Ministerstvo navrhuje vyšší zdanění některého hazardu. Loteriím se ale mají daně snížit

Události: Hazard a daně (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí navrhlo pro příští rok zvýšení daní z většiny hazardních her. Stát by tak mohl získat zhruba 600 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který se podařilo České televizi získat. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl v materiálu zaslaném koaličním partnerům růst daní třeba z kurzových sázek, rulet nebo z tombol. Naopak daň z loterií navrhl snížit. To kritizuje jak opozice, tak i některé vládní strany.

Se změnou přišel už loni šéf poslanců ODS Marek Benda, který ale v listopadu 2022 stáhl svůj návrh na snížení daně pro loterijní firmy z 35 na 23 procent. Chtěl ho připojit k zákonu o dani z mimořádných zisků. Kvůli odporu některých vládních stran ale ustoupil.

„Nebyl jsem kritizován za podstatu toho návrhu, všichni souhlasí, že je to skutečně správný krok,“ uvedl tehdy Benda.

S širší daňovou úpravou teď přišel Bendův stranický kolega Zbyněk Stanjura. Česká televize zjistila, že resort navrhl snížit daň loterijním společnostem znovu. U kamenných poboček plánuje pokles daně z 35 na 25 procent. U internetových loterií pak na 30.

„Pokud přijmeme tezi, že o tom, ve které sazbě má být který druh hazardu podle škodlivosti, tak si to představit umím, protože není politické zadání – to musí být tam a to musí být nahoře,“ uvedl Stanjura.

Jiné typy hazardu chce zdanit více

Všechny ostatní typy hazardu navrhuje Stanjura zdanit více, například kamenná kasina by místo 23 procent nově platila ze svých zisků 30 procent. Stejně by vzrostla daň i sázkovým kancelářím z internetových kurzových sázek.

Vyšší zdanění má ve sněmovně podporu. Některým vládním stranám a opozici se ale nelíbí plán snížit daň loterijním firmám. „Vy si dokážete představit situaci, že nepodpoříte například matky samoživitelky, a u toho budete snižovat daně z loterií? My si to nedokážeme představit,“ uvedl místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové jde o nehoráznost. „Škrtají různé výdaje, chtějí zvyšovat daně, čteme to každý den, a přitom by snižovali daň z hazardu. Neuvěřitelné, nehorázné.“ 

Také podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) je to nesmyslné. „V kontextu toho, že vláda chce zvýšit prakticky všechny daně a zároveň přijde s návrhem na snížení daní z hazardu, tak to opravdu smysl nedává.“

Stanjurův názor na nižší zdanění loterií je dlouhodobý. V roce 2020 spolu s Bendou a dalšími 39 poslanci neúspěšně napadli tehdejší zvýšení daně pro loterie z 23 na 35 procent u Ústavního soudu. „Pokud je věc, kterou dlouhodobě kritizujete, podáte dokonce ústavní stížnost, pak se to pokoušíte napravit, tak podle mě je to správný postup,“ uvedl na konci loňského roku Stanjura. 

Česká vláda chce nové zdanění hazardu projednat během června. Krátce poté začnou zákon schvalovat poslanci.