Exil mi dává svobodu kritizovat Peking, rozumíme dílu Havla, říká aktivista Nathan Law

Události v kultuře: Nathan Law mluví o exilu i Havlovi (zdroj: ČT24)

Osmadvacetiletý aktivista a někdejší studentský vůdce Nathan Law v exilu poukazuje na věci, o nichž obyvatelé Hongkongu, odkud emigrovaly tisíce mladých lidí, mluvit nemohou. Stal se nejmladším hongkongským zákonodárcem, bojovníkem za lidská práva i politickým vězněm. Nyní žije v britském exilu a loni publikoval knihu Svoboda: jak ji ztrácíme a bráníme. O víkendu byl hostem pražského veletrhu Svět knihy.

Law vyrůstal v Hongkongu, který tehdy vnímal jako místo se svobodou slova, shromažďování i otevřeného internetu. „Tehdy to bylo skutečně poprvé, kdy jsem si uvědomil, že hlavně v Číně lidé nemají volný přístup k internetu, nemohou se svobodně vyjadřovat k nejrůznějším věcem, protože jinak jim hrozí zatčení. Ani nemají možnost připomínat si masakr na náměstí Nebeského klidu 4. června 1989,“ říká.

Byl to prý tento několik dekád trvající rozdíl a kontrast mezi Hongkongem a Čínou, díky kterému si uvědomil, že svoboda je něco, co je cenné a co není možné vnímat jako samozřejmost. Exil mu nyní dává svobodu kritizovat vládu a pokračovat v obhajobě idejí, o kterých lidé v Hongkongu nemohou mluvit.

„Samozřejmě jsem ale ztratil možnost vídat svoji rodinu, být s ní v kontaktu, potkávat se s přáteli, navštěvovat svoje oblíbená místa v Hongkongu i zajít si třeba na jídla, která mám tak rád. Takže to vnímám jako něco za něco. Myslím si ale, že svoboda slova je zcela zásadní. Je to to nejdůležitější, protože jenom tak mohu komunikovat s vámi se všemi. Vysvětlovat lidem, proč by měli chápat naše tvrdé postoje vůči čínskému porušování lidských práv,“ uvádí Law.

Význam Václava Havla

Prohlašuje, že pro něj i pro mnohé lidi z Hongkongu je velmi relevantní literární dílo bývalého disidenta a prvního českého prezidenta Václava Havla, protože prý jeho textům začali rozumět.

„Kniha Moc bezmocných se u nás stala velmi populární, protože dokážeme postupně pochopit život v ní zobrazovaný. I díky ní můžeme při životě udržovat své aktivity a naděje do budoucna. Ano, tohle je rozhodně kniha, kterou čteme a považujeme ji za přínosnou pro současný Hongkong,“ sděluje.

Law byl jedním ze tří mladých vůdců hongkongské prodemokratické strany Demosisto, která byla rozpuštěna v červenci 2020 poté, co čínský parlament schválil zákon o národní bezpečnosti. Studentský vůdce, který získal cenu českého Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) za svobodu, demokracii a lidská práva, byl mimo jiné kandidátem na Nobelovu cenu míru v roce 2018.

Dlouhodobě vystupuje proti zásahům čínského režimu do hongkongské politiky a usiluje o dodržování lidských práv v Hongkongu, Tibetu a také v autonomní oblasti Sin-ťiang, kde čínský režim decimuje Ujgury. V roce 2016 byl zvolen nejmladším hongkongským zákonodárcem, předloni v červenci oznámil, že odcestoval do Londýna a že bude pokračovat ve svých aktivitách ze zahraničí.