Jihokorejský prezident se Pelosiové vyhne, nechce popudit Čínu

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se na začátku návštěvy Soulu setkala se svým jihokorejským protějškem Kim Čin-pchjoem. Ve společném prohlášení se zavázali, že budou podporovat politiku odstrašení vůči Severní Koreji s cílem zajistit její jaderné odzbrojení, informuje agentura Reuters. Pelosiová také zamíří do hraniční oblasti rozdělující Severní a Jižní Koreu. Zónu společně kontrolují americké velení OSN a Severní Korea.

Pelosiová s předsedou jihokorejského Národního shromáždění zároveň vyjádřila obavy ohledně severokorejských jaderných a raketových hrozeb. „Obě strany vyjádřily znepokojení nad neutěšenou situací rostoucí hrozby ze strany Severní Koreje,“ uvádí se v prohlášení. „Dohodli jsme se, že podpoříme úsilí obou vlád dosáhnout denuklearizace a míru prostřednictvím mezinárodní spolupráce a diplomatického dialogu,“ stojí v textu, který poukazuje na potřebu pokračovat vůči KLDR v politice odstrašování.

Pelosiová na tiskové konferenci zároveň řekla, že se svým jihokorejským protějškem hovořila o tom, jak posílit spolupráci v otázkách regionální bezpečnosti, ekonomiky a klimatické krize.

Šéfka Sněmovny reprezentantů do Jižní Koreje přiletěla ve středu večer po krátké návštěvě Tchaj-wanu. Před jednáním s Kim Čin-pchjoem a dalšími zákonodárci se setkala s americkými diplomaty.

Později má zákonodárkyně v plánu navštívit hraniční oblast rozdělující Severní a Jižní Koreu. Pokud se návštěva uskuteční, bude Pelosiová nejvýše postaveným americkým politikem, který se do této oblasti vypraví od roku 2019, kdy na místo přijel tehdejší americký prezident Donald Trump na setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. 

S jihokorejským prezidentem se Pelosiová nesetká

S hlavou státu se však Pelosiová nesetká, uvedl list The Guardian. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol, který je podle svého úřadu na plánované dovolené, se podle některých zdrojů snaží uklidnit Čínu tím, že se Pelosiové vyhýbá.

Ta se stala nejvyšším americkým představitelem, který navštívil Tchaj-wan za poslední čtvrtstoletí, což vyvolalo zuřivou reakci Pekingu.

Jun, který se ujal funkce v květnu, bude s Pelosiovou hovořit pouze telefonicky, ale osobní setkání během její návštěvy Soulu není v plánu, uvedla jihokorejská média.