Opioidová krize v USA. Léky na bolest zabíjejí víc Američanů než zbraně nebo HIV

Horizont ČT24: Fentanylová krize v USA (zdroj: ČT24)

Uměle vyráběný opioid, tedy lék na bolest, měl původně ulehčit těžce nemocným – teď jím lidé řeší hlavně svou závislost. Fentanyl zabíjí Američany do 50 let víc než cokoliv jiného. Droga je levnější než heroin, a přitom mnohem silnější. Pro drogové kartely představuje zlatý důl – nedávno úřady v Arizoně odhalily vůbec největší pašované množství. Právě fentanyl posunul americkou opiátovou krizi do kritických mezí.

Jednou z obětí fentanylu se stal před třemi lety například zpěvák Prince.  Řada amerických lékařů opioidy ochotně předepisuje. Jedná se o vydělávající průmysl. Užívání těchto přípravků přitom velmi často končí závislostí, které v poslední dekádě padlo za oběť půl milionu Američanů.  Fentanyl má silný nástup v účincích i ve statistikách.

„Zřejmě neroste počet lidí užívajících návykové látky, ale roste riziko spojené s jednotlivým užitím,“ domnívá se Anne Schuchatová z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí.

Smrtelná dávka pro běžného člověka je u fentanylu přitom ještě mnohem vyšší než u heroinu. S nebezpečným opioidem se navíc hojně obchoduje na ulicích. Problém opakovaně zmiňují i nejvyšší kruhy.

Boj s krizí slíbil například prezident Donald Trump, který na léčbu schválil tři miliardy dolarů. Potřeba jich jsou ale prý desítky. Slibovaná zeď má zastavit nejen příval uprchlíků, ale i fentanylu – jenže ten proudí do států hlavně skrz hraniční přechody. 

„Pokud chcete skrýt jeden nebo dva kilogramy fentanylu, je velmi jednoduché je schovat uvnitř pneumatiky a přejet hranice. Riziko, že vás chytí, je poměrně malé,“ poznamenal Douglas Coleman z  úřadu pro boj s narkotiky.

Úmrtnost v USA na předávkování léky
Zdroj: ČT24

Fentanyl teď Kalifornie i Arizona zachycují v rekordním množství. Dosud největší kontraband se úřadům podařilo odhalit na konci ledna. Vážil 115 kilogramů a měl hodnotu milionů dolarů. Pokud by se dostal do oběhu, mohl by mít potenciálně miliony obětí. „Ve skutečnosti vědí, že část těchto drog lidi zabije, ale je to pro ně přijatelná ztráta,“ vysvětlil Coleman.  

Potenciál opioidů, které zabíjí víc lidí než zbraně, dopravní nehody nebo HIV, vycítily mexické kartely. Odpadá totiž pěstování, slunce i starost o vodu. Levnější, návykovější droga při výrobě neopustí laboratoř – podle úřadů hlavně tu čínskou. Většina fentanylu totiž putuje z Asie, kartely už jen zajistí distribuci dál. Tento scénář ovšem Peking odmítá, například na letištích ale fentanyl ukrývají nejčastěji právě balíky z Číny.