Hongkongský soud potrestal opozičníka Laie a dalších sedm lidí za připomínku čínského masakru

Horizont ČT24: Hongkongský soud poslal aktivistu Laie do vězení (zdroj: ČT24)

Hongkongský mediální magnát Jimmy Lai si vyslechl další soudní verdikt – třináct měsíců má ve vězení strávit za podněcování k účasti na loňském nepovoleném shromáždění, které se konalo u příležitosti výročí krvavého potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men. Laie už dříve soud poslal do vězení v jiných kauzách a nový trest si bude odpykávat souběžně. V souvislosti s připomínkou masakru si v pondělí tresty vězení od čtyř do 14 měsíců vyslechlo také sedm dalších hongkongských aktivistů.

Čtyřiasedmdesátiletý Jimmy Lai již dříve obvinění odmítl a stejně se vyjádřily i odsouzená jednatřicetiletá bývalá novinářka Gwyneth Hoová a šestatřicetiletá Tonyee Chowová, někdejší místopředsedkyně nyní rozpuštěné Hongkongské aliance na podporu vlasteneckých a demokratických hnutí, která každoroční vigilie na památku obětí masakru na náměstí Nebeského klidu organizovala. Chowové soud uložil dvanáct měsíců vězení a Hoové šest.

„Pokud je vzpomínání na ty, kdo nespravedlivě zemřeli, zločinem, pak mě z tohoto zločinu obviňte a nechte mě za něj trpět. Ponesu břímě a slávu společně s mladými muži a ženami, kteří prolili svou krev 4. června ve jménu pravdy, spravedlnosti a dobra,“ napsal z vězení Lai.

Hongkongská policie připomínku masakru na náměstí Tchien-an-men ze 4. června 1989 loni zakázala, což zdůvodnila opatřeními proti šíření koronaviru. Řada lidí ale k Victoria Parku, kde se shromáždění vždy koná, přišla. Policie později v souvislosti se shromážděním zatkla 26 aktivistů. Podle pondělního vyjádření soudkyně Amandy Woodcockové obvinění „ignorovali a bagatelizovali vážnou zdravotní krizi“.

„Jestliže ti, kdo jsou u moci, chtějí zlikvidovat naše hnutí pomocí stíhání a uvězňování, budou zklamáni. Tímto naopak vdechli hnutí nový život a sjednotili novou generaci k dlouhému boji za svobodu, spravedlnost a demokracii,“ poznamenala Chowová.

Pět dalších aktivistů se k účasti na shromáždění, jeho organizaci či k podněcování k účasti přiznalo.

Jimmy Lai byl již dříve odsouzen k čtrnáctiměsíčnímu trestu za organizaci nepovolených demonstrací v srpnu 2019 a účast v nich. Stejně dlouhý trest pak dostal za uspořádání protestu 1. října 2019. Demonstranti při masových protestních akcích v roce 2019 varovali před omezováním svobod v Hongkongu ze strany pevninské Číny, pod jejíž správu se tato bývalá britská kolonie v roce 1997 vrátila.