Si Ťin-pching umlčel opozici ve straně, nic mu nebrání vstoupit do třetího období

Události: Si Ťin-pchingův boj o moc (zdroj: ČT24)

Informace o rozporech uvnitř čínské komunistické strany jsou pouhými nepotvrzenými spekulacemi, říká zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Si Ťin-pching podle ní pomocí protikorupční politiky a ideologických změn umlčel opozici ve straně, a nic mu proto nebrání vstoupit do třetího funkčního období.

„Důkazy nejsou v podstatě žádné. To, co se děje uvnitř Komunistické strany, je zahaleno tajemstvím a ví to jen hrstka zasvěcených,“ říká Šámalová ke spekulacím o nespokojenosti části stranické elity s kurzem, který nastavil současný prezident. Nelze podle ní ale ani vyloučit, že k mocenskému boji v Číně skutečně dochází. Na veřejnost se občas dostanou nesouhlasné názory mezi politickou elitou nebo akademiky, ale kvůli cenzuře z internetu rychle mizí. 

Politika Si Ťin-pchinga je problematická nejen kvůli nulové toleranci vůči covidu, kvůli které je velmi zasažena čínská ekonomika, ale také kvůli tlaku na velké technologické firmy, které byly donedávna výkladní skříní čínské ekonomiky.

Podle Šámalové ale čínský prezident využil protikorupční kampaň jako nástroj k tomu, aby zastrašil a umlčel opozici ve straně. Zároveň upevnil svou pozici i pomocí ideologických nástrojů. „Prosadil svou osobní myšlenku do stranické ideologie a de facto vymazal ze stranické historie své předchůdce,“ vysvětluje zpravodajka. Zpochybňování jeho myšlenek by tak nyní znamenalo zpochybňování ideologie Komunistické strany. 

Minimum analytiků podle Šámalové pochybuje, že by Si Ťin-pching na podzim vstoupil do třetího funkčního období. Tato bezprecedentní událost by mu navíc otevřela dveře k vládě na neomezeně dlouhou dobu.

Si Ťin-pching chce změnit pravidla mezinárodního řádu podle čínských představ, říká sinoložka

I podle sinoložky Olgy Lomové z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy převládá názor, že spekulace a fámy o tom, jaké kruhy uvnitř komunistické strany se chystají vystoupit proti Si Ťin-pchingovi, jsou pouze skrytým přáním Číňanů, kteří se z obavy o vlastní bezpečnost uchýlili do zahraničí.

„Myslím, že si Si Ťin-pching takzvanými protikorupčními kampaněmi upevnil svou moc. Je velmi malá pravděpodobnst, že by byla nějaká výrazná opozice uvnitř komunistické strany proti jeho absolutní moci,“ zdůraznila Lomová ve vysílání Horizontu ČT24.

Podle ní se Si Ťin-pching stane vůdcem Číny na neomezenou dobu. Nejde prý o jeho osobní ambici být vůdcem; komunistická strana si vypočítala, že se udrží u moci, jedině pokud bude mít podobně silného vůdce.

„Není to dobrá zpráva pro Číňany ani pro zbytek světa. Jedna z věcí, která charakterizuje Si Ťin-pchingovo období, je velmi ambiciózní a asertivní zahraniční politika. A tou ambicí je změnit pravidla mezinárodního řádu tak, aby odpovídaly čínskému politickému systému a čínské představě o řešení nejrůznějších globálních problémů, což není pro demokratický svět příliš povzbudivé,“ zhodnotila sinoložka mocenskou situaci v Číně.

Při pohledu na osobnostní vývoj Putina se zdá pochopení osobnosti čínského vůdce ještě naléhavější. Lomová však podotýká, že spíše než pochopit Si Ťin-pchinga jako jednotlivce je důležitější pochopit mentalitu, způsob uvažování a ambice, které má celá mocenská skupina kolem něj, tedy vedení komunistické strany a celý aparát, který reprodukuje jeho ideologii.

Horizont ČT24: Sinoložka Olga Lomová k politickým nepokojům v Číně (zdroj: ČT24)