Evropská komise schválila Česku podporu za 75 miliard korun na výrobu elektřiny

Evropská komise (EK) Česku schválila program státní podpory za 3,2 miliardy eur (75 miliard korun) na podporu výroby elektřiny z nových a zmodernizovaných elektráren, které umožňují kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Komise to v pondělí oznámila v tiskovém sdělení. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) upřesnilo, že peníze půjdou hlavně na modernizaci tuzemských tepláren. Opatření přispěje k realizaci českého Národního energeticko-klimatického plánu, Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) a ke splnění unijního cíle v oblasti energetické účinnosti.

Česko už dříve informovalo Evropskou komisi o svém záměru podpořit výrobu elektřiny ve vysoce účinných kombinovaných elektrárnách. Program státní podpory by měl být v platnosti do 31. prosince 2025. Jeho odhadovaný rozpočet je zmíněných 3,2 miliardy eur.

Schválení státní podpory podle MPO výrazně pomůže při modernizaci české energetiky. „Zároveň to přispěje k našemu úsilí zajistit domácnostem a firmám dostatek dodávek elektřiny i tepla za dostupné ceny a k ekologičtější energetice,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Provozní podpora kombinované výroby elektřiny a tepla podle resortu umožní nahradit emisně náročné, především uhelné zdroje vysoce účinnými zařízeními, která budou produkovat elektřinu a zároveň dále využívat generované teplo. Očekává se, že do roku 2030 bude v těchto zařízeních výkon až kolem tří gigawattů.

Hlavně v zimě

„Předpokládáme, že tato vysoce účinná zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla budou provozována především v zimních měsících, kdy je vyšší poptávka po energiích a zároveň nižší výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Tento provozní model bude přispívat k vyrovnávání sezonních výkyvů ve výrobě elektřiny,“ podotkl vrchní ředitel sekce energetiky MPO René Neděla. Dalším efektem státní podpory by podle něj mohlo být posílení ochoty bank financovat výstavbu těchto zařízení.

„Příjemci podpory mohou být provozovatelé nových nebo modernizovaných zařízení na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny v Česku, kteří splní definici vysoce účinné kombinované výroby tepla a elektřiny podle směrnice o energetické účinnosti,“ upřesnila Komise. Způsobilé jsou všechny technologie a projekty s výjimkou těch na pevná fosilní paliva, naftu a ropu. Očekává se, že tento režim podpory přinese ročně úspory přibližně 93 milionů tun oxidu uhličitého.

Česko podle informací ČTK už od roku 2020 intenzivně řeší problematiku transformace teplárenství a odstoupení od využívání uhlí a přechod na teplárenství, které využívá nízkoemisní paliva. Je zde tlak na to, aby využívání uhlí skončilo dříve.

Efektivita a méně oxidu uhličitého

„Tato podpora má přispět ke splnění environmentálních cílů prostřednictvím efektivního využívání zdrojů energie, má pomoci zvýšit energetickou účinnost a zredukovat množství oxidu uhličitého,“ uvedl diplomatický zdroj.

Státní podpora je podle sdělení EK přiměřená a bude poskytována prostřednictvím ověřených a transparentních výběrových řízení. „Pozitivní účinky podpory převažují nad případnými negativními dopady na hospodářskou soutěž a obchod mezi členskými státy,“ dodala Komise. Na tomto základě český režim podle pravidel EU pro státní podporu také schválila.