Hongkongská univerzita „zhodnotila rizika“ a odstranila sochu připomínající masakr z roku 1989

Hongkongská univerzita odstranila připomínku Tchien-an-men (zdroj: ČT24)

Přední hongkongská univerzita v noci na čtvrtek odstranila ze svého komplexu sochu, která připomínala krvavé vojenské potlačení prodemokratických demonstrací na pekingském náměstí Tchien-an-men z roku 1989. Dílo, jež zobrazuje desítky roztrhaných a pokroucených lidských těl, bylo jedním z posledních hongkongských památníků věnovaných masakru, o němž se v pevninské Číně doposud nesmí mluvit.

Umělecké dílo zvané Pilíř hanby, vytvořené dánským sochařem Jensem Galschiötem, stálo v kampusu univerzity 24 let a na výročí pekingských protestů se u něj v červnu každoročně scházeli lidé při vzpomínkových akcích.

Univerzita, která je nejstarší v Hongkongu, sdělila, že o odstranění sochy rozhodla „na základě právních porad a aktuálního zhodnocení rizik“. „Univerzitní rada požádala, aby byla socha uložena do skladu,“ dodala.

Autor díla Galschiöt v prohlášení uvedl, že je „naprosto šokován“ a že „za jakékoli škody na svém soukromém majetku bude požadovat odškodné“. Umělec, který si sochu cení na 1,4 milionu dolarů, už v říjnu nabízel, že si dílo osobně odveze zpět do Dánska, pokud mu čínské a hongkongské úřady zaručí imunitu. Zatím ale neuspěl.

Události: Odstranění sochy (zdroj: ČT24)

Stále méně svobod

Zatímco pevninská Čína jakékoli připomínky zásahu bezpečnostních sil ze 4. června 1989 proti demonstrantům znemožňuje, obyvatelé Hongkongu si ho každý rok připomínali masovými shromážděními při svíčkách. Loni a letos úřady ale tyto akce zakázaly, což zdůvodnily opatřeními proti šíření koronaviru.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně výrazně omezuje.

Uzavřeno bylo v Hongkongu například i muzeum věnované událostem ze 4. června a jeho internetová verze je z hongkongského území nepřístupná. Podobně jako socha v kampusu univerzity se dostalo do rozporu s bezpečnostním zákonem, který Čína prosadila v reakci na hromadné prodemokratické demonstrace v Hongkongu v roce 2019.