Spojené státy se potýkají s velkou migrační vlnou. Běženci vsadili na politiku Bidena

Horizont ČT24: USA a migrační vlna (zdroj: ČT24)

Spojené státy očekávají na svých jižních hranicích největší migrační vlnu za posledních dvacet let. Upozornilo na to americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Jen v únoru se do země pokusilo dostat přes sto tisíc nelegálních běženců. Vsadili na novou migrační politiku amerického prezidenta Joea Bidena.

Spojené státy začaly v únoru do země postupně pouštět běžence z takzvaného programu Protokoly ochrany migranta (MPP), nazývaného též Zůstaň v Mexiku, s nímž začala předchozí vláda Donalda Trumpa v lednu 2019 a v jehož rámci byli vraceni nemexičtí žadatelé o azyl z USA do Mexika, aby tam čekali na vyřízení své žádosti americkou justicí.

Prezident Biden tento program zrušil, a nyní se tak může do USA dostat asi 25 tisíc žadatelů o azyl. Zrušení programu MPP ale vyvolalo u mnoha dalších běženců falešnou představu, že se otevřely hranice. „Domnívají se, že s nástupem Bidena je snazší dostat se přes hranici. Někteří také doufají, že jim pomůže to, že s sebou mají celé rodiny včetně dětí,“ citovala agentura ČTK  Alberta Xicotencatla, který pomáhá migrantům v Mexiku. Podle něj se i střediska pro běžence v Mexiku v posledních týdnech potýkají až s dvojnásobným přílivem lidí. Kvůli pandemii covidu-19 ale mohou naopak ubytovat méně migrantů.

Vlna migrantů se dala do pohybu směr USA

Migranti z Hondurasu v noci potají naskakují do vlaků, které je mexickou krajinou převezou o něco blíž k vysněnému cíli. Ve dne někteří odpočívají. Mezi nimi je i Ramona, která do Ameriky vyrazila s dcerou. „Je to velmi náročné. Obzvlášť, když vám dojdou peníze. Vzali jsme si je s sebou, ale lidi v Guatemale vás přepadnou,“ řekla migrantka Ramona Aristidesová.

Urazily už stovky kilometrů. Před sebou jich mají minimálně tisíc. Větší šanci dostat se přes americkou hranici ale mají děti bez rodičů. Díky nízkému věku je totiž imigrační úřady vpouští do Spojených států a posílají do speciálních center. Od inaugurace prezidenta Bidena se v nich nahromadily tisíce dětí.

„Předchozí administrativa tyto děti bez doprovodu vyháněla zpátky do Mexika. A to i dívky, kterým nebylo ani dvanáct,“ řekl ministr vnitřní bezpečnosti USA Alejandro Mayorkas.

Sněmovna schválila cestu pro snílky…

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila dvojici návrhů, které by v součtu vytvořily cestu k zisku občanství pro miliony přistěhovalců žijících roky ve Spojených státech bez povolení k pobytu. Opatření se týkají takzvaných snílků, kteří do USA přišli nelegálně jako děti, a pracovníků farem a jejich rodinných příslušníků.

„Právě teď, během pandemie, je třeba přijmout tyto zákony. Mezi snílky jsou lékaři, sestry, pracovníci v laboratořích a trasovacích centrech a tvůrci nových pracovních míst,“ řekl člen Sněmovny reprezentantů USA za demokraty Raul Ruiz. 

… v Senátu ji ale republikáni zřejmě zarazí

V Senátu jsou ale vyhlídky migračních návrhů podobně jako u volební či policejní reformy výrazně horší, uvádějí americká média. Republikáni mají ve stočlenné horní komoře padesát zástupců a jsou jednotně proti. Přitom návrhy by potřebovaly aspoň deset jejich hlasů. Republikáni se totiž mohou opřít o takzvaný filibuster. Ten dává v Senátu opoziční straně možnost zastavit legislativní návrhy administrativy, pokud vládnoucí strana nesežene pro schválení návrhu alespoň šedesát hlasů. Biden tento týden naznačil, že bude usilovat o změnu tohoto tradičního institutu. 

„Tuto krizi vytvořila politika nové administrativy. Nedá se jí říkat jinak než Bidenova pohraniční krize,“ komentoval současnou situaci vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy.

Republikáni jsou zásadně proti migračním návrhům. Příliš velká otevřenost podle nich láká do Ameriky stále větší množství nelegálních migrantů.