Vágní zákon o autorských právech v Hongkongu má vést k autocenzuře, tvrdí kritici

Události: Hongkong zavádí sporný autorský zákon (zdroj: ČT24)

Vláda v Hongkongu chystá další roubíkový zákon. Týká se ochrany práv duševního vlastnictví, ale dotkne se i toho, co lidé sdílejí na internetu. Podle kritiků ještě víc omezí svobodu slova.

Už žádné parodie ani satira. Kontroverzní zákon má zakročit proti pirátství. Pod hrozbou vězení se dotýká i toho, co lidé vytvářejí a šíří na internetu. Je napsaný tak, že není jasné, co je za hranou. Podle kritiků omezuje svobodu slova a povede k autocenzuře.

Když ještě v Hongkongu existovala opozice, návrh dvakrát zablokovala. Teď už ale zákony schvalují takzvaní vlastenci, které vybírá Peking. „Vylepšený volební systém je plně v souladu s principem ‚jedna země, dva sytémy‘ a bere ohled na aktuální situaci v Hongkongu,“ řekl nastupující správce Hongkongu John Lee. 

Youtuber vystupující pod přezdívkou Vlk odešel kvůli cenzuře a zákonu o státní bezpečnosti z médií. Vystupuje na vlastní pěst. Teď musí zvážit i to. „Návrh zákona je nejednoznačný, pokud jde o parodii a satiru. Nevíme, co si smíme dovolit, abychom nebyli za hranou. Nemáme jistotu, že můžeme pokračovat,“ popsal performer. 

V pokračující normalizaci je to další nástroj proti občanské společnosti. Ze stovek lidí stíhaných podle zákona o státní bezpečnosti se většina obvinění týká svobody projevu. Policie dokonce varovala lidi, aby se nedívali na dokument o protestech na internetu. I sledování filmu může znamenat podvracení státu.