Stát podpoří dostupné bydlení miliardami korun, chce rozhýbat trh

Události: Vláda představila program dostupného bydlení (zdroj: ČT24)

Vláda zahájila program dostupného bydlení a představila konkrétní parametry podpory výstavby cenově dostupného nájemního bydlení. V první fázi bude stát nabízet podporu ve výši osmi miliard korun ve formě zvýhodněných úvěrů na výstavbu bytů s nájmem nižším, než je tržní průměr. Projekt v pondělí představili premiér Petr Fiala, ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ministerstvo financí (MF) zároveň spustilo cenovou mapu evidující výši nájemného v bytech podle katastrálního území.

Premiér v úvodu brífinku řekl, že cílem je zajistit dostatek bytů pro všechny, kteří potřebují bydlet, konkrétně zmínil například mladé rodiny. Cílem aktivity státu podle něj není „řídit trh“, ale rozhýbat ho. Vše má být postaveno na spolupráci státu, krajů, obcí a soukromého kapitálu.

Podpora podle Fialy počítá se čtyřmi modely – dostupné bydlení mají budovat města a obce samy, případně odkupovat už hotové byty. V třetí variantě mají obce při výstavbě spolupracovat se soukromými subjekty, ve čtvrté pak mají dostupné bydlení stavět přímo developeři.

„Stát vše podpoří poradenstvím, finančně dotovanými úroky, rovněž prací s pozemky, kdy některé převede obcím pro výstavbu bytů už v průběhu příštího roku,“ nastínil předseda vlády s tím, že vše podpoří i cenové mapy nájemného. „To je důležité, protože nájemné v dostupném bydlení musí být stanoveno podle skutečné výše na trhu a musí být vždycky nižší než nájemné tržní,“ zdůraznil Fiala. Projekt podle něj symbolicky začíná právě dnes (v pondělí).

Bartoš přiznal, že v tuzemsku panuje krize dostupnosti bydlení. Problematiku považuje za komplikovanou a je na ni dle něj třeba pohlížet z různých úhlů. „Prvním proudem je nájemní bydlení, investice do něj. Pak je tu projednávaný zákon o podpoře bydlení. A nemalou roli hraje i novela stavebního zákona pro urychlení povolovacích procesů,“ sdělil ministr pro místní rozvoj.

Vláda představila podporu výstavby dostupného bydlení v Česku (zdroj: ČT24)

Desítky miliard

Podle něj se podařilo legislativně ukotvit definici dostupného bydlení, což umožní „postupně investovat desítky miliard do tohoto specifického segmentu“. Bartoš dodal, že poprvé od vstupu do EU může stát podporovat nejen sociální, ale právě i dostupné bydlení. Již zmíněné cenové mapy nájemného považuje za nástroj pro boj proti takzvanému obchodu s chudobou. Vhodných pozemků k převodu na obce jsou podle Bartoše přibližně dvě stovky.

„Financování je dlouhodobé a je potřeba, aby stát pomohl, protože i návratnost těchto investic je dlouhodobá,“ upozornil po vyslechnutí části brífinku místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka. Celý projekt se dle něj neobejde bez solidního digitálního stavebního řízení, které „bohužel (Ivanu) Bartošovi v tuto chvíli příliš nejde“. Aktivitu v této oblasti nicméně Juchelka kvituje, ač chystaný zákon o podpoře bydlení považuje za „děravý“.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Aleš Juchelka k vládní podpoře výstavby dostupného bydlení (zdroj: ČT24)

V září nabídne Státní fond podpory investic (SFPI) program Dostupné bydlení, ve kterém bude k dispozici 4,5 miliardy na zvýhodněné úvěry. V příštím roce se k němu přidá Národní rozvojová banka se svými nástroji za 3,5 miliardy. V obou případech tvoří většinu prostředků peníze z Národního plánu obnovy (NPO), které budou dále doplněny o zdroje státního rozpočtu a soukromého sektoru. Bartoš již dříve uvedl, že po zapojení soukromých zdrojů a mezinárodních institucí by se investice do výstavby bytů celkově mohly navýšit až na dvacet miliard korun.

Cílové skupiny

Podporu ze SFPI bude možné využít na novostavby, stavební úpravy nebo přístavby. Část z peněz lze použít okamžitě maximálně na dvě pětiny celkových nákladů při splnění konkrétních požadavků. Následný dotovaný úvěr ve výši základní sazby EU pro Česko snížený až o tři procentní body může být až do 65 procent ceny projektu. Celkově by dotace a výhodný úvěr mohly pokrýt až devadesát procent investice. Splatnost je do třiceti let a předčasné splacení je bez poplatků. Žádat o podporu může například územní samosprávný celek, státní příspěvková organizace nebo církev.

Dotované dostupné bydlení má sloužit čtyřem cílovým skupinám. Do příjmové spadají všechny domácnosti kromě dvaceti procent nejbohatších. Zájemci v cílové skupině nesmějí být vlastníky žádných nemovitostí určených k bydlení. Další skupinou jsou mladí lidé do 35 let, kteří zároveň nejsou mezi deseti procenty nejbohatších.

Třetí skupinou jsou veřejně prospěšné profese, jako jsou zdravotníci, policisté, sociální pracovníci a další. Ti mohou vlastnit nemovitost k bydlení, ale ne ve stejném kraji, v jakém o výhodné bydlení žádají. Poslední skupinou jsou oběti domácího násilí. Stát ale podle Stanjury nechce nastavovat nějaká závazná pravidla a obce si tak podle něj budou moci samy stanovit, pro koho bude bydlení určené.

Olomouc draží, Hradec chce udržet mladé

Některá města přitom ke změnám přistupují už teď – třeba Olomouc začíná jinak přidělovat volné městské byty – namísto doporučení bytové komise je nově draží. První elektronická aukce se konala v pondělí. Výherce musí ještě potvrdit rada města.

Dlouho zavedený systém radnice změnila od letoška. Zájemce o startovací byty pro mladé páry losuje, o dalších rozhodne elektronická aukce. „Určitě se očekává větší transparentnost, a že to bude mít i pozitivní ekonomický přínos, že se vydraží za vyšší cenu, než je standardní nájemné,“ popsal vedoucí provozního oddělení Správy nemovitostí Olomouc Jiří Mach. V nabídce jsou pak další dva byty. Ty se budou dražit za necelý měsíc.


Například Hradec Králové chce zase přidělováním městských bytů udržet ve městě mladé občany. V prvním losování radnice nabídla šestnáct bytů. Město kromě osmi jednopokojových jednotek losovalo i stejný počet dvoupokojových. Dalších čtrnáct bytů nájemci uvolní do konce letošního roku. Skončí jim totiž tříletá smlouva. Tyto byty pak město obsadí z řad nynějších náhradníků.

Rozpory uvnitř kabinetu

Projednávání zmíněného zákona o podpoře bydlení kvůli rozporům kabinet přerušil tento měsíc. Ministři nyní nechtěli předjímat, kdy se k němu vláda vrátí, podle Bartoše a Stanjury se aktuálně uvnitř koalice řeší nastavení parametrů normy. Fiala očekává, že kabinet zákon schválí ještě před začátkem letních prázdnin.

Zákon, který by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí, podle Bartoše v uplynulých dnech probírali odborníci ze všech koaličních stran a hledají shodu na jeho podobě. Stanjura doplnil, že po nalezení shody očekává rychlé schválení normy vládou i oběma parlamentními komorami.

Bartoš podotkl, že projednávání vládních návrhů zákonů není ve sněmovně snadné kvůli opozičním obstrukcím. Podle něj ale nejsou věcné důvody, kvůli kterým by očekával blokování projednávání zákona o podpoře bydlení. S oběma opozičními hnutími ANO a SPD o věci podle svých slov jedná, aby se obstrukcím vyhnul.