Červnový růst penzí může prohloubit dluhy až o 34 miliard korun

Události: Jak vypadá důchodové hospodaření státu? (zdroj: ČT24)

Mimořádná červnová valorizace důchodů prohloubí dluhy — u vládou navrhované snížené verze o patnáct miliard korun, v původní nezměněné podobě o 34 miliard. I bez toho by letos dle odhadů skončil penzijní účet osmdesát miliard korun v minusu.

Český důchodový systém byl naposledy v plusových číslech v roce 2019. O rok později se kvůli koronaviru propadl do minusu více než čtyřicet miliard, v loňském roce pak 21,5 miliardy korun. Záporné číslo bylo vidět i prvním letošním měsíci.

Zatímco někteří změnu mimořádné valorizace kritizují, jiní ji považují za ekonomicky nezbytnou. Pokud by totiž zůstala na původní úrovni, znamenalo by to další výdaj státního rozpočtu navíc.

„Pokud bychom nezměnili mimořádnou valorizaci a nechali to podle původních podmínek, potom by to letos znamenalo dodatečnou zátěž pro státní rozpočet o dvacet miliard korun. Příští rok by to bylo více než o padesát miliard korun. A v součtu za několik let by to opravdu mohly být až stovky miliard korun,“ varuje hlavní ekonom Deloitte a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) David Marek.

Změna podmínek mimořádné valorizace penzí
Zdroj: ČT24

Kritika odborů

Dle viceguvernérky České národní banky Evy Zamrazilové nyní na valorizace dle současného vzorce nejsou ve státní kase peníze. Upozorňuje, že stoupl poměr průměrné penze k průměrné mzdě ze čtyřiceti na padesát procent. „To je takový šok, že to penzijní systém nemůže ustát,“ hodnotí.

Odbory kritizují, že tato i předchozí vláda snižovaly daňové příjmy rozpočtu, a právě tyto peníze nyní chybějí. „Vláda se zbavuje příjmů, snižuje daňové příjmy státu a pak si vyhlíží toho, kdo bude to snižování příjmů státu platit. Čili nejde prioritně o problém důchodového systému, ten je dlouhodobější,“ myslí si místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek.

Výdaje na vyplácení důchodů každým rokem rostou. Loni na ně ze státního rozpočtu šlo 595 miliard korun, meziročně o šedesát více. Velký skok pak nastal i mezi lety 2019 a 2020.