USA hlásí velké počty migrantů. Arizona a Texas posílají běžence do Washingtonu a New Yorku

USA hlásí velké počty migrantů (zdroj: ČT24)

Americká pohraniční stráž hlásí rekordní počty zadržených migrantů. Od loňského září do konce srpna úřady nejspíš zaznamenají přes dva miliony případů, což má být nejvíc v historii. Podle průzkumů klesá mezi Američany podpora přistěhovalectví. Před podzimními volbami se odehrává politický střet kvůli rozhodnutí guvernérů Arizony a Texasu posílat tisíce běženců do Washingtonu a New Yorku.

Byli čtyřicet hodin na cestě z Texasu, jejich konečná destinace je snem turistů a symbolem svobody: New York. Skupina migrantů z Jižní Ameriky je z nuzných poměrů, bez peněz a potřebné zdravotní péče. „Byla jsem v ohrožení, že v Mexiku přijdu o dítě. Bylo to tam opravdu těžké, protože nám nikdo nepomohl,“ říká těhotná migrantka Veronica.

I když před kamerami každého vítal newyorský představitel pro přistěhovalectví, světová metropole nebyla připravená na vše. „Nemysleli jsme, že tu bude tolik dětí. Nakonec tak pro řadu z nich nezbyly boty,“ konstatoval Alexander Rapaport z humanitární organizace Masbia Soup Kitchens Network.

Tito migranti patří k tisícům běženců, které republikánští guvernéři Arizony a Texasu posílají do měst ovládaných demokraty. Chtějí tím doložit, jak velkou zátěž ilegální přistěhovalectví pro státy na jižní hranici představuje. „Vzhledem k pokračujícímu odmítání prezidenta Joea Bidena přiznat krizi, kterou způsobila jeho politika otevřených hranic, se stát Texas rozhodl k této bezprecedentní akci,“ oznámil guvernér Texasu Greg Abbott.

Podle mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrové je to ale ze strany guvernéra jen politický trik. „Je to ostudné,“ prohlásila na jeho adresu.

Americký sen

Migranti z Venezuely, Kolumbie, Hondurasu nebo Peru touží v USA po práci. Utíkají před chudobou, zločinem nebo diktátorským režimem. Řada z nich skončí v přeplněném ubytování pro bezdomovce.

Autobusy míří od jara i na nádraží v samém centru americké moci. Starostka Washingtonu Muriel Bowserová kvůli sedmi tisícovkám žadatelů o azyl požádala o nasazení vojáků Národní gardy. „Máme rostoucí humanitární krizi,“ odůvodnila.

Arizona kvůli tomu nově staví hraniční bariéru z kontejnerů. Doplní je ostnatý drát. Chce tím dokončit chybějící pasáže ve zdi, kterou začal budovat exprezident Donald Trump.

Před podzimními volbami podle nejnovějšího průzkumu dvaapadesát procent Američanů souhlasí s výrokem, že na jižní hranici USA čelí invazi. Téměř polovina Američanů pak vidí aspoň trochu pravdy na tom, že migranti s sebou přiváží drogu fentanyl, která je silnější než heroin. Žádné důkazy pro to podle expertů neexistují.