„Tři přátelé“ Biden, Trudeau a Obrador jednali zejména o migraci a ekonomice

Události: Summit prezidentů USA, Kanady a Mexika (zdroj: ČT24)

Posílit spolupráci zejména v ekonomických, migračních a bezpečnostních otázkách se zavázali prezidenti Mexika a Spojených států Andrés Manuel López Obrador a Joe Biden a kanadský premiér Justin Trudeau na dvoudenním summitu, který skončil v noci na středu v mexické metropoli. Tématy jednání byla i ochrana životního prostředí, boj proti obchodu s drogami a posílení role žen.

Na tiskové konferenci po severoamerickém summitu, přezdívaném anglicko-španělsky summit Three Amigos (Tři přátelé), zaznívala podle serveru televize France 24 často slova „spolupráce“, „respekt“, „přátelé“, čímž chtěli účastníci zdůraznit dobré vztahy v nové éře.

Naposledy se tito tři lídři sešli loni v listopadu ve Washingtonu, ale za prezidentství Donalda Trumpa (leden 2017 až leden 2021) se takové setkání nekonalo. Další summit by se mohl konat v Kanadě, nabídl její premiér.

Podle francouzské televize šlo také o první návštěvu amerického prezidenta v Mexiku za skoro deset let. Posledním prezidentem, který v úřadu Mexiko navštívil, byl Barack Obama v roce 2014.

Biden po jednání před novináři vyjádřil přání, aby se severoamerický region stal „nejvíce prosperujícím a nejkonkurenceschopnějším místem světa“. Dodal, že pevná ekonomika je základem řešení dalších problémů regionu.

Mexiko zřídí nové centrum pro migranty

Důležitým tématem byla migrace. Účastníci jednání oznámili, že Mexiko na jihu země otevře ve spolupráci s USA a Kanadou nové centrum pro migranty. Biden poděkoval Lópezovi Obradorovi za to, že Mexiko přijímá migranty deportované ze Spojených států, a hovořil také o svém nedělním zastavení v El Pasu, které bylo jeho první návštěvou americko-mexické hranice od jeho nástupu do úřadu.

S migranty, kteří spí i na ulicích, se nesetkal. Starosta Oscar Leeser tam vyhlásil stav nouze. Bidenovi ukázal svoje fotografie. „Vycházím, ať je hodina po půlnoci, ve čtyři ráno. Jdu na letiště, do jiných oblastí. Chtěl jsem fotografovat a dokumentovat to, co vidím,“ popsal.

Američtí pohraničníci ve fiskálním roce 2022 zadrželi na jižní hranici rekordních 2,38 milionu běženců. Biden kritizuje republikány, že blokují jeho návrh imigrační reformy v Kongresu. Republikáni tvrdí, že odmítá tvrdá a účinná opatření a guvernér Texasu Greg Abbott dál posílá stovky migrantů v autobusech do New Yorku a Washingtonu. Na Nový rok i před rezidenci viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Minulý týden Bidenova vláda oznámila, že začne okamžitě vyhošťovat migranty z Kuby, Haiti a Nikaraguy, kteří na americké území vstoupí nelegálně, ale zároveň každý měsíc přijme až 30 tisíc lidí z těchto tří zemí a Venezuely, kteří hranici překročí legálně. Venezuelanů se program týkal už dříve.

Musí však splnit předem dané podmínky – mít amerického sponzora, vyplnit v aplikaci formulář, projít bezpečnostní prověrkou a koupit si letenku. „Ale pokud vaše žádost bude zamítnutá a pokusíte se do USA dostat nezákonně, nebude vám umožněné vstoupit,“ řekl již dříve Biden.

Experti varují, že tím naroste počet ilegálních přechodů přes moře z komunistické Kuby. Jiní zas Bidenovi vyčítají, že nebere ohled na chudé migranty prchající před násilím. Na summitu v Mexiku se ale Biden na rozdíl od Donalda Trumpa dočkal chvály. „Jste prvním prezidentem USA za dlouhou dobu, který nevybudoval ani metr zdi. A my vám za to děkujeme,“ řekl Obrador.

Mexický prezident také poděkoval Trudeauovi, že jeho země pokračuje v programu udělování dočasných víz Mexičanům pracujícím v zemědělství, který už pomohl víc než 25 tisícům migrantů. Bílý dům po summitu také oznámil, že vznikne společná virtuální platforma, na níž budou informace pro migranty.

Na boje s pašeráky určilo Mexiko armádu

López Obrador slíbil lepší boj proti obchodu s drogami, zejména s fentanylem, který je nejsmrtelnější drogou v USA. Boj proti pašerákům, mimo jiné v přístavech, dostala na starost armáda, uvedl mexický prezident.

Kanadský premiér novinářům řekl, že na summitu se hovořilo i o spolupráci při podpoře čisté ekonomiky a obnovitelných zdrojů a také o větší podpoře uplatnění žen ve společnosti ve všech třech zemích.