Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené a vyrobené tak, aby odpovídaly tomu, na co má člověk chuť. Patří mezi ně třeba brambůrky, sladkosti, krekry, limonády nebo další pochutiny spojené s příjemně tráveným časem. Podle nové studie jsou ale spojené i s cukrovkou, duševními chorobami a vyšší pravděpodobností úmrtí ze všech příčin.

Že je tento druh potravin hrozbou pro lidské zdraví, naznačovala už spousta menších výzkumů, ale až doposud se vědci nestíhali zaměřit na to, aby poznání v tomto oboru sjednotili podle nějakých jednoznačných měřítek a popsali fenomén celkově. Teď to udělal tým vědců v metastudii, která shrnula současné poznání o dopadech ultrazpracovaných potravin na lidské zdraví. Vyšla v odborném žurnálu BMJ a její výsledky naznačují pro tento druh stravy celou řadu problémů.

Autoři prozkoumali data ze čtrnácti výzkumů, které dokázaly analyzovat údaje více než deseti milionů lidí. Studie se cíleně vyhnula všem dílčím analýzám, které byly nějak spolufinancované výrobci těchto potravin.

Vědci zjistili, že vyšší konzumace této stravy je spojená s vyšším rizikem 32 zdravotních problémů: od nemocí srdce před deprese až po potíže se spánkem. Celkově byla častá konzumace ultrazpracovaných potravin spojená s o 21 procent vyšším rizikem úmrtí z jakékoli příčiny a také s o 66 procent vyšším rizikem úmrtí na srdeční choroby.

Složité výzkumy

Tento výzkum byl podle jeho tvůrce nesmírně složitý. Lidská strava se špatně zkoumá, navíc se spojuje spousta vlivů dohromady, a to nejen těch čistě nutričních, ale i vlivů prostředí, genetiky a mnoha socio-ekonomických.

U některých chorob, které bývají mnohdy s ultrazpracovanými potravinami spojované, proto vědci našli jen slabé důkazy. To se týká zejména rakoviny, obezity nebo Crohnovy nemoci. Není ale možné vyloučit, že tam souvislost je, jen se ji pomocí použitých metod nepodařilo najít.

A naopak: nejsilnější důkazy o vyšším riziku byly nalezené u úmrtí souvisejících se srdcem, běžných duševních poruch a cukrovky druhého typu.

Autoři proto doporučují, aby se bral tento problém vážně a věnovala se mu řada dalších výzkumů. Radí ale také politikům, aby využili možná společenská opatření, pomocí nichž by se snížilo vystavení lidí této stravě.

Co jsou ultrazpracované potraviny

Jako vůbec největší problém se ukázala neexistence jednotné přesné definice toho, co to „ultrazpracovaná potravina“ vlastně je, a různé studie tedy s pojmem zacházejí různým způsobem.

Obecně se tak označují potravinářské výrobky, které jsou převážně vyrobené z látek extrahovaných z potravin nebo syntetizovaných v laboratořích z potravinových substrátů nebo jiných organických zdrojů. Tato kritéria jsou ale značně obecná a ne všichni se shodují, zda mezi ně patří některé potraviny – spor je například o některé druhy pečiva.

Český Národní zdravotnický informační portál mezi ně řadí:

  • mražená nebo hotová jídla,
  • pečivo, včetně pizzy, koláčů a zákusků,
  • balené pečivo,
  • tavené sýry,
  • snídaňové cereálie,
  • krekry a chipsy,
  • cukrovinky a zmrzlina,
  • instantní nudle a polévky,
  • masné polotovary, jako jsou párky, nugety, rybí prsty a zpracovaná šunka,
  • limonády a jiné slazené nápoje.