TÉMA

Jiří Beran

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Klaus přispívá podle ministerstva k šíření dezinformací o covidu. Dehonestující a nepodložené nařčení, reagoval exprezident

Bývalý prezident Václav Klaus se ohradil proti tomu, že ho ministerstvo zdravotnictví uvádí jako příklad veřejně známé osobnosti, jejíž výroky a chování v době pandemie využívají dezinformátoři. Podle exprezidenta je to dehonestující a nepodložené nařčení, v dopise žádá ministra Jana Blatného (za ANO) jak o vysvětlení, tak o odstranění zmínky z webu. Text na internetových stránkách resortu zůstává.
2. 12. 2020|

Optimismus i skepse. Systém desetitisíce nakažených zvládne, problém může být personál, míní odborníci

Češi polevili a koronavirus se mohl šířit, míní hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal. Jiří Beran z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy zůstává optimistou a statisíce nových případů v říjnu nepovažuje za reálný scénář. Podle vedoucího lékaře Martina Balíka z Všeobecné fakultní nemocnice má české zdravotnictví dostatečné kapacity, problém ale může nastat s personálem. Takovou obavu sdílí také ředitel nemocnice v Uherském Hradišti Petr Sládek. Odborníci diskutovali v Událostech, komentářích.
19. 9. 2020|
Interview ČT24

Pacienti s covidem-19 nyní umírají mnohem méně díky obezřetnosti lidí i kratší inkubační době, říká virolog Beran

Že v Česku umírá nyní mnohem menší počet lidí s covidem-19 než v počátcích pandemie, je tím, že díky ostražitosti lidí a dodržování základních pravidel dostávají nakažení menší dávky viru. Pomáhá i rostoucí počet těch, kdo onemocněním prošli, a získali tak imunitu, je přesvědčen virolog a ředitel Centra očkování a cestovní medicíny Jiří Beran. Ten byl hostem Interview ČT24.
3. 9. 2020|

Hygienici mají v době pandemie mnoho pravomocí. Celou dobu ale čelí kritice

Vedoucí moravskoslezské krajské hygienické stanice vyhlásila v pátek nečekaně rozšíření restrikcí, které mimo jiné znamenaly, že se nemohly uskutečnit plánované kulturní akce. Místo tisíce lidí se na nich totiž směla sejít maximálně stovka. Hygienička proto čelila ostré kritice, opoziční politici ji vyzývali i k odstoupení. Kritika později zazněla také z úst ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Nebyla však tak ostrá. Jeho úřad ostatně měl v náhlém vyhlášení nových opatření také důležité slovo.
21. 7. 2020|
90‘ ČT24

Budeme-li rychle testovat, nemoc se z ohnisek nerozšíří, věří epidemiolog. Na Kutnohorsku jsou zpátky roušky

Česko registruje několik lokálních ohnisek koronaviru. Nejhorší zůstává situace na Karvinsku, primátor okresního města Jan Wolf (ČSSD) zdůrazňuje, že je potřeba konat, nikoliv o situaci diskutovat. Hlavní hygienička Jarmila Rážová věří, že situace je pod kontrolou. Optimistický je také epidemiolog Jiří Beran, pakliže hygienici zvládnou rychle vyhodnocovat vzorky a dohledávat kontakty. Lokálním ohniskům a opatřením proti dalšímu šíření covidu-19 se věnovala Devadesátka ČT24.
9. 7. 2020|
OVM

Žádná druhá vlna. Čísla je nutné dávat do kontextu, shodují se epidemiologové

Za poslední dny ve statistikách přibývají pozitivní případy koronaviru. V pátek podle dat ministerstva zdravotnictví testy odhalily covid-19 u 260 lidí, což je nejvíce od 8. dubna. Hosté Otázek Václava Moravce, epidemiologové Roman Prymula a Jiří Beran ale upozorňují, že jde o lokální ohnisko a situace v Česku je příznivá. Koronavirus se totiž nešíří v rizikových skupinách a nezatěžuje zdravotnický systém.
28. 6. 2020|
Otázky Václava Moravce

Chytrá karanténa bude podle Vojtěcha robustnější, letos bude stát až dvě stě milionů korun

Chytrá karanténa s označením 2.0, která má za úkol připravit Česko na případnou druhou vlnu koronavirové epidemie, bude podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mnohem robustnější, řekl to v Otázkách Václava Moravce na ČT. Letos by měla státní kasu přijít na 200 milionů korun. Na resortu zdravotnictví by podle jeho šéfa měl vzniknout samostatný odbor pro pohotovost, pod kterým by mělo být i řízení chytré karantény. Krajské hygienické stanice by měly nabrat až 140 nových pracovníků.
24. 5. 2020|

Požár haly v Polici neohrozí výrobu ani pracovní místa, slibuje spolumajitel firmy

Rozsáhlý požár, který zasáhl v noci z úterý na středu jednu z firem v Polici nad Metují na Náchodsku, dostali hasiči pod kontrolu po více než devíti hodinách. Škoda podle odhadů dosáhne 100 milionů korun. Výrobu firmy Hauk, která dodává díly například Škodě Auto, by ale oheň ohrozit neměl.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 18:10|