TÉMA

Jou Si-kchun

Cesta senátorů na Tchaj-wan podrývá spolupráci Prahy a Pekingu, tvrdí čínská ambasáda

Aktuální cesta českých senátorů a zástupců ministerstev na Tchaj-wan podle čínské ambasády podrývá politické základy spolupráce České republiky a Číny. Velvyslanectví na svém webu uvedlo, že návštěva znamená „zjevnou podporu separatistických sil a aktivit spojených s nezávislostí Tchaj-wanu“. Mise vedená předsedou senátního školského výboru Jiřím Drahošem (za STAN) je v plánu od soboty do 24. září. Čínský režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii a neuznává jeho nezávislost.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 23:20|

Demokracie se musí postavit autoritářům, prohlásil šéf tchajwanského parlamentu v Senátu

Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun varoval v Senátu před vzestupem autoritářství a diktatury ve světě. Poukázal na nebezpečné mocenské ambice komunistické Číny. Demokratické země se podle něj musí postavit naplňování sobeckých choutek autoritářských režimů. Čínské velvyslanectví v Česku návštěvu tchajwanské delegace silně odsoudilo.
20. 7. 2022Aktualizováno20. 7. 2022, 16:26|

Každá země si musí zachovat svoji suverenitu, prohlásil Vystrčil po setkání s tchajwanskou delegací

Do Česka přiletěl předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun. Se svou delegací bude v příštích třech dnech jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře nebo oblasti technologií. Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Jou Si-kchun se shodli, že je důležité udržet si demokracii a také dbát o územní celistvost své země.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 23:42|

Vystrčil pozval šéfa tchajwanského parlamentu na pracovní návštěvu Česka

Předseda Senátu Miloš Vystrčil pozval předsedu tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna na návštěvu Česka. Zdůraznil, že jde o pracovní, nikoli oficiální návštěvu. Vystrčil to řekl po setkání s ostrovní prezidentkou Cchaj Jing-wen a ministrem zahraničí Josephem Wuem. Vystrčil zároveň řekl, že jedna z tchajwanských bank zvažuje vstup na český trh. Neoficiálně to podle něj při setkání potvrdila prezidentka Cchaj. Od ní také převzal Vystrčil vyznamenání pro svého předchůdce Jaroslava Kuberu.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 12:47|