Zelenskyj letí do Spojených států. Biden ohlásí další pomoc Kyjevu, včetně systému Patriot

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na cestě do Washingtonu, kde bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupí v Kongresu. Návštěvu, o které informovala v úterý některá americká média, potvrdil i Bílý dům. Jedná se o první zahraniční cestu hlavy ukrajinského státu od začátku ruské invaze v únoru tohoto roku. Spojené státy u příležitosti Zelenského návštěvy ohlásí novou vojenskou pomoc Kyjevu, její součástí budou i dodávky systému Patriot. Průběhu Zelenského cesty do USA se bude od 21:15 věnovat speciální vysílání ČT24.

„Jsem na cestě do USA, kde hodlám posílit odolnost a obranné kapacity Ukrajiny. Konkrétně budeme s prezidentem USA diskutovat o spolupráci obou zemí,“ napsal Zelenskyj na sociální síti. Dodal, že rovněž povede řadu bilaterálních jednání. Podle CNN nebyla cesta dopředu oznámena kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením. 

Spojené státy se během Zelenského návštěvy chystají ohlásit nový balíček vojenské pomoci ve výši 1,8 miliardy dolarů (41 miliard korun), který má zahrnovat systém protivzdušné obrany Patriot, napsala agentura AP. Informaci později verifikoval přímo Bílý dům. Kyjev v posledních měsících vytrvale žádal své západní spojence, aby mu poskytli prostředky k obraně před vzdušnými útoky Ruska na kritickou infrastrukturu.

Zelenského návštěvu potvrdila už ve středu dopoledne našeho času mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová. „Během návštěvy prezident Biden oznámí nový významný balík bezpečnostní pomoci, která pomůže Ukrajině bránit se ruské agresi,“ uvedla mluvčí.

Setkání a společná tisková konference

Podle představitele Bílého domu, který mluvil s novináři, Zelenskyj zůstane ve Washingtonu „několik málo hodin“. S Bidenem se má setkat ve středu odpoledne místního času (večer až pozdě večer našeho času). Oba prezidenti, kteří si během války opakovaně telefonovali, také vystoupí na společné tiskové konferenci.

Systém Patriot slouží k ochraně před taktickými balistickými střelami, raketami s plochou dráhou letu i před letouny. Jeho součástí jsou výkonné radary s dosahem kolem 150 kilometrů. Ukrajina, která čelí ruským útokům, jež ničí kritickou infrastrukturu po celé zemi, o pokročilý systém protivzdušné obrany USA žádá delší dobu.

Jednalo by se o nejúčinnější obranný zbraňový systém dlouhého dosahu zaslaný na Ukrajinu a podle amerických představitelů, na které se odkazuje CNN, také pomůže zabezpečit vzdušný prostor zemí NATO ve východní Evropě.

Informaci o chystaném Zelenského vystoupení před Kongresem publikoval jako první server Punchbowl News s odkazem na devět svých s věcí obeznámených zdrojů. Zprávu následně zveřejnila agentura Reuters a přinesl ji též server Axios. Punchbowl News také uvedl, že Zelenskyj by se měl setkat s vedením Kongresu a šéfy Demokratické i Republikánské strany ve výboru pro národní bezpečnost.

Libor Dvořák: Zelenskému se dostane v Kongresu triumfálnějšího přijetí než Havlovi (zdroj: ČT24)

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podle Reuters uvedla, že ve středu večer se bude konat zasedání Kongresu, které bude mít „velice zvláštní zaměření na demokracii“. Pelosiová neupřesnila, čeho se bude zasedání týkat, její kancelář na žádost o komentář k údajné návštěvě Zelenského bezprostředně nereagovala.

Propaganda a další raketové útoky

Na plánovanou návštěvu už reagovalo ruské velvyslanectví ve Washingtonu, které ji jednoznačně odsoudilo. Podle mluvčí ruské diplomacie Mariji Zacharovové by další americké dodávky zbraní znamenaly „větší šanci zapojení americké armády do probíhajícího konfliktu.“ 

Politický geograf Michael Romancov si myslí, že tato prohlášení předznamenávají ruskou nervozitu. „Myslím si, že je to něco, co Putina rozhodně nepotěšilo. Fakt, že Zelenskyj napřímo osloví Kongres, bude mít bilaterální jednání a zejména bude přislíbená dodávka Patriotů a výcvik ukrajinských vojáků, se mu nemůže líbit,“ uvedl ve vysílání České televize s tím, že se podle něj v reakci na Zelenského návštěvu „rozjede propagandistická mašinérie“ a další raketové útoky. 

Zelenskyj od začátku ruské invaze podnikl několik cest po Ukrajině, při nichž zavítal do regionů osvobozených od okupační armády. V úterý navštívil vojáky ve městě Bachmut v Doněcké oblasti, kde se nyní odehrávají nejtěžší boje mezi ukrajinskými obránci a ruskými invazními jednotkami. Podle deníku Ukrajinska pravda Zelenskyj od vojáků v Bachmutu obdržel vlajku, aby ji předal představitelům západních zemí, které podporují Ukrajinu.