Obce budou moci využít neobsazené sociální byty pro uprchlíky. Česko udělilo už bezmála 300 tisíc víz

Události: Ubytování uprchlíků v sociálních bytech (zdroj: ČT24)

Obce budou moci neobsazené sociální byty použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, které schválila vláda. Obce, kraje a jejich organizace mohou už od středy žádat o dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky. Oznámilo to ministerstvo pro místní rozvoj. Česko podle ministerstva vnitra udělilo lidem prchajícím před válkou na Ukrajině už skoro 300 tisíc víz. Většinu uprchlíků v Česku tvoří podle resortu ženy a děti. Podle generálního ředitelství úřadu práce si v ČR za tuto dobu sehnalo zaměstnání na 24 tisíc držitelů těchto víz.

Obce budou moct neobsazené sociální byty postavené s podporou státu nově použít pro uprchlíky jako osoby chráněné. Umožňuje to změna nařízení, kterou ve středu schválila vláda. Změna umožňuje, aby nájemní smlouvy mohli uzavírat i uprchlíci z Ukrajiny s dočasnou ochranou v Česku.

Úprava nařízení vlády spočívá v rozšíření cílové skupiny pro uzavírání nájemních smluv s příjemcem úvěru o osoby, které byly připraveny o možnost bydlení v důsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Uprchlíci také nebudou muset dokládat, že nevlastní nemovitosti na Ukrajině a skládat peníze k zajištění nájemného.

Ministerstvo v materiálu pro jednání vlády upozornilo, že ke snížení kapacity sociálního, případně dostupného bydlení nedojde, protože využity budou pouze nájemní byty, které obec v současnosti nevyužívá k bydlení pro původně vymezenou cílovou skupinu. „Vzhledem k účelu návrhu budou sociální dopady kladné, protože dojde k umožnění řešit ve střednědobém horizontu kvalitnější formu ubytování uvedených osob,“ uvádí materiál.

Brífink po jednání vlády 20. dubna (zdroj: ČT24)

Dotace na pořízení a opravy bydlení pro válečné uprchlíky

Obce, kraje a jejich organizace mohou od středy také žádat o dotace na bydlení pro válečné uprchlíky. „Jsou to právě obce a kraje, které nesou tíhu a náklady spojené s nutností okamžitého ubytování uprchlíků. Počítáme s dotacemi na rekonstrukce bytů a budov k zajištění důstojného bydlení. Tyto byty budou následně po odchodu uprchlíků sloužit i pro naše občany,“ uvedl ministr Ivan Bartoš (Piráti).

Ministerstvo pro místní rozvoj má v dotačním programu zatím téměř miliardu korun. Náklady na vytvoření bydlení se obcím, krajům a jejich organizacím proplatí zpětně za období od 24. února, tedy od začátku ruské invaze. Na byt na osobu mohou získat až 120 tisíc korun, na místo v obecní či krajské ubytovně až 40 tisíc korun. Peníze je možné čerpat do konce listopadu. Žádosti se přijímají do konce května.

Peníze z dotací mohou pokrýt 85 procent nákladů, zbývajících 15 procent mají zajistit žadatelé. Pětina sumy může být na vybavení. Bartoš minulý týden upřesnil, že podle požadavků krajů by bylo potřeba pro uprchlíky asi 50 tisíc ubytovacích míst.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku je přibližně 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) minulý týden uvedl, že v Česku je nyní přibližně 300 tisíc Ukrajinců. Počet uprchlíků z Ukrajiny v uplynulých dnech a týdnech polevil, ředitel cizinecké policie Milan Majer členům senátního podvýboru pro vnitřní bezpečnost v úterý řekl, že by se mohl podle jednoho ze scénářů zvýšit na půl milionu v souvislosti s pokračující ruskou agresí na jihu a východě země. 

Víza Česko dosud vydalo celkem 299 065 lidem. Na cizinecké policii se v úterý nahlásilo 3335 lidí, dohromady se zaregistrovalo 183 169 uprchlíků. Děti do 15 let se na policii hlásit nemusí.

Plán dalšího ubytování Ukrajinců

Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování.

Asociace krajů by měla do příštího jednání Ústřednímu krizovému štábu (ÚKŠ) předložit plán ubytovacích kapacit, které budou soukromí vlastníci v létě potřebovat pro komerční využití. Podle Rakušana je potřeba mít přehled, kolik míst, která nyní uprchlíci užívají, bude potřeba nahradit alternativním ubytováním.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ukrajinci pracují v dopravě i službách

Od 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, podle mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřiny Beránkové možnosti pracovat v Česku využilo 23 973 Ukrajinců s vízem k dočasné ochraně.

„K úterý máme informace, že 24 tisíc lidí začalo pracovat. Za šest týdnů je to opravdu velmi vysoké číslo. Poptávka je velká. Firmy nabízejí desítky tisíc míst. Český trh práce je připraven příchozí plně absorbovat,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Občané Ukrajiny nastupují na pozice ve výrobě nebo v dopravě, ale také v logistice nebo třeba ve službách. Zpravidla se jedná o dlouhodobě neobsazená pracovní místa,“ uvedla Beránková. Nejvíce příchozích podle ní pracuje v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Mluvčí zdůraznila, že lidé s vízem k ochraně nepotřebují k získání práce zprostředkovatele. Mohou se o místo ucházet sami, mohou rovnou odpovědět na inzerát či oslovit zaměstnavatele. Ten pak přijetí cizince nahlásí úřadu práce, má na to 30 dní.

„Stále platí, že do ČR přicházejí především ženy s dětmi, které v první řadě řeší zajištění péče o potomky a ubytování. Následně se pak zajímají o možnost výdělku. Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože stále věří, že se vrátí brzy domů. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracovním příležitostem,“ uvedl generální ředitel úřadu práce Viktor Najmon.