Pelosiová přiletěla na Tchaj-wan. Čína zahajuje vojenské cvičení

Události ČT: Pelosiová na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová přiletěla na Tchaj-wan navzdory čínským hrozbám, že takový krok bude mít vážné následky. Peking v reakci oznámil, že bez odkladu zahájí námořní a letecké cvičení v okolí ostrova. Uvedl také, že cesta Pelosiové podkopává mír a stabilitu v Tchajwanské úžině a narušuje svrchovanost Číny. Spojené státy už dříve varovaly před přehnanou reakcí.

„Návštěva naší kongresové delegace na Tchaj-wanu je poctou neochvějnému závazku Spojených států podporovat tchajwanskou demokracii,“ uvedla Pelosiová v prohlášení krátce po přistání v Tchaj-peji. „Americká solidarita se 23 miliony obyvatel Tchaj-wanu je dnes, kdy svět stojí před volbou mezi autokracií a demokracií, důležitější než kdy jindy.“

Ve středu se má Pelosiová setkat s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a podle zasvěcených zdrojů, které citovala agentura Reuters, je na programu také schůzka se skupinou aktivistů otevřeně kritizujících stav lidských práv v Číně.

Peking: Podkopání míru a stability

Peking cestu odsoudil. „(Návštěva) podkopává mír a stabilitu v Tchajwanské úžině a vysílá vážně míněný signál separatistickým silám usilujícím o ,nezávislost Tchaj-wanu‘,“ uvedlo čínské ministerstvo v prohlášení, které zveřejnila oficiální tisková agentura Nová Čína.

„Čína se proti tomu důrazně ohrazuje a ostře to odsuzuje. Na světě existuje pouze jedna Čína, Tchaj-wan je nezcizitelnou součástí čínského území a vláda Čínské lidové republiky je jedinou legální vládou zastupující celou Čínu,“ dodalo čínské ministerstvo zahraničí. 

Pelosiová přiletěla na Tchaj-wan z Malajsie. Podle místních médií Čína předtím uzavřela vzdušný prostor nad Tchajwanskou úžinou pro všechna civilní letadla; nad linií rozdělující úžinu krátce před příletem Pelosiové proletěly čínské vojenské letouny, dodal NDTV. 

Na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-pej se shromáždily davy lidí skandujících: „Vítejte, Pelosiová!“ Uvítaly tak přílet stroje, který byl od svého startu z Kuala Lumpuru nejsledovanějším letounem na světě, jak se uživatelé internetu snažili zjistit, jestli Pelosiová po skončení oficiální návštěvy Malajsie skutečně zamíří na Tchaj-wan.

Peking zahajuje vojenské cvičení

Peking už dříve uvedl, že pokud Pelosiová navštíví ostrov, nebude Čínská lidová armáda nečinně přihlížet. „Američtí politici, kteří si v otázce Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, neskončí dobře,“ řekl čínský ministr zahraničí Wang I. I když Peking nezmínil konkrétní jméno, své prohlášení ministr vydal v době, kdy byla Pelosiová na cestě na ostrov, který Čína pokládá za svou odpadlickou provincii.

Peking později uvedl, že cesta Pelosiové má závažný dopad na politické základy čínsko-amerických vztahů a narušuje svrchovanost Číny. Peking bezodkladně zahájí společné námořní a letecké cvičení ve vzdušném prostoru severně, jihozápadně a jihovýchodně od Tchaj-wanu, uvedlo velitelství čínských východních sil. Učiní tak v odpovědi na „nedávné kroky Spojených států“, což podle agentury AFP znamená návštěvu Pelosiové na Tchaj-wanu. 

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že armáda byla uvedena do stavu zvýšené pohotovosti a zahajuje cvičné manévry na šesti místech okolo ostrova. V některých případech armáda použije i ostrou munici, dodal úřad. Cvičení potrvá do neděle, napsala agentura DPA.

Mezitím tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že Čína vyslala směrem k Tchaj-wanu jednadvacet letadel, z toho osmnáct stíhaček. Mezi zbylými je letadlo včasné výstrahy a letadlo elektronického boje, informovala agentura AP.

Podle prohlášení tchajwanského ministerstva obrany na Twitteru letouny vstoupily do oblasti na jihozápadě takzvané identifikační zóny vzdušné obrany (ADIZ). ADIZ není totožná s tchajwanským teritoriálním vzdušným prostorem –⁠ zahrnuje mnohem větší oblast, která se částečně překrývá s čínským vzdušným prostorem a zahrnuje dokonce i část čínské pevniny.

Washington varoval před přehnanou reakcí

Bílý dům už předtím varoval komunistickou vládu před přehnanou reakcí a vyslal čtyři válečné lodě na „rutinní“ nasazení východně od ostrova, informoval server NDTV.

USA také uvedly, že se nenechají zastrašit čínskými výhrůžkami a varováními. Washington ovšem také zdůraznil, že případná návštěva ostrova by „nezměnila status quo, ani politiku Spojených států vůči Tchaj-wanu“. Washington dlouhodobě uplatňuje takzvanou strategickou nejednoznačnost, kdy odmítá uznat nezávislost ostrova na Pekingu a zároveň nevylučuje, že mu v případě komunistické vojenské akce přijde vojensky na pomoc.

Politolog: Jde o symbolické, ale významné gesto

Pelosiová je nejvyšší americkou představitelkou, jež navštívila Tchaj-wan za posledních 25 let. USA kladou důraz na to, že jde o osobní iniciativu Pelosiové, nicméně ze symbolického hlediska je její návštěva velmi významným gestem, uvádí politolog Jakub Dopieralla.

„Oficiální politikou USA je uznávání politiky jedné Číny, ačkoli to oficiálně nepotvrzují. Ale tváří se tak, že to uznávají. Na druhou stranu, ten postoj reálný, rétorický a tak dále, je poměrně konfrontační, a tohle americkou politickou elitu poměrně sdružuje,“ dodává s odkazem na skutečnost, že postoj k Číně spojuje demokraty i republikány.

Politolog Dopieralla: Nevidím naději na zlepšení vztahů USA a Číny (zdroj: ČT24)

Vojenské manévry

Už před návštěvou vzrostly známky vojenské aktivity na obou stranách Tchajwanského průlivu. Čínská letadla v úterý ráno prolétla v blízkosti střední linie rozdělující průliv mezi ostrovem a pevninou a několik čínských válečných lodí se od pondělí zdržovalo v blízkosti této neoficiální námořní hranice. Na čínských sociálních sítích se objevují videa, na kterých je vidět vojenská technika shromažďující se na pobřeží a ve městě Sia-men v pevninské Číně.

Ve vodách východně od ostrova, který Čína pokládá za svou vzbouřeneckou provincii, se rozmístila čtyři americká válečná plavidla, včetně jedné letadlové lodi. Podle amerického námořnictva se jedná o rutinní záležitost, Spojené státy udržují silnou námořní přítomnost v oblasti dlouhodobě.

Letadlová loď Ronald Reagan proplouvala Jihočínským mořem a v současné době se nachází ve Filipínském moři, východně od Tchaj-wanu a Filipín a jižně od Japonska, řekl představitel amerického námořnictva agentuře Reuters. Letadlová loď Ronald Reagan v Japonsku operuje společně s raketovým křižníkem Antietam a torpédoborcem Higgins.

„I když jsou schopny reagovat na jakoukoli situaci, jedná se o běžné, rutinní nasazení,“ uvedl činitel, který hovořil pod podmínkou zachování anonymity s tím, že bližší lokalitu lodí nechce zveřejňovat. V oblasti se nachází také americká vrtulníková výsadková loď Tripoli.

Tchaj-wan cítí tlak i v kyberprostoru. Někdo napadl webové stránky tchajwanské prezidentské kanceláře ze zahraničí, uvedly agentury. Po krátkém výpadku byly ale opět zprovozněny.

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky „jedné Číny“ na ostrově neexistuje samostatná politická entita. Tchaj-wan přitom od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a nyni demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

Spojené státy sice ostrovní stát oficiálně neuznávají, udržují s ním ale obchodní vztahy a poskytují mu zbraně, jsou největším dodavatelem vojenské techniky.