TÉMA

Karine Jean-Pierreová

Spojené státy posílily ochranu hranice s Mexikem stovkami vojáků

Americká ministryně vnitra Deb Haalandová odjela na hranici s Mexikem zkontrolovat migrační situaci. Na ochranu hranice administrativa posílá dalších 1500 vojáků. Obává se dalšího nárůstu počtu zadržených migrantů, kterých by brzy mohlo být až třináct tisíc denně.
5. 5. 2023|

Florida přitvrdí v otázce potratů. Po šestém týdnu těhotenství budou nelegální

Floridský zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, odsouhlasil zákaz potratů po šestém týdnu těhotenství. Informuje o tom agentura AP. Návrh má podporu i guvernéra Rona DeSantise, který se podle médií připravuje na kandidaturu v prezidentských volbách příští rok. Bílý dům rozhodnutí floridských politiků ostře kritizoval.
13. 4. 2023|

Zelenskyj letí do Spojených států. Biden ohlásí další pomoc Kyjevu, včetně systému Patriot

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na cestě do Washingtonu, kde bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupí v Kongresu. Návštěvu, o které informovala v úterý některá americká média, potvrdil i Bílý dům. Jedná se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze v únoru tohoto roku. Spojené státy u příležitosti Zelenského návštěvy ohlásí novou vojenskou pomoc Kyjevu, její součástí budou i dodávky systému Patriot. Průběhu Zelenského cesty do USA se bude od 21:15 věnovat speciální vysílání ČT24.
20. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 14:34|

Tchaj-pej hlásí další čínské simulace útoku na Tchaj-wan

Tchajwanské ministerstvo obrany v neděli podle agentury Reuters oznámilo, že několik čínských armádních lodí, letadel a dronů se dál zapojuje do vojenských cvičení a provádí manévry simulující útok na Tchaj-wan. V oblasti průlivu v neděli napočítalo 66 čínských letadel a čtrnáct lodí. Resort také oznámil, že Tchaj-wan v reakci na tyto manévry vyslal do oblasti svá plavidla a letadla. Většina hlášení o čínských vojenských cvičeních v blízkosti ostrova podle resortu už neplatí.
7. 8. 2022Aktualizováno7. 8. 2022, 20:08|