Spojené státy posílily ochranu hranice s Mexikem stovkami vojáků

Události: Migranti na mexicko-americké hranici (zdroj: ČT24)

Americká ministryně vnitra Deb Haalandová odjela na hranici s Mexikem zkontrolovat migrační situaci. Na ochranu hranice administrativa posílá dalších 1500 vojáků. Obává se dalšího nárůstu počtu zadržených migrantů, kterých by brzy mohlo být až třináct tisíc denně.

K přechodu do Spojených států využívají čínští migranti aplikaci TikTok. Skrz ni je pašeráci nasměrují přes ostře střeženou mexickou hranici. Jen za půl roku Američané zadrželi přes šest a půl tisíce čínských žadatelů o azyl.

„Lidé tady, policie, všichni jsou milí. Takovou mám v hlavě Ameriku. Tak to je. Je to dobré. Je to skvělé,“ popsal čínský migrant, který chtěl zůstat v anonymitě. Čínu s komunistickou vládou opustil kvůli špatné hospodářské situaci po dlouhých protikoronavirových opatřeních.

Drtivá většina imigrantů jsou však Latinoameričané. Města na jihu Spojených států už hlásí plnou kapacitu uprchlických středisek. Migranti spí i na chodnících. I proto prezident Joe Biden žádal posílit ostrahu o 1500 vojáků. „Požadavek máme na 90 dnů. Rád bych zdůraznil, že ministerstvo obrany podporovalo ministerstvo vnitra na jihozápadní hranici 18 let v posledních 22 letech a každoročně od roku 2006,“ řekl mluvčí Pentagonu Pat Ryder.

Migrace bude jedním z témat prezidentských voleb

Podle Davida Hama, který byl pohraničníkem přes třicet let, takový migrační tlak jeho země ještě nezažila. „Snad najdou řešení. Pro pohraničníky, kteří se snaží naplnit imigrační zákony, to je opravdu velmi demoralizující. Teď jim to není umožněno,“ přiblížil současný ředitel Muzea pohraničníků v Texasu.

„Prezident chápe, že potřebujeme imigrační systém, který odpoví na současné požadavky, který je modernizovaný,“ uvedla mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Boj s pašeráky a kontrola migrace patří k historii americko-mexické hranice od samých počátků. I před nacházejícími prezidentskými volbami bude migrace jedním z kontroverzních a stěžejních témat. „Přes dva miliony lidí se provalily jižní hranicí, tuny drog, které přes ni proudí. Velmi mě to frustruje,“ řekla například republikánská senátorka ze Západní Virginie Shelley Capitová.

Migranti mezitím do Spojených států dále míří za bezpečím nebo lepším životem. Hranici ale nadále překračují i pašeráci drog. Jejich zadržené zbraně, podomácku vyrobené motorky nebo rafty ukazuje ve svém muzeu David Ham.