Všudypřítomný protein je trend, mnohdy ale klame

Všude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky. „Utrácíme za něco, co ve skutečnosti nepotřebujeme,“ řekl ČT24 nutriční expert Martin Jelínek.

Je to vlastně obyčejný makový šnek, který v úseku sladkého pečiva prodává většina pekařství. Na obalu má ale napsáno, že jde o pochutinu s obsahem dvaceti procent proteinu. Když se podíváte přímo do složení, zjistíte, že kromě ingrediencí jako mák, cukr, přidaných zahušťovadel, konzervantů nebo želírovacích látek obsahuje i hrachový a pšeničný protein.

Jakkoliv se tím vyvolává dojem, že jde o zdravou potravinu, podle nutričního experta Martina Jelínka je procentuální množství bílkovin na obalu nepodstatnou informací. Primárním zájmem by prý mělo být hodnocení kvality výrobků nikoliv na základě nutričního složení, ale ve smyslu průmyslových zásahů do potraviny při zpracování.

„Při pohledu na složení pekařského výrobku, který vidím před sebou, je na první pohled evidentní, že se jedná o učebnicový příklad vysoce průmyslově zpracované potraviny. Tedy kategorii produktů, jejichž pravidelná konzumace je v posledních letech odborníky spojovaná se vznikem a rozvojem celé řady onemocnění od srdečně-cévních přes obezitu a cukrovku až po nádorové choroby,“ vypočítává Jelínek.

„Slyšeli jste o vejci?“

Při pohledu na nabídku jednoho on-line supermarketu je ale zjevné, že na protein výrobci lákají i v dalších zpracovaných potravinách, tedy například v pudinku, chipsech, čokoládové pomazánce nebo sladkých tyčinkách. „Třeba zrovna pekařské produkty jsou obecně typické vysokým podílem sacharidů, sladké varianty navíc i cukrů, mají také nízké zastoupení bílkovin,“ popisuje Jelínek. Snaha je navýšit a vyrovnat tak nutriční bilanci může znít chvályhodně. A hlavně dobře vypadá.

Posedlost proteinem přidaným do potravin a nápojů je fenomén v celém západním světě. „Ale lidi, slyšeli jste o vejci? Co takhle kuře?“ ptal se nedávno trochu sarkasticky list The Wall Street Journal. Ten píše, že ve Spojených státech se popularita proteinu rozmohla společně s léky na hubnutí. Mnoho jejich uživatelů se snaží zvýšit příjem bílkovin, aby kompenzovali ztracenou svalovou hmotu. Zvýšený zájem potvrzuje i česká Potravinářská komora.

„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech,“ říká její mluvčí Marek Zemánek. Podle něj popularita těchto produktů roste hlavně u mladší generace, nejen to je ale důvod, proč do budoucna lze v této oblasti očekávat další rozvoj.

„Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuťových vlastností a textury výrobků, které byly pro výrobky s vyšším obsahem bílkovin často limitující. Díky novým technologiím se také daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli,“ tvrdí Zemánek.

Protein „téměř pro nikoho“

Výrobce může podle nutričního experta Jelínka použít buď přirozenou potravinu jako mléčný výrobek, vejce, nebo zpracovanou luštěninu, případně technologicky zpracovaný protein. Pokud výrobce chce použít tvrzení „zdroj bílkovin“, musí alespoň dvanáct procent energetické hodnoty pocházet z bílkovin, pokud volí tvrzení „s vysokým obsahem bílkovin“, musí jít alespoň o dvacet procent.

Zpracované výrobky s přidaným proteinem by však Jelínek nedoporučil „téměř nikomu“. „Faktem je, že bílkoviny jsou považované za nejdůležitější složku naší stravy, na stranu druhou jejich množství, které bychom měli za den sníst, je relativně malé,“ dodává s tím, že honba za bílkovinami se v současné době stala v potravinářství „trendem a módou“, která neodráží skutečné potřeby našeho těla, jen zatěžuje peněženku zákazníků.

Podle Zemánka ale například žádná tuzemská mlékárna nestaví na „proteinu“ svůj hlavní byznys. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky,“ souhlasí s Jelínkem.

Přebytek bílkovin navíc prý může být zatěžujícím faktorem pro zdraví, odbourávají je ledviny. „Zjednodušeně řečeno podporuje prozánětlivé procesy v těle, což dává kvalitní základ pro vznik naprosté většiny známých chorob. Je ale potřeba zdůraznit, že je řeč o dlouhodobém přebytku bílkovin,“ říká Jelínek.

Občasná konzumace „vysokoproteinového“ výrobku tak prý nijak zásadně neublíží, pouze zvýší aktivitu těch střevních mikroorganismů, které v situaci přebytku bílkovin nestrávené zbytky v tlustém střevě fermentují. „To vede k vyšší produkci sirovodíku. Vzniká plynatost, která výrazně zapáchá,“ míní nutriční expert.

Nedostatek bílkovin je nebezpečný

Zároveň je ale třeba říct, že nedostatek bílkovin je nebezpečný, ohrožuje totiž všechny funkce v těle. „Bílkoviny zajišťují svalový růst a regeneraci, podílí se na imunitních funkcích, hormonální činnosti, jsou nedílnou součástí enzymů. Do každodenního jídelníčku je ale třeba si vybírat takové kombinace, aby jejich celkové množství za den odpovídalo skutečné potřebě těla,“ sděluje Jelínek.

Optimální příjem je přibližně dvacet procent z celkového energetického příjmu, případně asi 1,5 gramu bílkovin na kilogram optimální hmotnosti. Mírně vyšší množství vyžadují děti, případně těhotné a kojící ženy a někteří výkonnostní sportovci. Kupovat si proteinové shaky nebo prášky však podle Jelínka není důležité pro člověka, který třeba dvakrát do týdne absolvuje běžný silový trénink. Živiny jde opět získat normální stravou.

„Tyto výrobky mají výhodu v tom, že jsou rychle dostupné a současně se rychleji tráví a metabolizují než bílkoviny z pevného jídla, takže rychleji podporují pozátěžovou regeneraci. Tuto výhodu ale plnohodnotně využijí jen výkonnostní a profesionální sportovci. Pokud se navíc nejedná jen o čistý protein, ale takzvaný gainer, tedy směs klíčových živin nahrazující pevné jídlo, měl by konzument vědět, že většina těchto výrobků spadá do kategorie vysoce průmyslově zprocesovaných,“ varuje Jelínek.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Domácí

Hosté Událostí, komentářů týdne hovořili o jmenování nové vlády

Hosté Událostí, komentářů týdne probrali jmenování nové vlády ANO, SPD a Motoristů a s tím spojené převzetí jednotlivých resortů novými ministry. Debata se týkala také předvánočního období. Pozvání přijali bývalý novinář a politik Vladimír Mlynář, šéfredaktor Echo24 Dalibor Balšínek, spisovatelka, kuchařka a gastronomická novinářka Dita Pecháčková, výkonný ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek a herec Jan Antonín Duchoslav. Moderoval Lukáš Dolanský.
Právě teď

Na Štědrý den se objeví sněhové přeháňky

V Česku se na Štědrý den objeví sněhové přeháňky, občasné sněžení očekávají meteorologové zejména v jižní polovině území a na horách. Nejvíce sněhu by do Štědrého večera mělo napadnout hlavně na Šumavě, v Pošumaví a Novohradských horách, lokálně kolem pěti centimetrů, výjimečně až deset centimetrů. Souvislejší sněhovou pokrývku očekávají meteorologové také v Jeseníkách a okolí. Zbývající sváteční dny budou slunečnější a také mrazivé.
07:56Aktualizovánopřed 14 mminutami

O svátcích budou velké obchody většinou zavřené

Obchodní řetězce a nákupní centra budou mít o Vánocích naposledy otevřeno na Štědrý den, který letos připadá na středu, maximálně však do 12:00 hodin. Ve čtvrtek 25. prosince a v pátek 26. prosince budou mít všechny velké obchody zavřeno, stejně tak i ve čtvrtek 1. ledna. Děti šly letos do školy naposledy v pátek 19. prosince a vrátí se v pondělí 5. ledna.
před 2 hhodinami

Nová vláda chce na provozu ministerstev ušetřit pět procent

Noví ministři navrhují rušení neobsazených míst a konec některých úředníků na svých resortech. Škrty má v pondělí schvalovat vláda. Podle odborů ale dosavadní postup zatím plně neodpovídá zákonným požadavkům. Kritiku vzbuzují například kroky předsedy Motoristů Petra Macinky. Vláda ANO, SPD a Motoristů chce podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na provozu ministerstev ušetřit pět procent.
před 3 hhodinami

Pavel se sejde s Turkem. Motoristé na jeho ministerské nominaci trvají

Prezident Petr Pavel v pondělí dopoledne přijme na Pražském hradě poslance Filipa Turka (nestr. za Motoristy). Strana nadále trvá na tom, aby se Turek stal ministrem životního prostředí. Úřad v současnosti vede dočasně ministr zahraničí a předseda strany Petr Macinka.
před 5 hhodinami

Piety i mše uctily oběti předloňské střelby na filozofické fakultě

Lidé v Česku si v neděli připomněli památku obětí předloňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Už dopoledne uctili jejich památku například někteří senátoři v čele s předsedou horní komory Milošem Vystrčilem (ODS). Po poledni si památku obětí připomněl i premiér Andrej Babiš (ANO). Konaly se i další akce, které připravily spolky Spojeni nadějí a Uši pro duši s podporou fakulty a univerzity. Při tragédii zemřelo čtrnáct lidí z řad studentů a pedagogů.
včeraAktualizovánopřed 11 hhodinami

Vánoce nárůst nemocných zřejmě přibrzdí

Chřipka, covid a další respirační nemoci se šíří Českem. Podle hlavní hygieničky počet lidí s respiračními nemocemi dosáhl hranice epidemie. Nejvíc nemocných přibývá mezi dětmi. Lékaři potvrdili i výskyt chřipkového viru H3N2 subtypu K, na který hůř funguje očkování. Blížící se vánoční svátky podle odborníků nárůst nemocných přibrzdí, ale období nemocí nejspíš prodlouží.
před 11 hhodinami

Tresty za kriminalitu se změní. Někteří vězni se dostanou na svobodu

Od Nového roku začne platit novela trestního zákoníku, která upravuje výši trestů. Za opakované drobné krádeže nebo neplacení výživného soudy nebudou posílat pachatele tak často za mříže. Soudci budou muset kvůli novele přezkoumat podle ministra spravedlnosti Jeronýma Tejce (za ANO) zhruba čtyři tisíce rozsudků, jestli jsou některé odsouzené činy trestné i podle nové úpravy.
před 11 hhodinami
Načítání...