Koalice chce nejvýš tříprocentní schodek, nižší sociální pojištění či vyšší slevy na poplatníka

Události: Koalice chce snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP (zdroj: ČT24)

Budoucí vládní koalice se zavázala snížit schodek veřejných financí na tři procenta HDP. Chce zvýšit slevu na poplatníka či snížit sociální pojištění. Vyplývá to z programového prohlášení, které má ČT k dispozici. Uskupení také plánují dostát závazku dvou procent HDP pro armádu a tuto hranici legislativně zakotvit. Program dohodnutý vyjednavači nyní čeká na schválení uvnitř jednotlivých stran.

Podle dokumentu se má schodek snížit co nejdříve - konkrétní datum v něm uvedeno není. „Určitě to má časový horizont a to je toto volební období,“ sdělil místopředseda STAN Petr Gazdík. Letos ministerstvo financí očekává schodek 7,7 procenta HDP a příští rok pět procent.

Slevu na poplatníka chce pětikoalice zvyšovat pravidelně. Týkat by se to mělo všech daňových poplatníků. Strany se zároveň zavázaly ke snížení sociálního pojištění na straně zaměstnavatele o dva procentní body z nynějších 24,8 procenta - ovšem za předpokladu, že se vládě podaří konsolidovat veřejné finance.

Nastupující pětikoalic chce už během zimy seškrtat návrh státního rozpočtu o desítky miliard korun. „Ve chvíli, kdy jednotliví ministři zasednou na své resorty a budou vidět do střev úřadu, tak jsem přesvědčen, že jsou schopni ušetřit zejména provozní výdaje těch ministerstev,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Výraznější škrty koalice neplánuje v penzijním a sociálním systému. Body se týkají, podpory zkrácených úvazků, automatické valorizace minimální mzdy. Zvážit se mají také systémy valorizací rodičovského příspěvku a životního minima. „U jednání jednoznačně platí, že vláda nerezignuje na to, aby byla sociálně odpovědná,“ sdělil předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Prohlášení řeší také zrušení elektronické evidence tržeb. Podle Deníku N má být zavedena daňová brzda, takže daně se nebudou moci zvyšovat nad určitou mez.

Součástí prohlášení je také důchodová reforma – ta obsahuje tři pilíře. Koalice chtějí zároveň zavést možnost platit jedno procento svého důchodového pojištění rodičům či prarodičům. Smyslem je posílení generační solidarity. Reforma počítá i se zvýhodněním soukromého spoření. „Je tam celá podkapitola, která se věnuje důchodové reformě. Bereme to jako klíčovou prioritu, kterou je potřeba splnit, aby nám penzijní systém v příštích letech nezkolaboval,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Úspory ve státní správě

Úspory plánuje koalice hledat v rámci resortu vnitra. „Na základě inventury všech agend státu do roka představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst,“ uvádí dokument. Pětikoalice chce také revizi platových tabulek. A to tak, aby bylo možné ve státní správě poskytnout důstojné platy. Podle Deníku N plánuje každých pět let vyhodnocovat zákony a vyhlášky a ty pozbývající smysl rušit.

„Za nás platí závazek, že je potřeba ten navržený schodek rozpočtu na příští rok, který je vyšší, než který jsme měli v době covidové krize, přepracovat i za cenu toho, že budeme několik měsíců pracovat v rozpočtovém provizoriu,“ tvrdí Skopeček.

Skopeček chce například uspořit na dotovaném jízdném pro studenty a seniory a na provozních výdajích ministerstev. Systémová změna bude podle něj znát až v rozpočtech pro další roky.

Redaktor ČT Petr Vašek o programovém prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Dvě procenta HDP pro armádu

Do prohlášení se také dostal závazek dávat na obranu dvě procenta HDP v rozpočtu na rok 2025. Koalice chce zároveň prosadit legislativní zakotvení této hranice. Strany v minulosti kritizovaly dosluhující vládu, že závazek nedodržuje. „Ta dvě procenta umožní, aby Armáda České republiky plánovala své akviziční projekty s delším časovým horizontem a měla jistotu, že se uprostřed nezastaví,“ zdůvodnil místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Vznikající vláda také klade důraz na dobré vztahy s NATO a USA. „Při zajišťování kolektivní bezpečnosti musí Evropská unie postupovat v souladu s NATO a USA. Budeme dále posilovat transatlantickou vazbu,“ píše se v dokumentu.

Podle Deníku N koalice slibuje dávat deset procent státního rozpočtu na investice a obnovit tradici „havlovské“ zahraniční politiky. Budoucí koalice chce podporovat rozšíření EU na západním Balkánu a přijmout zákon sankcionující hrubá porušení lidských práv. Hlásí se k tomu, že nedemokratickým státům neumožní přístup ke klíčové infrastruktuře České republiky a zavede korespondenční volby pro Čechy v zahraničí.

„Nám se ten příklon k autoritářským nebo semi-autoritářským režimům, který občas probublával i do pozice České republiky v rámci Evropské unie, příliš nelíbil,“ komentoval pro ČT předseda Pirátů Ivan Bartoš budoucí směřování zahraniční politiky. Česko by se podle něj mělo obracet k zemím, kde vládne právo, jsou svobodná média a fungují demokratické principy.

Novinky avizuje v oblasti bezpečnosti. „Zřídíme pozici poradce pro národní bezpečnost jako nadresortní platformu pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky při úřadu vlády,“ stojí v prohlášení. Co přesně by měl člověk na této pozici dělat z něj není jasné. Koalice pouze uvádí, že tím „chce zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám“.

Dokument obsahuje také ustanovení týkající se přijetí eura. „V zájmu zdravých veřejných financí se zavazujeme k co nejrychlejšímu splnění fiskálních maastrichtských kritérií,“ píše se v něm. Jde právě o to mít deficit pod úrovní tří procent HDP. Tato kritéria jsou nutnou podmínkou k přijetí eura.

„Jsem přesvědčen, že se nám podaří ve vládě dosáhnout nižšího schodku na konci období, než je právě ten limit maastrichtských kritérií. Uděláme pro to maximum a nepochybuji, že ten cíl, který jsme si společně dali, splníme,“ řekl Jakob.

Koalice SPOLU však už dříve avizovala, že evropskou měnu neplánuje přijmout, protože to prozatím podle ní není výhodné. Její přijetí je tak spíše až otázka pro další vládu, vyplývá z vyjádření Jakoba a místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury.

Doplňkové pojištění i úprava registrovaného partnerství

Koronavirus prohlášení nezmiňuje. V kapitole zdravotnictví obsahuje zavedení možnosti dobrovolného doplňkového zdravotního připojištění a pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce.

Se zavedením manželství pro všechny se nepočítá, ve hře je však úprava registrovaného partnerství, píše Deník N. Vznikající koalice chce podle deníku zavádět nová pravidla pro fungování médií, aby bylo jasné, kdo je vydavatelem, kdo vlastníkem, nebo kdo média financuje. Na členy vlády by se měla vrátit působnost lustračního zákona. Součástí plánu je novelizace zákona o střetu zájmů, která má zamezit kumulaci funkcí a koncentraci moci.

Kapitola o životním prostředí podle Deníku N popisuje, jak se zlepší hospodaření s vodou či recyklace a oběhové hospodářství. Ochrana vody by měla být zakotvena v ústavě, nové nádrže by se měly budovat jen jako zdroje pitné vody. Plán Green Deal navržený Evropskou komisí ke snížení emisí skleníkových plynů je podle prohlášení příležitostí, jak investicemi výrazně modernizovat českou ekonomiku a zvýšit kvalitu života. Rozvíjet by se měla infrastruktura pro elektromobilitu.

Kromě toho chce budoucí kabinet vyhlásit i dva nové národní parky - Křivoklátsko a Soutok Dyje a Moravy, kterému se přezdívá Moravská Amazonie.

Strany, které v budoucí sněmovně zasednou zřejmě v opozičních lavicích, ale slibům pětikoalice nevěří. „Myslím si, že lidé už pomalu vidí, že všechny ty sliby nebyly pravdivé,“ řekl nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala zase považuje za vysokou hodnotu dvou procent HDP pro armádu. „Jsou to peníze, které dáváte v podstatě jiným ekonomikám, nemají pro nás žádný význam,“ míní.

Podle Bartoše se daří dosáhnout konsenzu

Koalice SPOLU a PirátiSTAN dojednaly přibližně čtyřicetistránkové programové prohlášení vlády v úterý. „Výsledek sedmi postů ve vládě je podle mě dobrý, byl tam i široký konsenzus na programových prioritách, ze kterých pak vznikne programové prohlášení vlády,“ prohlásil Bartoš. Také u sporných otázek se podle něj podařilo najít kompromisní řešení. Výsledek koaličního vyjednávání budou předsedové stran nyní prezentovat svým stranickým aparátům, podotkl Bartoš.

Konkrétní obsazení vládních postů komentovat nechtěl s odkazem na budoucí jednání uvnitř stran. „Já jsem se věnoval místnímu rozvoji ve sněmovně jako šéf výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, to není žádné tajemství,“ reagoval Bartoš na otázku, zda by se chtěl stát ministrem.

„Musíme ocenit poměrně rekordně rychlý běh vyjednávání. Myslím, že to je z hlediska rychlosti historický úspěch, ačkoliv všichni předvídali, že pětikoalice bude od začátku konfliktní a že to nebude fungovat,“ chválí koaliční jednání Skopeček.

„Je to prostě koalice, žádná strana nevyhrála volby jednapadesáti procenty, tudíž musí každý ustoupit ze svých priorit,“ je přesvědčen Skopeček. Na vyřešení drobných nuancí a disharmonií v programovém prohlášení je podle něj ještě čas.

Studio ČT24: Dohoda na koaliční smlouvě (zdroj: ČT24)

Rodící se kabinet bude mít podle úterního vyjádření kandidáta na premiéra a šéfa ODS Petra Fialy osmnáct členů. Nová křesla obsadí ministři pro legislativu, pro Evropskou unii a pro vědu a výzkum. Kompetence ministra pro evropské záležitosti ještě nejsou přesně definovány. Podle informací ČTK je musí vymezit Piráti a STAN, kterým post bude v nové vládě náležet. Hotovo by mělo být do pondělka, kdy SPOLU a PirátiSTAN podepíší koaliční smlouvu.

Podle úterního vyjádření Fialy by měl ministr pro EU koordinovat českou unijní politiku a také zlepšit přípravy na předsednictví v Radě EU v druhé polovině příštího roku. Nyní je evropská politika zejména v kompetenci premiéra. Přípravy na předsednictví koordinuje úřad vlády, část spadá i pod ministerstvo zahraničí.

obrázek
Zdroj: ČT24