Spolupráce čínských firem s tajnými službami je smyšlená, tvrdí čínské velvyslanectví

Čínské velvyslanectví v Česku označilo informace o „tzv. zpravodajské spolupráci“ ambasády s čínskými firmami působícími v Česku za smyšlené. Vyhrazuje si právo podniknout další kroky, oznámilo. Velvyslanectví také zkritizovalo politiku pražského magistrátu a vyzvalo pražské politiky, aby jednali ve prospěch společných zájmů. O vztazích české metropole a Pekingu nedávno mluvil s čínským velvyslancem šéf tuzemské diplomacie.

„V nedávné době jsme zaznamenali v některých českých médiích zprávy o tzv. zpravodajské spolupráci mezi Velvyslanectvím ČLR v ČR a čínskými firmami působícími v ČR. Očerňování čínského velvyslanectví v takových zprávách je naprosto nepodložené a zcela smyšlené, jedná se o šíření poplašných zpráv a nactiutrhání poškozující čínskou pověst,“ napsalo velvyslanectví. 

„Stavíme se rozhodně proti těmto tvrzením, vyhrazujeme si právo podniknout další kroky a povolat k odpovědnosti subjekt či subjekty vytvářející tyto fámy,“ uvedla ambasáda. Také firma Huawei obvinění již dříve odmítla.

 Velvyslanectví prohlášením reagovalo pravděpodobně na nedávnou informaci Českého rozhlasu - Radiožurnál, podle které údajně museli dva bývalí manažeři Huawei v Česku do interního systému vyplňovat například údaje o soukromých zájmech klienta, počtu jeho dětí nebo o jeho finanční situaci. Přístup k informacím byl podle nich řízen výhradně z centrály firmy v Číně. Jiný manažer Radiožurnálu řekl, že měl zjistit informace o státních úřednících, které poté firma pozvala na konferenci nebo cestu do Číny. Získané informace podle bývalého manažera řešili zaměstnanci firmy i na interních poradách s lidmi z čínské ambasády.

Firma Huawei obvinění již dříve odmítla. Uvedla, že veškerá činnost a jednání zaměstnanců se řídí evropskými a českými pravidly GDPR. Navíc je podle firmy doplňuje interní směrnice, která vylučuje jakékoliv nepatřičné nakládání s osobními údaji.

Podle rozhlasu ale o podobné praxi vědí i civilní a vojenská rozvědka. Bezpečnostní informační služba kvůli tomu pořádá pro úředníky i politiky bezpečnostní školení.

Velvyslanectví bude podle vyjádření mluvčího nadále podporovat čínské podniky, aby se aktivně podílely na spolupráci mezi oběma zeměmi v různých oblastech a lépe sloužily společným zájmům obou zemí a obou národů. „Doufáme též, že česká strana poskytne čínským společnostem spravedlivé, rovné a nediskriminující podnikatelské prostředí pro jejich podnikání v ČR,“ doplnila ambasáda.

Západní země včetně ČR řeší zapojení Huawei do komunikační infrastruktury. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v prosinci označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do takzvané kritické informační infrastruktury.

Některé státní instituce pak omezily používání produktů firem a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Tendr následně zrušilo. Huawei se brání, že pro varování neexistují důkazy.

Praha prý poškozuje zájmy Číny

Čínské velvyslanectví v sobotu rovněž zkritizovalo politiku pražského magistrátu. Ta podle něj poškozuje zájmy Číny týkající se Tchaj-wanu či Tibetu. Mluvčí čínského velvyslanectví proto vyzval magistrát, aby to nedělal a „jednal ve prospěch společných zájmů obou národů“.

Obdobně jako nyní velvyslanectví se před několika dny vyjádřilo čínské ministerstvo zahraničí. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang vyzval vedení Prahy a primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) k tomu, aby nepoškozovali čínsko-české vztahy. Primátor Hřib tehdy uvedl, že partnerství českého a čínského hlavního města má být apolitické a pokud jde o vztahy obou zemí, Čína by se měla zaměřit na plnění investic v ČR, které v minulosti slíbila.

Zástupci pražské koalice se nedávno shodli na tom, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek obsahující souhlas s politikou jedné Číny, která neuznává nezávislost Tchaj-wanu.

Petříček: Na politiku Prahy nemá vláda žádné páky

O vztazích Prahy a Pekingu hovořil ve středu s čínským velvyslancem ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Upozornil ho, že Česko má zájem rozvíjet kontakty obou zemí na úrovni regionů a měst, ale diplomacie do nich nezasahuje a nijak je nemůže ovlivnit.

„Zdůraznil jsem čínskému velvyslanci, že česká vláda nemá žádné páky, jak ovlivnit rozhodování a kroky samospráv, které jsou u nás demokraticky voleny. V tomto směru pan velvyslanec tuto informaci přijal,“ shrnul Petříček.

Na schůzce také podle svých slov připomněl, že česká diplomacie princip tzv. jedné Číny nezpochybňuje. To podle čínské ambasády zástupce Pekingu ocenil.