Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené a vyrobené tak, aby odpovídaly tomu, na co má člověk chuť. Patří mezi ně třeba brambůrky, sladkosti, krekry, limonády nebo další pochutiny spojené s příjemně tráveným časem. Podle nové studie jsou ale spojené i s cukrovkou, duševními chorobami a vyšší pravděpodobností úmrtí ze všech příčin.

Že je tento druh potravin hrozbou pro lidské zdraví, naznačovala už spousta menších výzkumů, ale až doposud se vědci nestíhali zaměřit na to, aby poznání v tomto oboru sjednotili podle nějakých jednoznačných měřítek a popsali fenomén celkově. Teď to udělal tým vědců v metastudii, která shrnula současné poznání o dopadech ultrazpracovaných potravin na lidské zdraví. Vyšla v odborném žurnálu BMJ a její výsledky naznačují pro tento druh stravy celou řadu problémů.

Autoři prozkoumali data ze čtrnácti výzkumů, které dokázaly analyzovat údaje více než deseti milionů lidí. Studie se cíleně vyhnula všem dílčím analýzám, které byly nějak spolufinancované výrobci těchto potravin.

Vědci zjistili, že vyšší konzumace této stravy je spojená s vyšším rizikem 32 zdravotních problémů: od nemocí srdce před deprese až po potíže se spánkem. Celkově byla častá konzumace ultrazpracovaných potravin spojená s o 21 procent vyšším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny a také s o 66 procent vyšším rizikem úmrtí na srdeční choroby.

Složité výzkumy

Tento výzkum byl podle jeho tvůrce nesmírně složitý. Lidská strava se špatně zkoumá, navíc se spojuje spousta vlivů dohromady, a to nejen těch čistě nutričních, ale i vlivů prostředí, genetiky a mnoha socio-ekonomických.

U některých chorob, které bývají mnohdy s ultrazpracovanými potravinami spojované, proto vědci našli jen slabé důkazy. To se týká zejména rakoviny, obezity nebo Crohnovy nemoci. Není ale možné vyloučit, že tam souvislost je, jen se ji pomocí použitých metod nepodařilo najít.

A naopak: nejsilnější důkazy o vyšším riziku byly nalezené u úmrtí souvisejících se srdcem, běžných duševních poruch a cukrovky druhého typu.

Autoři proto doporučují, aby se bral tento problém vážně a věnovala se mu řada dalších výzkumů. Radí ale také politikům, aby využili možná společenská opatření, pomocí nichž by se snížilo vystavení lidí této stravě.

Co jsou ultrazpracované potraviny

Jako vůbec největší problém se ukázala neexistence jednotné přesné definice toho, co to „ultrazpracovaná potravina“ vlastně je, a různé studie tedy s pojmem zacházejí různým způsobem.

Obecně se tak označují potravinářské výrobky, které jsou převážně vyrobené z látek extrahovaných z potravin nebo syntetizovaných v laboratořích z potravinových substrátů nebo jiných organických zdrojů. Tato kritéria jsou ale značně obecná a ne všichni se shodují, zda mezi ně patří některé potraviny – spor je například o některé druhy pečiva.

Český Národní zdravotnický informační portál mezi ně řadí:

  • mražená nebo hotová jídla,
  • pečivo, včetně pizzy, koláčů a zákusků,
  • balené pečivo,
  • tavené sýry,
  • snídaňové cereálie,
  • krekry a chipsy,
  • cukrovinky a zmrzlina,
  • instantní nudle a polévky,
  • masné polotovary, jako jsou párky, nugety, rybí prsty a zpracovaná šunka,
  • limonády a jiné slazené nápoje.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Dvojice astronautů se po neplánovaně dlouhém pobytu na ISS vrátila na Zemi

Dvojice amerických astronautů, která na více než devět měsíců uvázla na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), se vrátila na Zemi. Modul Crew Dragon od společnosti SpaceX s nimi úspěšně dosedl do vod Mexického zálivu.
včeraAktualizovánopřed 11 hhodinami

Za polovinu světových emisí může 36 společností, ukazuje analýza

Analýza nezávislého think tanku InfluenceMap odhalila, že přibližně polovina světových emisí oxidu uhličitého pochází z fosilních paliv vyráběných pouhými 36 společnostmi. Právě toto znečištění způsobuje oteplování planety a vede ke změnám, které se projevují narušením počasí, suchem, vlnami veder a dalšími projevy.
před 18 hhodinami

Ze stanice v Antarktidě zazněla prosba o pomoc kvůli údajné výhružce smrtí

Z vědeckého týmu z jihoafrické základny Sanae IV v Zemi královny Maud v Antarktidě zazněla prosba o pomoc poté, co jeden z jeho členů údajně vyhrožoval svému kolegovi, že ho zabije. To podle médií vyvolalo strach, protože kvůli malým prostorům stanice a okolnímu nehostinnému prostředí se situace může ještě více vyostřit a může být ohrožena bezpečnost výzkumníků.
před 22 hhodinami

Marihuana v těhotenství způsobuje u dětí problémy s chováním

Pokud matky užívají během gravidity nebo těsně po porodu marihuanu, může se to projevit na psychice jejich potomků, konkrétně na zvýšeném riziku vzniku rušivých poruch chování. Vědci v nové studii popsali nejen statistiku, ale také našli příčiny.
před 23 hhodinami

Senioři by mohli zvládnout ptačí chřipku lépe než mladí, naznačuje výzkum

Vědci zkoumali více než 150 lidí různého věku ohledně jejich odolnosti vůči ptačí chřipce. Zajímalo je, jestli by nemohlo pomoci, že už byli podobnému viru vystaveni. Studie ukázala, že ano.
včera v 07:00

Moderní jazyk vznikal přes třicet tisíc let, naznačuje studie

Není náhoda, že první důkazy o složitějším myšlení pocházejí ze stejné doby, kdy začal vznikat lidský jazyk. Nový výzkum ukazuje, jak dlouho tento proces trval a jaké byly jeho dopady.
17. 3. 2025

Vědci objevili nový lék na cukrovku, chtějí ho začít testovat

Čeští vědci vyvinuli novou experimentální sloučeninu, která by mohla přinést bezpečnější léčbu cukrovky druhého typu. Chrání kosti a snižuje jejich lámavost, což je častým vedlejším účinkem současných medikamentů. Novou látku vědci objevili jako vedlejší účinek látky, která má léčit ztučnělá játra, informovala Akademie věd ČR. Výsledky studie publikoval odborný časopis Metabolism.
17. 3. 2025

Klimatologům chybí data a volají po spolupráci. Obří dírou je ruská Arktida

Současná globální politická nestabilita a geopolitické napětí společně s rostoucím nacionalismem, byrokracií a ekonomickým tlakem stále více omezují volný přístup k datům potřebným ke studiu klimatické změny. Navíc komplikují jejich výměnu. Podle vědců, kteří se zabývají změnou klimatu a jejími dopady, by vznikaly lepší a reprezentativnější výsledky, kdyby existovala mezinárodní úmluva zajišťující otevřený přístup ke všem datům.
17. 3. 2025
Načítání...