TÉMA

Valorizace penzí

Opozice neměla pravdu v ničem, řekl Stanjura k rozhodnutí Ústavního soudu. Podle Schillerové hrála vláda vabank

Rozhodnutí Ústavního soudu přijímáme s pokorou, řekl v pořadu Události, komentáře ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a dodal, že krok o zpomalení valorizace penzí nebyl jednoduchý. „Nečinili jsme to rádi, ale udělat jsme to museli s ohledem na budoucí vývoj důchodového systému,“ dodal s tím, že se nyní ukázalo, že opozice neměla pravdu v ničem. Bývalá ministryně financí a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová zopakovala, že rozhodnutí soudu je třeba respektovat. Zároveň je zklamaná lidsky i jako právník, protože čekala celou řadu právních argumentů, které nalezla jen u třech soudců, kteří se vyslovili proti zamítnutí návrhu poslanců ANO.
25. 1. 2024|

Argumenty obstály, vítá vláda rozhodnutí Ústavního soudu o penzích. Opozice vyjádřila zklamání

Vládní politici uvítali rozhodnutí Ústavního soudu ohledně snížené valorizace penzí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) argumenty vlády obstály, nález soudu je důležitý pro udržitelnost důchodového systému, veřejných financí a mezigenerační solidarity. Ministr vnitra Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poznamenali, že vysvětlení soudu bylo velmi srozumitelné. Předsedu opozičního ANO Andreje Babiše verdikt zklamal, ANO podle něj udělalo pro důchodce maximum. Podle šéfa opoziční SPD Tomia Okamury rozhodnutí soudu není lidsky správné.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 22:00|

Ústavní soudci jsou strážci, ne bojovníci, nemůžou suplovat jiné ústavní orgány, říká Josef Baxa

V roce 2023 se podle předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy vrátily věci do „normálních ústavních kolejí“. Je si vědom, že na stůl instituce, jejíhož vedení se loni ujal, se dostanou pravděpodobně nové problémy. V Interview ČT24 nicméně zdůraznil, že hlavním úkolem Ústavního soudu je poměřovat předložené otázky limity ústavnosti, nikoliv o nich uvažovat politicky, na což podle něho politici často zapomínají.
2. 1. 2024|

Sněmovna by mohla začít projednávat úsporný balíček v červenci, řekl Benda. Opozice avizuje dlouhé jednání

Poslanecká sněmovna by mohla začít projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí v úterý 11. července. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu vládních občanských demokratů Marek Benda. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu avizovali dlouhé jednání poslanců, k obsahu návrhu jsou kritičtí.
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 15:10|

Jednání sněmovny o pomalejší valorizaci penzí se protáhlo. Hnutí SPD neuspělo s pokusem o zamítnutí

Poslanci na mimořádné schůzi zahájili projednávání vládního návrhu na zpomalení valorizace penzí. Přestože schůze začala ve čtvrtek v poledne, její program se koalici podařilo schválit až po sedmi hodinách a následné jednání se protáhlo do noci. Úvodní poslanecká debata o vládní novele trvala přes třináct hodin. Opoziční hnutí SPD neprosadilo její zamítnutí už v prvním čtení. Předlohu, která obsahuje také nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem, nyní posoudí sociální výbor. Na její projednání bude mít podle rozhodnutí pléna poloviční, měsíční lhůtu. Vláda obhajuje svoje plány tím, že je třeba zmírnit propad důchodového systému a snížit zadlužování.
8. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 05:33|

Kabinet kývl na pomalejší valorizaci penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod

Vláda schválila návrh novely se zpomalením valorizace penzí, zpřísněním podmínek pro předčasný důchod a s novým přídavkem, který by měli důchodci a důchodkyně dostávat při vysoké inflaci. Kabinet o tom informoval na webu. Změny musí schválit parlament a podepsat prezident. Vláda by dle normy chtěla rozhodovat už letos v září o valorizaci pro příští rok. Politici opozičních hnutí ANO a SPD opakovaně uvedli, že změny nepodpoří.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 19:07|

Do předčasného důchodu maximálně o tři roky dřív, navrhuje Jurečka. Výjimku chce pro náročné profese

Lidé v náročných profesích by mohli odcházet do důchodu až o pět let dříve a bez krácení penzí, řekl v úterý ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk.cz. Pro ostatní počítá návrh zveřejněný v polovině dubna se zpřísněním, odcházet do předčasného důchodu by v budoucnu měli lidé mít možnost tři roky, nikoli pět let před řádným termínem, penze by se jim krátily víc než dosud. Dřívější penze pro náročné profese mají být součástí chystaných reformních změn, které chce vláda představit zhruba v polovině května. V úterý o změnách důchodového systému debatoval se zástupci zaměstnavatelů, ve středu se sejde s odboráři.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 17:35|

Mimořádné valorizace penzí by neměly mít vliv na řádná zvyšování, sdělil Jurečka

Nový solidární příspěvek místo mimořádné valorizace by se začal důchodcům a důchodkyním vyplácet, pokud by cenový přírůstek překročil pět procent. Poskytoval by se dočasně do konce roku. Část příspěvku by byla stejná pro všechny, část by se stanovila podle výše penze, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). O změnách valorizací a pravidlech předčasných penzí jednal s opozičním hnutím SPD. Po schůzce řekl, že mimořádné valorizace důchodů by tak nově neměly mít vliv na další řádná zvyšování penzí. O penzích ve čtvrtek jednala také Národní ekonomická rada vlády (NERV), podle ní je důchodový systém neudržitelný. Navrhuje fixní dobu pro důchodový věk či zpřísnění předčasné penze.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 19:59|

Klíčové parametry penzijní reformy mohou být do pár týdnů, myslí si Jurečka. Je nutná shoda všech, upozorňuje Dostálová

Shodu na zásadních parametrech důchodové reformy by chtěla mít vládní koalice v řádu několika dalších týdnů, uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je rovněž přesvědčený, že vláda před Ústavním soudem (ÚS) obhájí proces schvalování zákona o snížení červnové valorizace penzí. S tím nesouhlasí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO), která zmínila, že novelu v současném znění musí ÚS jednoznačně zamítnout hlavně kvůli retroaktivitě. Oba politici debatovali v pořadu Události, komentáře.
23. 3. 2023|

Prezident Pavel podepsal snížení červnové mimořádné valorizace důchodů

Mimořádný červnový růst důchodů bude o více než polovinu nižší než podle běžných zákonných pravidel. Spornou vládní novelu o omezení valorizace ve čtvrtek podepsal prezident Petr Pavel. Informovala o tom jeho mluvčí Markéta Řeháková. Průměrná měsíční penze tak vzroste o 760 korun místo o předpokládaných 1770 korun. Snížení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí, stát jen za letošek ušetří 19,4 miliardy korun. Opozice naopak mluví o „ožebračování“ důchodců a hodlá novelu napadnout u Ústavního soudu, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání ve sněmovně. Kdyby Ústavní soud rozhodl o zrušení této novely, stát by rozdíl v penzích po snížení lidem pak naráz dorovnal, řekla mluvčí ministerstva práce (MPSV) Eva Davidová.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 22:43|

Vláda zaspala a teď hrozí blamáž, kritizuje Kalousek. Nepočítali jsme s tak vysokou inflací, namítá Jelínková

Zákon o snížení mimořádné valorizace penzí, který nakonec prezident Petr Pavel podepsal, bude zřejmě projednávat Ústavní soud. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je to důsledkem chyb vlády, která přes naléhání odborníků neřešila problémy včas a nyní se vymlouvá ze svých „rozpočtových faulů“. Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL) ale kabinet v pořadu Události, komentáře bránila nařčením z blamáže. Situaci ale vláda podcenila i podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO Aleše Juchelky, který si myslí, že kvůli tomu prezidenta „zahnala do kouta.“
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 09:14|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Senát schválil změnu červnové valorizace důchodů. Novela zamíří na Hrad k novému prezidentovi

Senátoři schválili změny v červnové valorizaci starobních důchodů. I když se proti novele postavily výbory a v rozpravě vyjádřila část senátorů – včetně těch z klubů vládních stran – obavy, že by mohla narazit u Ústavního soudu, horní komorou prošla beze změny. Nevrátí se tedy do Poslanecké sněmovny, kde kvůli ní opozice obstruovala a mimořádná schůze trvala jen s krátkými přestávkami čtyři dny, a půjde místo toho na Hrad. Petr Pavel bude o novele příští týden jednat se zástupci opozice. Senát kromě důchodové novely ve středu také podpořil zpřísnění nároku na dávky pro ukrajinské uprchlíky a opět zvolil někdejšího disidenta Martina Palouše do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 21:12|

Se současnou opozicí se „nedá domluvit“, řekl Petr Fiala v Otázkách Václava Moravce

Vládní koalici se po několikadenních opozičních obstrukcích podařilo prosadit nižší valorizaci penzí. Současná sněmovna zažívá obstrukce poměrně často. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou příčinou populisté a extremisté v opozičních lavicích, kteří tento prostředek zneužívají nad únosnou míru. Přesto se zástupci vládních stran s opozicí tento týden domluvili na pravidlech fungovní sněmovny, která jej naplňují „opatrným optimismem“, řekl v Otázkách Václava Moravce.
5. 3. 2023Aktualizováno5. 3. 2023, 13:39|

Červnový růst penzí může prohloubit dluhy až o 34 miliard korun

Mimořádná červnová valorizace důchodů prohloubí dluhy — u vládou navrhované snížené verze o patnáct miliard korun, v původní nezměněné podobě o 34 miliard. I bez toho by letos dle odhadů skončil penzijní účet osmdesát miliard korun v minusu.
28. 2. 2023|

Odboráři kritizují vládu, že s nimi nejedná o reformě penzí. Narušila sociální dialog, míní Středula

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek představili své výhrady k důchodové reformě, kterou připravuje vláda. Podle předáků největší odborové centrály má reformní plán slabiny. Důrazně se staví proti navyšování důchodového věku i proti omezení mimořádné valorizace penzí v červnu. Odbory si také stěžovaly na to, že s nimi vláda o zamýšlených změnách nejedná. Odborový svaz KOVO tak dle předsedy ČMKOS debatuje o možnosti protestních akcí.
17. 2. 2023Aktualizováno17. 2. 2023, 23:14|