Nevzniknou nové úřady. Vytvořené posty zlepší koordinaci, tvrdí členové stran budoucí vlády

Události, komentáře: Koalice si rozdělila ministerstva (zdroj: ČT24)

Předsedové stran vznikající vlády koalicí SPOLU a PirátiSTAN v úterý večer prohlásili, že se dohodli na obrysech koaliční smlouvy a programového prohlášení. Uskupení chce usilovat o snížení schodku veřejného rozpočtu na tři procenta HDP, zvýšení slevy na poplatníka či snížení sociálního pojištění. V pořadu Události, komentáře ve středu o návrhu programového prohlášení a rozdělení ministerstev diskutovali předsedové poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN.

V nové vládě vnikne také post zmocněnce pro záležitosti Evropské unie a ministra pro vědu, výzkum a technologie. Podle místopředsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy to ale neznamená nabíraní nových úředníků.

„Nevznikají nové úřady, nevznikají nová ministerstva, vnikají dva posty,“ tvrdí Benda. Pozice zmocněnce pro záležitosti EU je podle něj nezbytně nutná vzhledem k podcenění příprav evropského předsednictví končící vládou.

Personální navýšení nepředpokládá ani předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. „Lidé, kteří to dělali na jednotlivých ministerstvech, budou koordinováni tak, aby jejich práce byla co nejefektivnější.“

Dvě nově chystané funkce připadnou koalici PirátiSTAN, stejně jako ministerstvo zahraničí. Přetahovat se o to, kdo má převahu v určitých oblastech, považuje předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný za zbytečné.

„Nesestavovali jsme vládu na základě jednoho nebo dvou resortů, ale jako celek a výsledek dohody byl rolí ústupků všech pěti partnerů,“ komentuje vyjednávání Výborný.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek nechtěl personální obsazení ministerstev komentovat. „V tento okamžik ani konkrétní jména neexistují. Neřekli jsme si je ani navzájem,“ prohlásil Michálek a doplnil, že na konkrétní nominace zatím nebyl čas.

Vznikne pozice poradce pro národní bezpečnost

Budoucí vláda chce také vytvořit pozici poradce pro národní bezpečnost. Jeho úkolem má být koordinace bezpečnostních služeb v oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky. „Jsme v době, kdy čelíme hybridním hrozbám, a právě proto bude dobré, když bude mít premiér k ruce tohoto poradce,“ vysvětluje Výborný.

TOP 09 získá ve vládě pouze dvě ministerstva. „My ale budeme mít předsedkyni Poslanecké sněmovny, a to je mimořádně silná pozice,“ hájí stranu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Výborný prohlásil, že kandidátem na místopředsedu sněmovny bude za KDU-ČSL poslanec Jan Bartošek.

Jakob vyjádřil radost z probíhajících jednání. Koalice podle něj tvoří silný tým, který vyvede zemi ze složité situace. Farský tvrdí, že strany spojuje cíl vést republiku lepším směrem a proto je jednoduché se domluvit, což podle něj potvrzuje i rychlost, s jakou byla sestavena vláda.

Covid vyřeší očkování. Euro je zatím spíš v nedohlednu

Snížení schodku rozpočtu pod tři procenta HDP se shoduje s Maastrichtskými kritérii pro zavedení eura. „Pro celou ekonomiku je výhodné snižovat zadlužení, protože ta spirála, která je roztočena, likviduje veřejné finance, ale likviduje i soukromé finance,“ myslí si Farský.

Michálek však dodává, že prohlášení neobsahuje závazek na přijetí eura, ale jen faktické konstatování, že plnění Maastrichtských kritérií je předpokladem pro vstup do systému evropských směnných kurzů ERM II, což reflektuje proevropskou orientaci koalice.

„Klíčová je stabilizace veřejných financí, protože není možné pokračovat v tom neuvěřitelném zadlužování tak, jak ho nastavila současná vláda,“ doplňuje Výborný. Přijetí eura proto není prioritou.

Zástupci stran vidí jako řešení pandemie koronaviru zvýšení proočkovanosti populace. Podle Jakoba se vláda opře o stávající AntiCovid tým koalice SPOLU.

Benda se v diskusi ohradil proti otázce na proticovidová opatření. „Platí pravidlo, že nová vláda má sto dní hájení, že nechávají novináři vládu chvíli na pokoji. Jsme v situaci, kdy ta vláda ani není, a vy nás zkoušíte z toho, co budeme dělat za čtrnáct dní.“