Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.

Dle redaktora České televize Ondřeje Pražáka řada řečníků a účastníků demonstrace volala po demisi kabinetu Petra Fialy. „A to z několika důvodů. Jedním z nich je podle řečníků či účastníků nespokojenost s tím, jak se vláda potýká se současnou situací, s rostoucí inflací či s cenami potravin,“ přiblížil Pražák.

„Další body kritiky, které zazněly, je jedno z nedávných témat — zpomalení mimořádné valorizace penzí,“ sdělil redaktor. Právník Ondřej Dostál, který v minulosti spolupracoval s Piráty, na pódiu uvedl, že vládní novela o nižší valorizaci penzí je protiústavní, což si vysloužilo mezi účastníky výraznou odezvu. 

Na demonstraci dle Pražáka také zaznívala slova o válce na Ukrajině. „Účastníci i řečníci zde volají po tom, aby se přestaly dodávat zbraně Kyjevu, nebo po tom, aby z budovy Národního muzea byla svěšena ukrajinská vlajka,“ doplnil. 

Události: Protivládní demonstrace na Václavském náměstí (zdroj: ČT24)

Výzvy ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea

Několik stovek demonstrantů se tak po skončení akce před budovu muzea přesunulo a vyzývalo ke stržení ukrajinské vlajky. Z druhé strany magistrály je podporovalo několik dalších lidí pokřikem „sundejte ten hadr“. Později přistoupili k provolávání hesla „Čechy Čechům“, které po několika minutách změnili na „českou vlajku“.

Policie demonstranty u muzea vyzvala k odchodu, na místo dorazili těžkooděnci, kteří zablokovali vstup do muzea. Později dorazily policejní posily. Na schodech před muzeem došlo k několika strkanicím, dav na protější straně magistrály při nich křičel na policisty „hanba“ a „mlátí naše lidi“. Zhruba po hodině se demonstranti začali rozcházet.

Do muzea se podle policejní mluvčí Violety Siřišťové pokusilo dostat několik desítek lidí. Po opakovaných výzvách, aby zanechali protiprávního jednání, policie osmnáct z nich zajistila pro neuposlechnutí výzvy. Dva policisté se zranili, byli převezeni do nemocnice.

Rajchl: Pokud vláda nepřijme požadavky, bude další demonstrace

„Dnes (v sobotu, pozn. red.) jsme se přišli shromáždit, abychom se téhle bídě postavili. Aby nám už nikdy nevládli vysílači signálů, pletačky svetrů, majitelky kabelkových tanků nebo hráči vojenských simulací na mobilních telefonech. Aby už nikdy nevládly v téhle zemi zájmy nadnárodních korporací, ale aby nám vládla vláda, která bude mít na prvním místě zájmy občanů České republiky,“ prohlásil právník Jindřich Rajchl, který stranu PRO vede.

Na závěr akce Rajchl uvedl, že pokud vláda do 10. dubna nepřijme požadavky jeho strany, nebo nepodá demisi, uskuteční se 16. dubna další demonstrace na Václavském náměstí, jež přejde v blokádu vládních budov.

Na demonstraci dále vystoupili například právník Tomáš Nielsen, choreograf Petr Zuska, režisér a scenárista Igor Chaun, bývalá senátorka Alena Dernerová, přes video poslal vzkaz epidemiolog Jiří Beran nebo lékař a bývalý olympionik Lukáš Pollert.

Vystoupila také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé). Na pódiu prohlásila, že u některých kolegů v horní komoře parlamentu začíná získávat ohlas. Hovořila také o tom, že i pro politiky a nejvyšší ústavní činitele platí pravidla a právní řád. „Naším hlavním městem není ani Brusel, ani Washington, ani Moskva, ani Kyjev, naše hlavní město je Praha a naše země se jmenuje Česká republika,“ poznamenala.

Po Opletalovu ulici lidé stáli po celé šířce náměstí, pod ní už byl dav řidší. Na transparentech měli nápisy jako „Pryč s Fialovým šaškostrojem“, „Odírají stát, sobě přidávají“ nebo „Stop válce, stop NATO“. Pískali na píšťalky, skandovali „Hanba!“, „Demisi!“ nebo „Šmejdi“. 

Někteří také protest sledovali z prostoru před vchodem do Národního muzea. „Svoji vlastní, byť rozsahem mnohem menší akci, tam ohlásilo několik desítek lidí, kteří mají opačné názory než demonstranti,“ objasnil redaktor ČT.

Na demonstraci dohlížely posílené jednotky policistů. „A to jak těch republikových, tak těch z dopravní nebo kriminální služby,“ upřesnil Pražák. Kromě zadržení osmnácti účastníků, kteří se po skončení demonstrace pokoušeli dostat do budovy muzea, nedošlo k výraznějším konfliktům. 

„Přesto několikrát sami organizátoři žádali přítomné zdravotníky, aby zašli pomoci některým účastníkům. (…) Ani v těchto případech by se ale nemělo jednat o vážné zdravotní potíže,“ doplnil.

Fiala: Projevy hovoří samy za sebe

Premiér Fiala je dle mluvčího vlády Václava Smolky přesvědčen o tom, že projevy, vystupující i vznášené požadavky hovoří samy za sebe, nevidí tedy důvod sobotní protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí dále komentovat. 

Jediný motiv, kterému v souvislosti s demonstrací rozumí ministr vnitra Rakušan, je obava z chudoby. „K tomu, abychom čelili hrozbě chudoby, má ale náš stát dostatek funkčních nástrojů v podobě robustního sociálního systému. Ten nikoho nenechá bez pomoci a ještě zdaleka ho nevyužívají všichni, kdo na to mají nárok,“ uvedl.

Závěr akce, kdy se část demonstrantů nahrnula před Národní muzeum, považuje ministr za nepřípustný. „Očekávám, že organizátoři se od těchto projevů násilí distancují. Vyvolává to totiž dojem, že celá takzvaná demonstrace proti bídě byla jen zástěrkou proruské provokace, a k takovým projevům rozhodně nemůžeme být tolerantní,“ uzavřel Rakušan.