Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.

Součástí nynější delegace jsou mimo Drahoše také náměstkyně ministra školství Radka Wildová, náměstkyně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Jana Havlíková či předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová. Delegace má jednat o další spolupráci v epidemiologii a kybernetické bezpečnosti, vzdělávání nebo výzkumu a vývoji polovodičů.

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) večer na Twitteru uvedl, že návštěva delegace na Tchaj-wanu se připravovala dlouho, jen musela být „kvůli pandemii čínského viru“ několikrát odložena. „Mezitím Čína přitvrdila. To ale není důvod, aby spolupráce mezi parlamenty demokratických zemí musela skončit,“ napsal.

Cestu čínská ambasáda odsoudila, znamená podle ní zjevnou podporu separatistických sil. „Takový akt je vážným porušením suverenity a teritoriální integrity Číny, významně porušuje základní normy mezinárodních vztahů a bilaterální politické závazky a podrývá politické základy spolupráce mezi Čínou a Českou republikou,“ uvedlo velvyslanectví. S cestou vyjádřila Čína silnou nespokojenost, což už, jak uvedlo velvyslanectví, sdělila české straně. 

Užší kontakty s Tchaj-wanem nastartovala před dvěma lety senátní výprava v čele s šéfem horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Uskutečnila se přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). Česko letos v červenci navštívil předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. I jeho přijetí vyvolalo protesty Pekingu. Česko kritiku odmítlo mimo jiné s tím, že je suverénním státem.

Silnou reakci Pekingu vzbudila v srpnu návštěva předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Čína spustila sérii rozsáhlých vojenských cvičení, oznámila sankce na Pelosiovou a její blízké či úmysl ukončit spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí včetně klimatu.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.