„Nechoďte.“ Harrisová ve Střední Americe odrazuje od ilegální migrace do USA

Události: Harrisová jednala v Guatemale o migraci (zdroj: ČT24)

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová varovala obyvatele Střední Ameriky před nelegální migrací do Spojených států. Na své první zahraniční cestě mluvila v Guatemale o ochraně amerických hranic a deportaci. Právě ze Střední Ameriky pochází většina z víc než půl milionu lidí zadržených v rámci ilegální migrace během prvních čtyř měsíců letošního roku. Harrisová navštívila také Mexiko, kde se dohodla na vytvoření společné operativní skupiny, jejímž cílem bude boj proti pašování lidí přes Mexiko do USA.

Své o svízelné cestě z Guatemaly do USA už ví Alvina Pérezová. Z rodné země se rozhodla odejít kvůli chudobě, kriminialitě a korupci na všech úrovních státní správy. Hned po překročení americké hranice ji ale zadržela hlídka a sen o lepším životě se rozplynul.

„Měla jsem dluh. Abych ho dokázala splatit, rozhodla jsem se odejít do USA. Dům jsem dala do zástavy převaděčům. Jenže mě deportovali a teď mám dluhy dva,“ říká.

V horské vesnici Tizamarte, která trpí suchem i údery hurikánů, je podobných případů hodně. Lidé si zde jako zemědělští dělníci přijdou na deset dolarů denně. Ve Spojených státech vydělají násobně víc.

Tlak na jižní hranici USA roste

Ilegálních imigrantů z Guatemaly zadrželi pohraničníci jen v dubnu na 30 tisíc. Americký prezident Joe Biden proto vyslal do země viceprezidentku Harrisovou situaci řešit. Tlak migrantů na jižní hranici letos silně roste, připomněl zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Pandemie ve Střední Americe ještě víc zhoršila životní podmínky obrovského počtu lidí. Letos se jich během prvních měsíců roku pokusilo do Spojených států dostat zdaleka nejvíc za poslední čtyři roky. Naprostá většina z nich byla deportována zpět.

„Nechoďte. Spojené státy budou i nadále prosazovat dodržování svých zákonů a ochrání vlastní hranice,“ vzkázala jim viceprezidentka Harrisová. Slibuje také, že se její země zasadí o zlepšení životních podmínek ve středoamerických státech. Má bojovat s korupcí i změnami klimatu a přivést investice.

Kdo uvěří?

Během cesty ale čelí viceprezidentka dotazům, jak toho chce docílit, když jedná s politiky, kteří sami čelí podezření, že nemají čisté ruce. „V kolika korupčních kauzách jsem byl obviněn? Můžu vám to říct přesně. Nula,“ hájil se například prezident Guatemaly Alejandro Giammattei.

Proklamacím politiků však Alvina Pérezová nevěří. Ve své situaci vidí jen jediné řešení. Brzy se znovu pokusí americkou hranici ilegálně překonat, uvedl Miřejovský. 

Společná operativní skupina má bránit pašování lidí

Spojené státy a Mexiko zřídí společnou operativní skupinu, jejímž cílem bude boj proti pašování lidí přes Mexiko do USA. Dohodli se na tom v úterý americká viceprezidentka Kamala Harrisová a mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. 

Vzniklo také memorandum o spolupráci v migrační politice. Podle deníku El País jde ale jen o deklaraci dobrých úmyslů, nikoli o konkrétní dohodu. Také Harrisová v rozhovoru s televizí NBC přiznala, že na migrační problém neexistuje rychlé řešení.

Memorandum podepsali mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard a obchodní tajemník americké ambasády v Mexiku John Creamer. Podle Ebrarda si Washington a Mexiko mohou na jeho základě vyměňovat zkušenosti a nápady, jak zmírnit migraci. Ebrard zmínil i program Sembrando Vida (Zaséváme život), s nímž už předloni přišla mexická vláda a který funguje už na jihu Mexika. Spočívá v přímých finančních podporách za sázení stromů a má motivovat lidi, aby neemigrovali. Mexický prezident chce tento projekt rozšířit do dalších zemí Střední Ameriky a vytvořit tak až 1,3 milionu pracovních míst. Program chce zkombinovat s možností dočasných pracovních víz v USA a zapojit tak do něj i Spojené státy.

Ebrard zmínil také mexickou iniciativu, jež má pomoci zastavit migraci. Jde o projekt nazvaný Mladí vytváří budoucnost, který se zaměřuje na lidi ve věku 18 až 29 let a rozjíždí se v Salvadoru a Hondurasu.