TÉMA

Su Čen-čchang

Čína uvalila sankce na představitele Tchaj-wanu kvůli podpoře nezávislosti ostrova

Čína uvalila sankce na sedm tchajwanských činitelů včetně diplomatické zástupkyně ve Spojených státech. Chce je tím potrestat za údajnou podporu nezávislosti Tchaj-wanu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Tchajwanské ministerstvo zahraničí sankce odsoudilo a označilo je za zastrašování.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 07:52|

Američtí kongresmani na Tchaj-wanu narušují suverenitu Číny, tvrdí Peking

Návštěva členů amerického Kongresu na Tchaj-wanu narušuje suverenitu a územní celistvost Číny, uvedlo v pondělí čínské ministerstvo obrany. Pohrozilo zároveň tvrdou reakcí na vměšování se do vnitřních záležitostí Číny. Američtí kongresmani na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali v neděli a v pondělí se sešli s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili. O situaci na Tchaj-wanu bude od 18:28 hovořit v Interview ČT24 sinolog Martin Hála.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 12:39|

Tchaj-pej hlásí další čínské simulace útoku na Tchaj-wan

Tchajwanské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan. V oblasti průlivu v neděli napočítalo 66 čínských letadel a čtrnáct lodí. Resort také oznámil, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:08|

Čína v případě Hongkongu porušila slovo, řekl Vystrčil na Tchaj-wanu

Čína porušila slovo, když v Hongkongu nedodržela zásadu jedna země, dva systémy. Na dotaz českých novinářů to na Tchaj-wanu řekl předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Takový postup Číny není podle něj přijatelný a Česká republika by se za Hongkong měla postavit podobně jako to udělala třeba Velká Británie. Vystrčil je od neděle na pracovní návštěvě Tchaj-wanu a jeho cestu Peking ostře kritizuje. Ve středu se Vystrčil mimo jiné setkal s tchajwanským premiérem Su Čen-čchangem.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 18:31|