Tchaj-pej hlásí další čínské simulace útoku na Tchaj-wan

Události: Další čínské simulace útoku na Tchaj-wan (zdroj: ČT24)

Tchajwanské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan. V oblasti průlivu v neděli napočítalo 66 čínských letadel a čtrnáct lodí. Resort také oznámil, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.

Blízko střední linie Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranice dělící obě strany, podle zdroje agentury Reuters nadále stojí asi deset lodí čínského a tchajwanského námořnictva. Při manévrech v uplynulých dnech už Čína několikrát střední linii Tchajwanského průlivu porušila.

Tchajwanské ministerstvo obrany později v neděli oznámilo, že v průběhu dne zaregistrovalo v oblasti průlivu 66 letadel čínského letectva a čtrnáct lodí čínského námořnictva. Tchajwanský premiér Su Čen-čchang uvedl, že Čína svými arogantními armádními manévry ohrožuje regionální mír a stabilitu a že by měla přestat s protahováním svalů své armády.

Tchaj-wan nicméně v neděli kolem poledne místního času (06:00 SELČ) postupně obnovil lety přes svůj vzdušný prostor, informovalo jeho ministerstvo dopravy. Ostrov však bude i nadále směřovat lety a lodě mimo oblast čínského vojenského cvičení u svého východního pobřeží. Toto opatření platí do pondělních 10:00 místního času (04:00 SELČ).

Protiraketové systémy na Tchaj-wanu jsou v pohotovosti. „Nebudeme eskalovat konflikt ani vyvolávat spory, ale budeme pevně bránit naši suverenitu a národní bezpečnost, svobodu a demokracii,“ sdělila prezidentka Tchaj-wanu Cchaj Jing-wenová.

Pravidelná cvičení

Doposud největší vojenské cvičení v regionu s ostrou střelbou zahájila Čína ve čtvrtek v reakci na návštěvu šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu. Zatím není jasné, jestli Čína v neděli manévry ukončila. Podle oznámení Pekingu potrvá cvičení až do 15. srpna. Čínská státní televize uvedla, že čínská armáda bude od nynějška provádět pravidelná cvičení na východní straně od střední linie v Tchajwanském průlivu. Peking už také ohlásil další manévry, tentokrát severněji v Po-chajském zálivu a ve Žlutém moři.

Čína Tchaj-wan považuje za součást svého území a v minulosti varovala, že pokud se ostrov pokusí vyhlásit nezávislost, nebude váhat použít vojenskou sílu, aby jej dostala pod svoji úplnou kontrolu.

Čínský ministr zahraničí Wang I v neděli prohlásil, že Tchaj-wan není součástí Spojených států, ale územím Číny a že kroky Pekingu považuje za „přiměřené a legální a jejich cílem je obrana svrchovanosti a územní celistvosti země“. 

Omezená komunikace

Jako součást odpovědi na návštěvu Pelosiové Čína pozastavila komunikaci se Spojenými státy, včetně vojenské a o změnách klimatu. „Cesta Pelosiové byla fraškou, střelila se do vlastní nohy. Posílila světový konsenzus mezinárodního společenství o jedné Číně a inspirovala 1,4 miliardy Číňanů ke sjednocení a vybudování naší moderní socialistické země,“ řekl Wang I.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ale uvedl, že komunikační kanály s Čínou zůstanou otevřené. „Abychom se vyhli eskalaci v důsledku nedorozumění nebo špatné komunikace,“ vysvětlil. Spojené státy Čínu za nácvik útoku na Tchaj-wan kritizují. „Je to zásadně nezodpovědné. K takové eskalaci není důvod,“ řekla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.