Vláda schválila růst penzí i takzvanou superdávku

Vláda na středeční schůzi schválila lednové zvýšení průměrného starobního důchodu o 358 korun měsíčně, zjistila ČT. Kabinet dále rozhodl o způsobu růstu minimální mzdy a rovněž kývl na zavedení takzvané superdávky. Ta slučuje příspěvek a doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí a přídavek na dítě do jedné dávky. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády také uvedl, že ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce pro vývoj malých modulárních reaktorů.

Starobní důchod se od ledna zvedne v průměru o 358 korun, činit tak bude průměrně asi 21 060 korun. Všichni příjemci starobních, invalidních a pozůstalostních penzí dostanou přidáno 260 korun. K tomu jim ještě vzroste zásluhový díl penze o 0,6 procenta. Pětisetkorunový bonus za vychované dítě se navýší o tři koruny. O 0,6 procenta se upraví také důchodové příplatky pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich.

Česká správa sociálního zabezpečení poskytovala letos na konci prvního pololetí 2,37 milionu starobních, 412 800 invalidních a 66 100 vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Průměrná starobní penze v červnu činila 20 704 korun. Další desetitisíce penzí vyplácejí penzijní systémy resortů obrany, vnitra a spravedlnosti, jejich penze jsou vyšší.

Výsledky jednání vlády (zdroj: ČT24)

Kabinet dále probral růst minimální mzdy. Vláda stanovila koeficienty pro zvýšení minimální mzdy tak, aby se nejnižší výdělek dostal do roku 2029 z nynějších 41 procent průměrné mzdy postupně na 47 procent. Pro příští rok by měla minimální odměna odpovídat 42,2 procenta. Od ledna by se tak měla zvednout z letošních 18 900 na 20 800 korun.

„Návrh nařízení vlády vychází ze současného střednědobého cíle ministerstva práce. To znamená postupně rovnoměrně zvyšovat relaci minimální a průměrné mzdy tak, aby mohlo být v roce 2029 dosaženo 47 procent, což při budoucím zachování této dynamiky znamená každoroční zvyšování relace o 1,2 procentního bodu,“ uvedl resort práce v podkladech k nařízení.

Sloučení čtveřice dávek

Vláda dále kývla na návrh ministerstva práce na zavedení takzvané superdávky. Od příštího července by se tak měla sloučit čtveřice dávek, konkrétně příspěvku a doplatku na bydlení, příspěvku na živobytí a přídavku na dítě. Podávat a vyřizovat by se měla jen jedna žádost. Kvůli nároku na peníze od státu by se víc posuzoval příjem i majetek žadatelů. Pobíraná částka by se mohla zvýšit o bonus za práci.

Podle ministerstva je nová podpora adresnější a motivuje k řešení nepříznivé situace, ulevit má také úřadu práce díky digitalizaci a úbytku administrativy. K podobě normy měly výhrady resorty, ombudsman, kraje, sdružení obcí, organizace na pomoc potřebným či odbory. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už před jednáním kabinetu řekl, že se podoba reformy bude ještě „ladit“ při projednávání ve sněmovně.

Strategické partnerství ČEZu a Rolls-Royce

Fiala po jednání kabinetu sdělil, že polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s firmou Rolls-Royce při vývoji malých modulárních reaktorů. Podle premiéra spolupráce otevírá možnost pro české firmy podílet se na vývoji tohoto typu jaderných zdrojů a zapojit se do globálního dodavatelského řetězce.

Česko podle Fialy nemá zájem o nákup hotových malých modulárních reaktorů, ale chce se podílet na jejich výrobě v globálním měřítku. První modulární reaktor v Česku by podle Fialy mohl vzniknout v lokalitě Jaderné elektrárny Temelín v první polovině 30. let.

Podpora dostupného bydlení

Vláda také podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) přijala usnesení, které garantuje poskytnutí osmi miliard korun na stavbu dostupného bydlení v příštích dvou letech. Ministerstvo pro místní rozvoj spolu se Státním fondem podpory investic podle Bartoše ve čtvrtek vypíše první program, na základě kterého budou moct obce a kraje žádat o peníze na stavbu bytů. 

Program podpory by měl být určen pro stavbu obecních bytů pro mladé rodiny, seniory, veřejně prospěšné profese či lidi ve složité životní situaci. „Nejde o dotace, ale dlouhodobou investici. Peníze půjdou ve formě výhodných úvěrů, do rozpočtu se tak vrátí,“ zdůraznil ministr.

Prvních 160 projektů, které se mohou o podporu ucházet, je podle Bartoše připraveno. Nejvíc obecních bytů by se podle něj mělo v první fázi začít stavět v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.