Průměrný důchod od ledna vzroste o 356 korun, řekl Jurečka

Události: Růst důchodů (zdroj: ČT24)

Starobní penze by se mohly od ledna zvýšit v průměru o 356 korun. Přesná částka se ještě dopočítá podle vývoje mezd, oznámil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Průměrný důchod by tak vzrostl na 21 078 korun. Růst důchodů podporuje i opozice. Vláda by ale podle ní měla být ještě podstatně štědřejší. SPD navrhuje přidat penzistům 560 korun.

„Průměrný starobní důchod v příštím roce vzroste a překoná hranici 21 tisíc korun. Průměrná výše v příštím roce bude 21 078 korun. Teď v červnu je průměrná výše důchodu 20 708 korun,“ popsal Jurečka.

Důchod se skládá ze dvou částí. Solidární pevná výměra je pro všechny stejná a odpovídá deseti procentům průměrné mzdy. Letos činí 4400 korun. Od ledna by se měla zvednout podle ministra o 290 korun na 4690 korun. V zásluhovém procentním dílu se pak odráží výše výdělku, odpracované roky a počet vychovaných dětí. Navýšit by se mohl od ledna podle ministra o 0,4 procenta. Tato výměra by se ale neupravovala lidem, kteří nastoupili do předčasné penze po říjnu loňského roku a nemají ještě řádný důchodový věk. Vzrůst by jim měla jen solidární část.

Navýšení důchodu se vypočítává z průměrné mzdy, průměrné starobní penze, růstu cen u domácností důchodců a růstu reálného výdělku. Zohledňuje se přírůstek indexu spotřebitelských cen za poslední rok od začátku loňského července do konce letošního června, průměrná penze za červen či očekávaná průměrná mzda pro příští rok. Podle Jurečky přírůstek cen u důchodcovských domácností za sledované období dosáhl 1,7 procenta.

Studio ČT24: Brífink Mariana Jurečky k valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)

Na penze bude příští rok potřeba zřejmě přes sedm set miliard

Do penzí by příští rok mělo putovat asi 705,9 miliardy korun. Z toho na navýšení bude potřeba 12,2 miliardy korun. Systém důchodového pojištění by měl podle odhadů zůstat dál v deficitu. Příští rok by měl podle dosavadních propočtů činit asi 18,3 miliardy korun, uvedl ministr.

Česká správa sociálního zabezpečení poskytovala letos na konci prvního čtvrtletí 2,37 milionu starobních, 411,5 tisíce invalidních a 65,1 tisíce vdovských, vdoveckých a sirotčích důchodů. Průměrná starobní penze v červnu činila 20 704 korun. Starobní penze ze systémů resortů vnitra, spravedlnosti a obrany jsou o několik tisíc vyšší.

Je to žalostně málo, vzkazuje Schillerová

Předsedkyně opozičních poslanců ANO Alena Schillerová se domnívá, že určitě nejde o dobrou zprávu. Navýšení o 356 korun je podle ní žalostně málo. „Já jsem z toho byla překvapená, protože se spekulovalo o částce, která bude vyšší než 400 korun. Takže z té částky jsem skutečně nemile překvapená,“ podotkla.

Kvůli sérii novel, které přijala vláda Petra Fialy (ODS), přichází podle Schillerové důchodci zhruba o 15 tisíc korun ročně.

Alena Schillerová o zvyšování penzí (zdroj: ČT24)

Podle druhého opozičního hnutí SPD by vláda měla navýšit penze alespoň o 560 korun. „Vláda k tomuto může využít paragraf. Ve chvíli, kdy inflace plus reálné mzdy nedosahují 2,7 procenta, tak může to navýšení udělat až do výše 2,7 procenta, a k tomu já ji za SPD vyzývám,“ prohlásila místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková.

Zástupci kabinetu naopak argumentují tím, že vyšší než zákonem daný růst penzí by prohloubil schodek státního rozpočtu o miliardy ročně. „Nejsme v situaci, kdy bychom si rozpočtově mohli dovolit jít nad rámec zákonné valorizace, takže já to beru jako zprávu, kterou propočetlo ministerstvo a od které se vyvíjí například ceny v ekonomice,“ dodal místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Podobného názoru je i členka Národní ekonomické rady vlády a poradkyně premiéra Helena Horská. „Zvyšovat životní úroveň jedné skupině vytváří sociální nerovnosti. Pokud někdo navrhuje, že by bylo možné zvyšovat důchody rychleji, tak by měl zároveň dodat, z jakých zdrojů,“ poznamenala.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská k valorizaci důchodů (zdroj: ČT24)