Američtí kongresmani na Tchaj-wanu narušují suverenitu Číny, tvrdí Peking

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo v pondělí čínské ministerstvo obrany. Pohrozilo zároveň tvrdou reakcí na vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. Američtí kongresmani na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali v neděli a v pondělí se sešli s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili. O situaci na Tchaj-wanu bude od 18:28 hovořit v Interview ČT24 sinolog Martin Hála.

Podle čínského ministerstva obrany návštěva amerických kongresmanů svědčí o tom, že Spojené státy jsou tím, kdo vytváří problémy a škodí míru a stabilitě v oblasti Tchajwanského průlivu. „Čínská armáda bude pokračovat ve cvičeních a bude připravena k boji, aby hájila suverenitu země,“ dodalo ministerstvo.

Pětičlenná delegace amerického Kongresu, vedená senátorem Edem Markeym, na Tchaj-wan dorazila nedlouho poté, co na ostrově jednala šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Čína na její návštěvu reagovala rozsáhlými manévry, během nichž testovala i balistické střely.

Čína reagovala dalším vojenským cvičením

Armáda Číny podle agentury Reuters oznámila, že v blízkosti ostrova v pondělí provedla další cvičení, a to ve vzdušném prostoru i na moři.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen označila manévry za zásahy do míru a stability regionu. Americkým zákonodárcům řekla, že Tchaj-wan je odhodlán zachovat status quo v Tchajwanském průlivu. Tchajwanský premiér Su Čen-čchang uvedl, že ostrov se reakcemi Číny na návštěvy zahraničních přátel nenechá zastrašit. „Nemůžeme nedělat nic jen proto, že máme vedle sebe zlého souseda,“ uvedl předseda tchajwanské vlády.

Neoficiální americký zastupitelský úřad v Tchaj-peji uvedl, že delegace kongresmanů se v pondělí setkala rovněž s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem a členy zahraničního a obranného výboru tchajwanského parlamentu. O obsahu schůzek zatím není nic známo a neví se ani, kam se členové amerického Kongresu vydali z Tchaj-wanu dál, napsala agentura Reuters.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.