Pelosiová ukončila návštěvu Tchaj-wanu, Čína na ostrov uvaluje sankce

Události ČT: Pelosiová ukončila návštěvu Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Letadlo s předsedkyní americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou odlétlo z letiště v Tchaj-peji, uvedlo podle agentury Reuters kolem středečního poledne našeho času tchajwanské ministerstvo zahraničí. Pelosiová opouští Tchaj-wan po méně než 24 hodinách a pokračuje ve své cestě po Asii. Nyní míří do Jižní Koreje. Předtím předsedkyně vystoupila v tchajwanském parlamentu, kde jeho místopředsedovi Cchaj Čch'-čchangovi řekla, že chce s Tchaj-wanem rozšířit spolupráci na úrovni parlamentu. Čína, jež považuje ostrov za svou součást, mezitím na Tchaj-wan uvalila s platností od středy ekonomické sankce a předvolala si amerického velvyslance v Pekingu.

„Tchaj-wan je jednou z nejsvobodnějších společností na světě,“ prohlásila Pelosiová v parlamentu. Při setkání s tchajwanskou prezidentkou pak zdůraznila, že Spojené státy Tchaj-wan neopustí.

„Agrese vůči demokratickému Tchaj-wanu by měla obrovské důsledky pro bezpečnost celé indicko-pacifické oblasti,“ prohlásila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. „Tchaj-wan neustoupí. Budeme bránit svou svrchovanost,“ varovala.

„(Číňané) mohou sice bránit Tchaj-wanu ve vysílání jeho vedoucích představitelů na světová fóra, nemohou však bránit světovým představitelům ani nikomu jinému v cestě na Tchaj-wan, aby vzdali úctu jeho vzkvétající demokracii, vyzdvihli jeho mnohé úspěchy a potvrdili náš závazek k pokračující spolupráci,“ dodala později Pelosiová, která z Tchaj-wanu míří do Jižní Koreje a následně do Japonska.

Čína si předvolala amerického velvyslance

V reakci na návštěvu Pelosiové si Čína předvolala amerického velvyslance v Pekingu Nicholase Burnse, aby mu vyjádřila svůj „silný protest“ a varovala USA, že „zaplatí cenu za své vlastní chyby“. „Jde o nehorázný krok a jeho následky jsou extrémně vážné,“ řekl čínský viceministr zahraničí, který Washington vyzval k přijetí „praktických opatření, jež zvrátí nepříznivé dopady návštěvy Pelosiové na Tchaj-wanu“.

V pevninské Číně v souvislosti s návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu média intenzivně propagují sdělení, že na světě existuje „jen jedna Čína“, uvedl web BBC. Státní televizní stanice CCTV například zveřejnila banner se vzkazem: „Čína – na světě je jen jedna“ na hlavních sociálních sítích, včetně v zemi oblíbené platformy Weibo. Za 24 hodin byl plakát sdílen více než v šesti milionech případů.

BBC: Pelosiová se sešla i s aktivisty

Kromě politických činitelů se podle stanice BBC Pelosiová měla sejít i se zástupci občanské společnosti, konkrétně třemi prominentními prodemokratickými aktivisty, a zástupci z byznysu, především s Markem Liouem, předsedou největšího tchajwanského výrobce polovodičových čipů TSMC. BBC uvedla, že partnerství s tchajwanskou firmou TSMC pomůže USA obnovit narušený řetězec dodávek čipů, které využívají mimo jiné i v armádním průmyslu.

Pokud jde o aktivisty, tak se Pelosiová měla setkat s hongkongským knihkupcem Lamem Wing-kee, který v roce 2019 uprchl na Tchaj-wan, bývalým demonstrantem z náměstí Nebeského klidu a jedním tchajwanským aktivistou, kterého Čína nedávno propustila, řekli agentuře Reuters lidé obeznámení s plány americké političky.

Dvaaosmdesátiletá Pelosiová již dříve rozhněvala Peking kvůli své kritice potlačování prodemokratických protestů na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989 a zacházení s čínskou muslimskou etnickou skupinou Ujgurů.

Sankce

Čína mezitím na Tchaj-wan uvalila ekonomické sankce. Přerušila dodávky písku na Tchaj-wan, a z ostrova naopak přestane dovážet citrusové plody a některé mražené mořské ryby.

Dvěma tchajwanským nadacím také Čína již neumožní finančně spolupracovat se společnostmi a jednotlivci v pevninské Číně, konkrétně jde o Tchajwanskou nadaci pro demokracii a Tchajwanský fond pro mezinárodní spolupráci a rozvoj.

Zpravodajka České televize v jihovýchodní Asii Barbora Šámalová ve vysílání středečního Studia 6 upozornila, že je velmi pravděpodobné, že sankce se ještě budou rozšiřovat, přičemž Čína je zároveň pro tchajwanské hospodářství klíčovým trhem, míří tam 30 procent tamního exportu.

Čínské vojenské cvičení

Čína v reakci na návštěvu oznámila, že zahájí vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova. Tchajwanské ministerstvo obrany ve středu prohlásilo, že krok Pekingu je „snahou o zničení regionálního míru a stability“. Podle resortu čínské manévry porušují pravidla OSN, zasahují do tchajwanského teritoria a lze je považovat za blokádu jeho vzdušného a námořního prostoru.

Tchaj-wan také vyslal do vzduchu stíhačky, aby varoval 27 čínských letadel, která se pohybovala v tchajwanské zóně vzdušné obrany. Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že 22 čínských letounů překročilo středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny. Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že čínská letadla nezaletěla příliš daleko. Stroje žádné ze stran běžně střední linii nepřekračují.

Tchajwanská zpravodajská agentura CNA informovala, že vláda začala s Japonskem a Filipínami kvůli čínskému cvičení jednat o alternativních leteckých trasách. Podle tamního ministra dopravy Wang Kwo-Cchaje není třeba stejně postupovat v rámci lodní dopravy, plavidla se podle něj mohou čínským cvičným zónám vyhnout.

Na zvýšené napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem reagovali ministři zahraničí skupiny velkých světových ekonomik G7, kteří Čínu vyzvali, aby řešila napětí v oblasti Tchajwanské úžiny mírovým způsobem. „Neexistuje žádné ospravedlnění pro to, aby návštěva sloužila jako záminka k agresivní vojenské aktivitě v Tchajwanské úžině. Mezinárodní cesty zákonodárců našich zemí jsou normální a běžné,“ uvedli ministři a dodali, že čínská reakce hrozí zvýšením napětí a destabilizací regionu.

Nancy Pelosiová na návštěvě Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

V oblasti jsou i válečné lodě USA

„Tchaj-wan bude bránit svou bezpečnost, odpoví na každý krok porušující jeho územní svrchovanost a zvýší svou ostražitost,“ uvedlo ministerstvo na středeční tiskové konferenci. Upozornilo rovněž, že Čína pokračuje v psychologické válce vůči Tchaj-wanu a že by jeho občané neměli věřit nepodloženým zprávám.

Šámalová upozornila, že v oblasti se pohybují i čtyři americké válečné lodě včetně jedné letadlové, podle dostupných informací se plavidla USA nyní pohybují ve Filipínském moři. Dodala, že od návštěvy předchůdce Pelosiové Newta Gingriche na Tchaj-wanu v roce 1997 se mnohé změnilo, Čína je nyní mnohem silnější jak ekonomicky, tak vojensky.

Pelosiová na Tchaj-wan přiletěla v úterý odpoledne. Čína na přistání reagovala mimo jiné právě oznámením několikadenních vojenských cvičení s ostrou střelbou v šesti různých oblastech v okolí ostrova.

Čína varuje i britské poslance

Čínský velvyslanec v Británii Čeng Ce-kuang varoval, že potenciální cesta britského parlamentního výboru pro zahraniční věci na Tchaj-wan by měla „vážné dopady“ na vztahy s Čínou. Podle listu The Guardian poslanci cestu plánují na listopad nebo prosinec tohoto roku a povede ji konzervativec Tom Tugendhat, který se v červenci neúspěšně ucházel o premiérský post.

Čeng Ce-kuang britské politiky vyzval, aby „netančili, jak Spojené státy pískají“, a připomněl společné britsko-čínské prohlášení z roku 1972, podle něhož Británie Tchaj-wan neuznává jako samostatný stát, ale jako čínskou provincii. V roce 1972 také diplomatické vztahy mezi Čínou a Británií povýšily na velvyslaneckou úroveň.