkosti ukrajinských hranic a válečného konfliktu žijí v permanentním napětí a obavách. 

Ekonomické problémy země

V oblasti pomáhá také Německo a Polsko. „Moldavsko se nachází v bezprostředním sousedství válečného konfliktu, takže nejenom Česko, ale i ostatní země byly důležitým partnerem Moldavska, a to jak formou různých rozvojových projektů, tak i třeba příspěvků do rozpočtu,“ řekl velvyslanec ČR v Moldavsku Stanislav Kázecký. 

Moldavsko v současné době čelí vážným ekonomickým problémům. Jde o energetickou krizi a inflaci kolem třiceti procent. Spoléhá zejména na pomoc od Evropské unie.