Sněmovna by mohla začít projednávat úsporný balíček v červenci, řekl Benda. Opozice avizuje dlouhé jednání

Otázky Václava Moravce 2. část: Marek Benda, Alena Schillerová a Radim Fiala (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna by mohla začít projednávat vládní balíček na konsolidaci veřejných financí v úterý 11. července. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl předseda poslaneckého klubu vládních občanských demokratů Marek Benda. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová i šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v pořadu avizovali dlouhé jednání poslanců, k obsahu návrhu jsou kritičtí.

Konsolidační balíček vláda představila v polovině května, příslušný návrh zákona projedná ve středu. Předloha mění přes 60 předpisů, obsahuje opatření, která vyžadují legislativní změny. Součástí tak nejsou omezování dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace v objemu 150,7 miliardy korun za dva roky.

Benda řekl, že vzhledem k zákonným lhůtám může sněmovna balíček projednat nejprve 9. července, na program se tak dostane patrně o dva dny později. Vláda na schůzi zařadí i novelu počítající se zpomalením řádných valorizací penzí. Benda si je jistý, že i přes opoziční obstrukce mohou poslanci počítat s parlamentními prázdninami. „Ani tato superschopná opozice nevydrží vzdorovat od 11. července do 25. srpna,“ řekl.

Opozice však avizuje dlouhé letní jednání. „Toto se opravdu dotýká všech napříč společností. Nenajdete skupinu, které by se návrh nedotknul,“ vysvětlila šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. „Je tam 55 zákonů, rozpočtové určení daní a tak dále“.

Schillerová nedokáže odhadnout, kolik času vystoupení zaberou. „Mluvení k věci není obstrukcí,“ doplnila s tím, že podle ní možná žádné parlamentní prázdniny nebudou. Zmínila rovněž, že ANO neumožní jakékoliv zkrácení lhůt. „Vždy ho zavetuji,“ řekla.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala řekl, že SPD využije všechny zákonné prostředky, aby bránila projednání balíčku i důchodové novely. „Uděláme vše, aby nebyly projednány, nebo byly projednány co nejpozději. Můžeme působit na pětikoalici a vyvinout politický a společenský tlak. Upozornit na to, že je to špatně,“ uvedl.

Projednání novely o hazardních hrách

K balíčku je přiřazena také novela zákona o hazardních hrách, která mimo jiné zpřesňuje pravidla pro legální provozování on-line hazardních her. Benda odmítl, že by šlo o „protiústavní přílepek“, jak v pořadu řekla senátorka ODS Hana Kordová Marvanová.

„Je to naprostý nesmysl,“ zmínil a podotkl, že podporu její kandidatury do Senátu a do magistrátu považuje za svoji největší politickou chybu. Dodal, že přílepky stanovuje Ústavní soud a jedná se o věci, které vznikly až ve sněmovně mezi druhým a třetím čtením. „Určitě to není v době předkladu. Když se tady například domluvíme, že budeme předkládat poslanecký návrh a na poslední chvíli se rozhodneme, že to rozšíříme na trojnásobek, tak samozřejmě můžeme,“ uvedl s tím, že stejně tak vláda může nakonec z návrhu půlku věcí proškrtat a něco přidat, ale pořád se zachovává řádné projednání na půdě sněmovny. 

Schillerová ale podotkla, že tento zákon do konsolidačního balíčku nepatří. „To asi paní senátorka měla na mysli,“ uvedla s tím, že nechápe, proč to vláda dává do tohoto souboru vládních úsporných opatření, kde navíc připomínkové řízení bylo pouhých pět dní. „Je to 82 stran s důvodovou zprávou a tam vám může leccos uniknout. Chtělo by to obrovskou diskuzi, zhodnocení té úpravy a využití věcí, které ukázala praxe,“ podotkla Schillerová s tím, že u balíčku se budou všichni soustředit spíše na daně a toto přiřazení je podle ní naprosto nevhodné. 

Fiala souhlasil s Bendou, že v této situaci nejde o přílepek. „Přílepek je, když se otevře nějaký zákon ve sněmovně a poslanec tam vkládá pozměňovací návrh, který se týká úplně jiného zákona.“ Dodal však, že ale rovněž musí souhlasit se Schillerovou v tom, že je nevhodné, aby tato novela byla součástí balíčku. „Tyto věci by se měly projednávat separátně mimo balíček, protože to opravdu potřebuje velkou diskuzi,“ podotkl s tím, že SPD zatím neměla možnost se s celou novelou důkladně seznámit.