SPOLU a PirátiSTAN se shodly na koaliční smlouvě. Jasné je i rozdělení resortů

Brífink po jednání koalic o budoucí vládě (zdroj: ČT24)

Koalice SPOLU a PirátiSTAN se dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády, uvedl předseda ODS Petr Fiala. Lídr SPOLU taktéž oznámil rozdělení ministerstev mezi jednotlivé koalice. Koalice SPOLU bude mít deset ministrů, zatímco Pirátům a Starostům připadne sedm resortů, oznámil Fiala. Dodal, že obdržel zprávu od šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře o tom, že hospitalizovaný prezident Miloš Zeman je ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen na normální pokoj.

Zatímco nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s patnácti členy, rodící se kabinet jich bude mít 18. Nová křesla obsadí ministři pro legislativu, pro Evropskou unii a pro vědu a výzkum. „Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly,“ řekl Fiala. Zdůraznil, že obdobné ministerské posty již v minulosti existovaly.

Koalice SPOLU v kabinetu obsadí post premiéra a ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Pirátům a STAN připadnou v nově utvářené vládě ministerstva vnitra, průmyslu, školství, místního rozvoje a digitalizace, ministerstvo zahraničí a také nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Personální nominace Fiala neoznámil

Ministr pro EU by měl podle Fialy koordinovat českou unijní politiku, ale také zlepšit přípravy na české předsednictví v příštím roce. Ministr pro legislativu by měl zlepšit kvalitu nových předpisů a předsedat Legislativní radě vlády. „Nechceme, aby tu byly tak špatně připravené zákony, jak jsme byli svědky v minulém funkčním období,“ řekl šéf ODS.

Úterní dohoda o struktuře vlády se podle Fialy i předsedy Pirátů Ivana Bartoše týká pouze rozdělení postů mezi koalicemi. „Neprobírali jsme rozdělení resortů jednotlivým stranám,“ uvedl Fiala. Bartoš je rád, že se podařilo najít schéma rozdělení postů mezi SPOLU a Piráty se STAN. „A myslím, že vyřešené to máme i v rámci naší koalice,“ dodal.

Na jednání se nemluvilo ani o konkrétních ministerských kandidátech jednotlivých stran. „Ta jména, jakkoliv jsou teď důležitá, musí zaznít až ve chvíli, kdy bude jmenován premiér a bude předkládat prezidentovi návrh na jmenování členů vlády,“ míní Fiala.

Nezveřejní zatím také ani vládní koaliční smlouvu či programové prohlášení. „Tyto dokumenty nyní předložíme našim politickým stranám, abychom je během několika příštích dnů schválili. Očekáváme, že budeme moci podepsat koaliční smlouvu v pondělí 8. listopadu v 11:00 hodin,“ uvedl.

Možné složení budoucí vlády
Zdroj: ČT24/ČTK

Schůzka se Zemanem

Fiala uvedl, že prezident Zeman ho je ochoten přijmout ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen z intenzivní péče na normální pokoj. Podle Mynáře se hlava státu na šéfa SPOLU těší. O schůzku požádal Fiala hned po volbách na počátku října, v nichž formující se vláda SPOLU a PirátiSTAN získala 108 mandátů.

Prezident byl ale 10. října, den po volbách, převezen na kliniku intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice. Kvůli prezidentovu zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu sněmovny a premiéra. Předtím si chtěli vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Zeman už z nemocnice svolal první zasedání dolní komory po volbách na 8. listopadu. Po ustavující schůzi sněmovny podá demisi končící kabinet Andreje Babiše (ANO). Poté by měl prezident jmenovat nového premiéra a na jeho návrh pak další členy kabinetu.

Stanjura by nabídku vést resort financí přijal

Místopředseda ODS Zbyněk Stanjura už před úterním jednáním uvedl, že by přijal nabídku stát se ministrem financí, pokud by ji od Fialy dostal. „Zatím jsem ji nedostal, ještě nejsme tak daleko,“ řekl Stanjura novinářům. Souhlasí s názorem, že ministr financí by měl být ze stejné strany jako premiér. Ukázaly to podle něj zkušenosti z vlády Petra Nečase (ODS) i Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Podle spekulací by resort obrany mohla vést poslankyně ODS Jana Černochová. Jako kandidát na ministra zdravotnictví je dlouhodobě označován Vlastimil Válek (TOP 09), do čela zemědělství by se mohl vrátit šéf KDU-ČSL Marian Jurečka, o kterém se však hovoří i v souvislosti s ministerstvem životního prostředí.

Pravděpodobným ministrem vnitra je šéf STAN Vít Rakušan, školství by mohl vést jeho předchůdce v čele strany Petr Gazdík. Místní rozvoj a digitalizaci by mohl mít na starosti šéf Pirátů Ivan Bartoš, v souvislosti s diplomacií se v posledních dnech spekuluje o bývalém pirátském poslanci Janu Lipavském.

O vyjednaných dokumentech budou jednat i jednotlivé strany

Dosavadní opoziční koalice, které se na vytvoření vlády domluvily bezprostředně po říjnových volbách do sněmovny, již dříve oznámily, že by chtěly mít koaliční smlouvu a programové prohlášení připravené k podpisu 8. listopadu.

Ještě předtím se chystají o dokumentech jednat některé ze stran. Lidovci plánují na širším vedení o koaliční smlouvě a programu hlasovat v pátek, zasedne i výkonná rada ODS. „My bychom to rádi v ODS projednali předem, abychom měli souhlas,“ řekl Stanjura. Občanští demokraté by o tom mohli jednat ve čtvrtek nebo pátek. TOP 09 svolala jednání svého výboru na pátek, se čtvrtečním nebo pátečním termínem počítali i Starostové.

Programové body, na kterých se pětikoalice dosud shodla
Zdroj: ČT24

Vláda podle SPOLU neplánuje přijmout euro

Nově vznikající koaliční vláda podle zástupců SPOLU neplánuje přijmout euro. Česko totiž nesplňuje podmínky a pro zemi to také prozatím podle nich není výhodné. Přijetí společné evropské měny je tak spíše až otázka pro další vládu, vyplývá z vyjádření předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba a Zbyňka Stanjury.

Jakob zároveň uvedl, že v programovém prohlášení bude nepochybně něco o tom, jak chce koalice snižovat schodek veřejných financí. Konkrétní údaje ale neuvedl.

SPD trvá na místopředsedovi sněmovny

Předseda poslanců SPD Radim Fiala řekl, že strana bude na dalších jednáních nadále usilovat o post místopředsedy sněmovny pro svého předsedu Tomia Okamuru. Koalice s místem pro SPD ve vedení komory nepočítají.

Ohledně funkcí předsedů sněmovních výborů počká SPD na nabídku koalic, jmenuje na ně své poslance podle odbornosti, řekl Fiala. Nedokáže si představit, že by vláda SPOLU a Pirátů se STAN získala důvěru SPD. „Uvidíme, co vypadne z programového prohlášení, ale jsem přesvědčen, že takové vládě důvěru dát nikdy nemůžeme,“ uvedl.