Vláda prosazuje výrazně nižší červnový růst důchodů. Mění pravidla za běhu, zlobí se opozice

UDÁLOSTI: Zástupci vlády se shodli na pomalejším růstu důchodů (zdroj: ČT24)

Červnové zvýšení důchodů zřejmě bude menší, než nyní vyplývá ze zákona. Po jednání vlády to oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). V průměru vzroste starobní penze o 750 korun. Všichni dostanou plošně přidáno 400 korun, a k tomu ještě stoupne o 2,3 procenta. Podle Jurečky upravil kabinet valorizační vzorec kvůli vysokým výdajům. Je to ovšem změna, kterou nemůže schválit vláda sama. Nezbytná změna legislativy musí projít parlamentem a podepsat ji musí prezident. Podle Jurečky pošle vláda návrh do Poslanecké sněmovny příští týden.

Důchody se podle zákona zvyšují vždy na začátku roku, ale pokud od posledního zvýšení překročí přírůstek cen pět procent, zvyšují se ještě mimořádně i jindy. Ze zákona vyplývá, že od letošního června by měly stoupnout o 9,9 procenta, což by podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky znamenalo, že by stát musel letos na penze sehnat 34,4 miliardy korun. Podle nového vzorce, který schválila vláda, by to bylo kolem 15 miliard.

Jurečka podotkl, že průměrná starobní penze i přes mírnější valorizaci překročí 20 tisíc korun a zároveň se dostane nad úroveň 50 procent průměrné mzdy. Navýšení bude o 400 korun a k tomu se zásluhová část zvýší o 2,3 procenta. V součtu to bude v průměru 750 korun, podle nyní platných předpisů by to ovšem vycházelo na 1770.

Ministr je přesvědčen, že v červnu nakonec zpomalí hlavně růst nadprůměrných důchodů, zatímco ty podprůměrné budou dál stoupat rychleji. „Když se podíváme na nejnižší důchody, tam naopak – díky tomu, že jsme se rozhodli dát fixně 400 korun – bude zvýšení vyšší, než by bylo, kdybychom ponechali současný valorizační vzorec,“ ujistil v rozhovoru pro Události.

„Šli jsme cestou zohlednění mimořádné inflační a sociální situace. Proto shoda na 400 korunách. Zároveň je tam ponechána zásluhová část,“ shrnul Jurečka po jednání vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) vnímá úpravu platného valorizačního mechanismu jako pokus o zvýšení „obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti toho všeho do budoucna“. Předseda STAN a vicepremiér Vít Rakušan uvedl, že se na snížení valorizace shodly všechny koaliční strany.

V Poslanecké sněmovně se proti vládou navržené úpravě valorizace penzí postaví opozice. Poslanec ANO Aleš Juchelka uvedl, že pokud měli podle dosud platného vzorce důchodci dostat 1770 korun navíc, podle navržené změny bude nárůst v průměru zhruba o tisícikorunu nižší. „Že to bude vláda navyšovat o tisíc korun méně, je pro mě velké překvapení. Dělá to způsobem, který se mi nelíbí. Je to způsob, kdy se mění pravidla uprostřed závodu,“ podotkl. Myslí si, že vláda chybovala, když do rozpočtu nezařadila dostatečnou rezervu určenou k mimořádné valorizaci důchodů.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová považuje postup vlády za „drzost“. Na Twitteru uvedla, že stát loni získal díky inflaci a vyššímu daňovému inkasu 137 miliard korun navíc. Příjmy státu podle ní takto rostou i letos.

Lucie Šafránková z SPD považuje to, co mají dostat důchodci v červnu navíc, za nedostatečné. „Prosazujeme, aby se všem přidávalo o stejnou částku,“ dodala. 

Penzi od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nich 2,37 milionu mělo důchod starobní. Průměrná starobní penze v lednu činila podle ministerstva 19 438 korun. Své důchodové systémy mají pak i resorty vnitra, obrany a spravedlnosti.

Případné změny výše valorizace jsou podle Mariana Jurečky možné do 21. března. Kdyby do té doby nevyšla změna mechanismu ve sbírce zákonů, vzrostly by v červnu penze podle dosavadních pravidel.

V příštích týdnech chce Jurečka hovořit s koaličními i opozičními politiky také o důchodové reformě. „Na konci března chci představit médiím a široké veřejnosti parametry, na kterých se shodneme v případě důchodové reformy,“ zopakoval.

Události, komentáře: Vildumetzová a Bureš o důchodech (zdroj: ČT24)