Čína uvalí sankce na Pelosiovou kvůli návštěvě Tchaj-wanu a přestane s USA jednat o klimatu

Čína se rozhodla uvalit sankce na předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a její nejbližší rodinu v reakci na její návštěvu Tchaj-wanu. S odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí o tom informovala agentura Reuters. Peking také oznámil, že ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu. Čína krátce po návštěvě Pelosiové na Tchaj-wanu zahájila vojenská cvičení s ostrou střelbou v okolí ostrova. Šéf americké diplomacie Antony Blinken ujistil, že Spojené státy chtějí situaci uklidnit.

„Navzdory odporu a vážným obavám Číny Pelosiová trvala na návštěvě Tchaj-wanu, čímž vážně zasáhla do vnitřních záležitostí Číny, podkopala její suverenitu a územní celistvost, pošlapala politiku jedné Číny a ohrozila mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí v prohlášení. Podobu postihu političky podle agentury Reuters úřad neupřesnil. 

Čínské ministerstvo zahraničí také uvedlo, že pozastaví vzájemná jednání o klimatu, dialog mezi vojenskými představiteli USA a Číny, přeshraniční spolupráci týkající se kriminality, jednání o námořní bezpečnosti a vztahy v oblasti imigrační a protidrogové politiky.

Pelosiová a pět dalších členů Kongresu dorazili ve čtvrtek po návštěvě Singapuru, Malajsie, Tchaj-wanu a Jižní Koreje do Japonska. Podle agentury Reuters v pátek Pelosiová na tiskové konferenci po setkání s japonským premiérem Fumiem Kišidou uvedla, že její cesta nebyla nikdy zaměřena na změnu statusu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Podle agentur AP a AFP také řekla, že Spojené státy nedovolí Číně, aby izolovala Tchaj-wan tím, že bude bránit americkým představitelům v návštěvách.

Tokio: Čínské cvičení je vážný problém

Šéf japonské vlády prohlásil, že čínské vojenské cvičení zaměřené na Tchaj-wan představuje „vážný problém“, který ohrožuje mír a bezpečnost v regionu. Odpalování raket je podle něj zapotřebí okamžitě zastavit. Pouhý den po odletu Pelosiové z Tchaj-peje vypálila Čína jedenáct balistických střel do vod kolem ostrova. Pět z nich dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny. To přimělo Tokio k diplomatickému protestu.

Kišida podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Japonsko bude s USA spolupracovat na udržení míru a stability v Tchajwanském průlivu, který je klíčovou námořní trasou.

Peking si podle Reuters předvolal japonského velvyslance v Číně, aby mu dal najevo nelibost nad účastí země v prohlášení, které vydala s ohledem na situaci kolem Tchaj-wanu skupina velkých světových ekonomik G7. Ministři zahraničí účastnických zemí tento týden Čínu vyzvali, aby napětí v oblasti Tchajwanského průlivu řešila mírovým způsobem. Čínské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že podobnou stížnost podalo některým evropským zemím a vyslancům EU v Pekingu.

Spory kolem Tchaj-wanu významně ovlivnily také zasedání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Blinken chce uklidnit situaci

Blinken podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters na zasedání řekl, že Spojené státy chtějí uklidnit situaci kolem Tchaj-wanu po „nehorázně provokativní“ reakci Pekingu na návštěvu Pelosiové. Čínu také obvinil, že se snaží zastrašit nejen Tchaj-wan, ale i jeho sousedy, píše s odvoláním na „západního činitele“ Reuters. Washington podle ministra zahraničí nadále stojí za svými partnery a spojenci. Mezi ty lze řadit i Tchaj-wan, byť s ním USA nemají formální diplomatické vztahy.

Americký ministr zahraničí reakci Pekingu na návštěvu Pelosiové označil za extrémní a zcela neopodstatněnou, informují světové zpravodajské agentury. Vyjádřil obavu, že manévry destabilizují celý region. „Tyto provokace představují významnou eskalaci,“ citovala Blinkena agentura AFP. „Čína se rozhodla reagovat přehnaně a využít návštěvu paní Pelosiové jako záminku. Fakt je ten, že její návštěva byla poklidná. Neexistuje žádné opodstatnění pro tuto extrémní vojenskou reakci,“ řekl.

Agentura AP uvádí, že americký ministr zahraničí se při pátečním jednání setkal se svými protějšky z Ruska a Číny Sergejem Lavrovem a Wang Iem.

Podle Blinkena při ministerském setkání v Phnompenhu došlo na „energickou komunikaci“ stran Tchaj-wanu. Spojené státy prý opakovaně dávají Pekingu najevo, že nechtějí vyvolat žádnou krizi. Bilaterální jednání mezi ministry zahraničí Číny a USA se nicméně nekonalo.

Washington si předvolal čínského velvyslance

Bílý dům si mezitím v noci ze čtvrtka na pátek předvolal čínského ambasadora, aby počínání Pekingu odsoudil, napsal list The Washington Post. „Po krocích Číny jsme předvolali velvyslance Čchina Kanga, abychom mu předali demarši ohledně provokativních kroků (Pekingu),“ řekl deníku mluvčí prezidentské kanceláře John Kirby.

Washington dal podle Kirbyho velvyslanci jasně najevo, že akce Pekingu znepokojují Tchaj-wan, Spojené státy i jejich partnery po celém světě. USA si nepřejí žádnou krizi, ale nenechají se odradit od operací ve vodách či vzdušném prostoru západního Pacifiku, dodal americký představitel.

Kirby také později uvedl, že Spojené státy jsou připraveny reagovat na vše, co se Čína rozhodne udělat. Peking mezitím varoval USA, že nesmí zopakovat chybu a znovu dovolit, aby Tchaj-wan navštívil další předseda americké Sněmovny reprezentantů.

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a integrální součást svého území, a proto cestu Pelosiové vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti. Naposledy takto vysoce postavený americký politik navštívil Tchaj-wan před čtvrtstoletím.