Všudypřítomný protein je trend, mnohdy ale klame

Všude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky. „Utrácíme za něco, co ve skutečnosti nepotřebujeme,“ řekl ČT24 nutriční expert Martin Jelínek.

Je to vlastně obyčejný makový šnek, který v úseku sladkého pečiva prodává většina pekařství. Na obalu má ale napsáno, že jde o pochutinu s obsahem dvaceti procent proteinu. Když se podíváte přímo do složení, zjistíte, že kromě ingrediencí jako mák, cukr, přidaných zahušťovadel, konzervantů nebo želírovacích látek obsahuje i hrachový a pšeničný protein.

Jakkoliv se tím vyvolává dojem, že jde o zdravou potravinu, podle nutričního experta Martina Jelínka je procentuální množství bílkovin na obalu nepodstatnou informací. Primárním zájmem by prý mělo být hodnocení kvality výrobků nikoliv na základě nutričního složení, ale ve smyslu průmyslových zásahů do potraviny při zpracování.

„Při pohledu na složení pekařského výrobku, který vidím před sebou, je na první pohled evidentní, že se jedná o učebnicový příklad vysoce průmyslově zpracované potraviny. Tedy kategorii produktů, jejichž pravidelná konzumace je v posledních letech odborníky spojovaná se vznikem a rozvojem celé řady onemocnění od srdečně-cévních přes obezitu a cukrovku až po nádorové choroby,“ vypočítává Jelínek.

„Slyšeli jste o vejci?“

Při pohledu na nabídku jednoho on-line supermarketu je ale zjevné, že na protein výrobci lákají i v dalších zpracovaných potravinách, tedy například v pudinku, chipsech, čokoládové pomazánce nebo sladkých tyčinkách. „Třeba zrovna pekařské produkty jsou obecně typické vysokým podílem sacharidů, sladké varianty navíc i cukrů, mají také nízké zastoupení bílkovin,“ popisuje Jelínek. Snaha je navýšit a vyrovnat tak nutriční bilanci může znít chvályhodně. A hlavně dobře vypadá.

Posedlost proteinem přidaným do potravin a nápojů je fenomén v celém západním světě. „Ale lidi, slyšeli jste o vejci? Co takhle kuře?“ ptal se nedávno trochu sarkasticky list The Wall Street Journal. Ten píše, že ve Spojených státech se popularita proteinu rozmohla společně s léky na hubnutí. Mnoho jejich uživatelů se snaží zvýšit příjem bílkovin, aby kompenzovali ztracenou svalovou hmotu. Zvýšený zájem potvrzuje i česká Potravinářská komora.

„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech,“ říká její mluvčí Marek Zemánek. Podle něj popularita těchto produktů roste hlavně u mladší generace, nejen to je ale důvod, proč do budoucna lze v této oblasti očekávat další rozvoj.

„Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuťových vlastností a textury výrobků, které byly pro výrobky s vyšším obsahem bílkovin často limitující. Díky novým technologiím se také daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli,“ tvrdí Zemánek.

Protein „téměř pro nikoho“

Výrobce může podle nutričního experta Jelínka použít buď přirozenou potravinu jako mléčný výrobek, vejce, nebo zpracovanou luštěninu, případně technologicky zpracovaný protein. Pokud výrobce chce použít tvrzení „zdroj bílkovin“, musí alespoň dvanáct procent energetické hodnoty pocházet z bílkovin, pokud volí tvrzení „s vysokým obsahem bílkovin“, musí jít alespoň o dvacet procent.

Zpracované výrobky s přidaným proteinem by však Jelínek nedoporučil „téměř nikomu“. „Faktem je, že bílkoviny jsou považované za nejdůležitější složku naší stravy, na stranu druhou jejich množství, které bychom měli za den sníst, je relativně malé,“ dodává s tím, že honba za bílkovinami se v současné době stala v potravinářství „trendem a módou“, která neodráží skutečné potřeby našeho těla, jen zatěžuje peněženku zákazníků.

Podle Zemánka ale například žádná tuzemská mlékárna nestaví na „proteinu“ svůj hlavní byznys. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky,“ souhlasí s Jelínkem.

Přebytek bílkovin navíc prý může být zatěžujícím faktorem pro zdraví, odbourávají je ledviny. „Zjednodušeně řečeno podporuje prozánětlivé procesy v těle, což dává kvalitní základ pro vznik naprosté většiny známých chorob. Je ale potřeba zdůraznit, že je řeč o dlouhodobém přebytku bílkovin,“ říká Jelínek.

Občasná konzumace „vysokoproteinového“ výrobku tak prý nijak zásadně neublíží, pouze zvýší aktivitu těch střevních mikroorganismů, které v situaci přebytku bílkovin nestrávené zbytky v tlustém střevě fermentují. „To vede k vyšší produkci sirovodíku. Vzniká plynatost, která výrazně zapáchá,“ míní nutriční expert.

Nedostatek bílkovin je nebezpečný

Zároveň je ale třeba říct, že nedostatek bílkovin je nebezpečný, ohrožuje totiž všechny funkce v těle. „Bílkoviny zajišťují svalový růst a regeneraci, podílí se na imunitních funkcích, hormonální činnosti, jsou nedílnou součástí enzymů. Do každodenního jídelníčku je ale třeba si vybírat takové kombinace, aby jejich celkové množství za den odpovídalo skutečné potřebě těla,“ sděluje Jelínek.

Optimální příjem je přibližně dvacet procent z celkového energetického příjmu, případně asi 1,5 gramu bílkovin na kilogram optimální hmotnosti. Mírně vyšší množství vyžadují děti, případně těhotné a kojící ženy a někteří výkonnostní sportovci. Kupovat si proteinové shaky nebo prášky však podle Jelínka není důležité pro člověka, který třeba dvakrát do týdne absolvuje běžný silový trénink. Živiny jde opět získat normální stravou.

„Tyto výrobky mají výhodu v tom, že jsou rychle dostupné a současně se rychleji tráví a metabolizují než bílkoviny z pevného jídla, takže rychleji podporují pozátěžovou regeneraci. Tuto výhodu ale plnohodnotně využijí jen výkonnostní a profesionální sportovci. Pokud se navíc nejedná jen o čistý protein, ale takzvaný gainer, tedy směs klíčových živin nahrazující pevné jídlo, měl by konzument vědět, že většina těchto výrobků spadá do kategorie vysoce průmyslově zprocesovaných,“ varuje Jelínek.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Firmy mohou opět získat úvěr se státní zárukou

Malé a střední firmy mohou po téměř dvouleté pauze znovu získat úvěr se státní zárukou. Peníze lze využít na provozní i investiční výdaje. Ministerstvo průmyslu a obchodu na program Národní záruka vyčlenilo 578 milionů korun, což umožní poskytnout až pět miliard. Resort očekává, že si je rozdělí zhruba tisíc podnikatelů. Žádosti přijímá Národní rozvojová banka. Ta v minulosti poskytla záruky v objemu padesáti miliard korun.
před 21 mminutami

Policie obvinila dva muže, že podvedli více než pět set lidí

Pražští policisté obvinili z podvodu dva muže, kteří podle nich v letech 2015 až 2020 prodali emisní dluhopisy vydané jejich stavebními společnostmi, kupujícím ale investované částky později nevyplatili. Muži podle kriminalistů podvedli 535 lidí a způsobili škodu přes 360 milionů korun. Dvojici podle mluvčího pražské policie Jana Rybanského hrozí v případě odsouzení až desetileté tresty vězení.
před 3 hhodinami

Reorganizace na ministerstvu zahraničí vyvolala kritiku z opozice

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve výzvě předsednictvu vládního hnutí ANO kritizuje reorganizaci na ministerstvu zahraničí pod vedením Motoristů. Struktura úřadu se podle STAN mění narychlo a bez analýz. Odbor komunikace ministerstva v sobotu sdělil, že systemizace byla projednána s uznávanými velvyslanci a že úřad neruší žádné místo v zahraničí. Podle Deníku N chce premiér Andrej Babiš (ANO) věc řešit ještě před vánočními svátky.
13:41Aktualizovánopřed 4 hhodinami

V chovu na Havlíčkobrodsku kvůli ptačí chřipce zlikvidují přes 30 tisíc slepic

V chovu slepic v Habrech na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky. Bude nutné zlikvidovat asi 35 tisíc nosnic. Je to letošní desáté ohnisko nákazy v komerčním chovu v Česku, sdělil Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).
před 4 hhodinami

Zůna jen popisoval stav zděděný po předchozí vládě, tvrdí šéf poslanců SPD

Peníze českých občanů nepůjdou na prodlužování války na Ukrajině, uvedl na síti X předseda poslanců hnutí SPD Radim Fiala s tím, že ministr obrany Jaromír Zůna (za SPD) na páteční tiskové konferenci jen popisoval stav, který zdědil po vládě Petra Fialy (ODS). Zůna mimo jiné prohlásil, že podpora Ukrajiny bude pokračovat, jde jen o to, jakým způsobem, a že o osudu muniční iniciativy rozhodne vláda jako celek.
před 4 hhodinami

Schillerová chce stihnout legislativu k EET v příštím roce

Nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) již vytvořila na resortu pracovní skupinu pro zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vyjádřila se tak v pořadu Týden v politice moderovaném Martinem Šnajdrem. Součástí připravovaného zákona má být také daňový balíček, který bude mimo jiné obsahovat osvobození spropitného od daní a pojistného, snížení DPH na nealko nápoje ve stravovacích službách nebo studentské a manželské slevy. Podle ministryně je reálné, aby se nezbytné legislativní změny stihly během roku 2026, zpracovaný legislativní text by chtěla mít do konce února, v říjnu by měl navázat pilotní projekt. Schillerová také znovu připustila, že schodek rozpočtu na příští rok by mohl být vyšší, než s jakým počítal návrh připravený předchozím kabinetem Petra Fialy (ODS).
před 7 hhodinami

Sport potřebuje garanta, říká Šťastný. Start Tour de France v Česku podporuje

Dlouho se volalo po tom, aby tady byl někdo, kdo se věnuje sportu ve vládě, řekl Boris Šťastný (Motoristé), který obsadil nově vzniklý post ministra pro sport, prevenci a zdraví. „Ministři bez portfeje tady vždycky byli, jsou, budou. Ať veřejnost a média ocení, nebo neocení mou práci za těch pár let, jestli to byla, nebo nebyla trafika,“ vyjádřil se v Interview ČT24 moderovaném Danielem Takáčem k tomu, že někteří členové současné vlády v minulosti ministry bez portfeje kritizovali.
před 8 hhodinami

Nevyléčitelně nemocným pomáhá Sanitka splněných snů. Vznikl o ní dokument

Dokument Do posledního snu vypráví příběhy nevyléčitelně nemocných lidí, kteří si v posledních okamžicích života plní své sny díky Sanitce splněných snů. Autorka dokumentu, redaktorka ČT Lea Surovcová přiblížila v 90′ ČT24 zrod filmu. Jednu ze zakladatelek projektu Petru Homolovou potkala asi před dvěma lety a ta ji následně propojila i s jedním z hlavních hrdinů filmu Ondřejem Míčkem. Petra Homolová byla také hostem 90′ ČT24.
před 12 hhodinami
Načítání...