TÉMA

Spánek

Dvaatřicet zdravotních problémů. Vědci popsali, s čím je spojená konzumace ultrazpracovaných potravin

Potraviny, které jsou silně mechanicky, a zejména chemicky zpracované, mají obrovské množství negativních zdravotních účinků. Nová studie shromáždila spoustu důkazů, které říkají, proč se takovému jídlu raději vyhnout.
1. 3. 2024|

Sobi umí žvýkat a spát současně. Jsou mistři multitaskingu, konstatovali vědci

Sobi zvládají multitasking a dokážou přežvykovat potravu i ve spánku. Zjistili to vědci, kteří v přírodě zkoumali spánkové cykly tohoto sudokopytníka pomocí záznamů elektrické aktivity mozku.
27. 12. 2023|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Agresivita, stres, úzkost. Vlny veder mají dopady na duševní zdraví

Přímé sluneční záření, dehydratace, úpal. Fyzické dopady vlny veder na lidské tělo jsou dobře známé. O vlivu vysokých teplot na duševní zdraví se ale mluví o poznání méně. Vědci varují, že i tato rizika by lidé měli brát vážně.
24. 8. 2023|
Doporučujeme

Dobře se vyspat během tropické noci nemusí být sen. Deset rad, které pomohou

Jedním z největších zdravotních rizik při vlnách veder je nedostatek kvalitního spánku. Ale jak se vyspat, když je venku vedro i v noci?
12. 7. 2023|

Chobotnice by mohly mít sny, předpokládají vědci. Naznačují to změny barvy kůže při spánku

Chobotnice mohou být předmětem nočních můr mnoha námořníků, nový výzkum nicméně přinesl další důkazy o tom, že by i hlavonožci mohli sami snít, když spí. Popsal to vědecký tým v odborném žurnálu Nature.
2. 7. 2023|
Doporučujeme

Pravidelný šlofík po obědě je prospěšný. Chrání mozek před záněty, ukázal výzkum

Pravidelné zdřímnutí po obědě je pro lidský mozek prospěšné a pomáhá tento orgán déle udržet větší. Uvedl to server BBC News s odkazem na vědce z londýnské University College London (UCL), podle kterých by ale délka spánku neměla překročit půl hodiny.
21. 6. 2023|

Používání sociálních sítí zpomaluje příchod spánku. Efekt je podobný drogám, popsal výzkum

Sociální sítě jsou u mnoha lidí přímou příčinou horšího spánku. Popsala to rozsáhlá americká studie, kterou vedli psychiatři z Dukeovy a Yaleovy univerzity. Tvrdí, že našli příčinnou souvislost mezi používáním sociálních médií před spánkem a jeho kratším trváním.
29. 5. 2023|

Vědci jsou na stopě vysvětlení syndromu náhlého úmrtí kojenců

Rozsáhlý vědecký výzkum našel další rizikový faktor, který je spojený se syndromem náhlého úmrtí kojence. U mnoha zemřelých dětí se našla genetická odchylka od normálu.
27. 5. 2023|

Rypouši spí ve spirálách. A patří k rekordmanům v krátkém spánku, ukázal výzkum

Zdá se, že rypouši podřimující na pláži si užívají dokonalého odpočinku. Průlomový výzkum, který vyšel v žurnálu Science, ale odhalil, že tito mořští savci po většinu svého života spí jen dvě hodiny denně, které nasbírají díky sérii krátkých zdřímnutí během hlubokých ponorů k mořskému dnu.
24. 4. 2023|

Lidé mají zřejmě obdobu zimního spánku. REM fáze v této době trvá déle, ukázal výzkum

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou namístě. Nový výzkum naznačuje, že lidé v chladných měsících sice nehibernují, ale možná potřebují více spánku, a měli by proto své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období.
20. 2. 2023|

Málo denního světla zpožďuje tělesné hodiny. Vede to k problémům se spánkem

Nedostatečné vystavení slunečnímu světlu přes den může vést k problémům se spánkem v noci. Podle serveru Independent to vyplývá ze studie, která doporučuje, aby lidé chodili ráno ven na slunce, i kdyby to mělo být jen na „malou chvíli“.
20. 12. 2022|

Končí letní čas. Se standardním středoevropským přibude hodina navíc

V noci ze soboty na neděli skončí letní čas a začne platit standardní, středoevropský. Hodiny se posunou o hodinu zpět – ze tří hodin ráno na druhou. Letos mělo povinné střídání času podle plánu Evropské unie skončit, členské státy se ale nedohodly na tom, který čas bude platit trvale. Lidé, kteří musí v neděli ráno vstávat, si přispí, noční vlaky budou hodinu stát na nádražích a noční tramvaje či autobusy ve velkých městech, kde jezdí v pravidelných intervalech, pojedou vícekrát než v jiné noci.
29. 10. 2022|

Noční můry ve středním věku mohou znamenat blížící se demenci, tvrdí studie

Lidé, kteří mají noční můry alespoň jednou týdně, mají čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že u nich dojde k rychlejšímu poklesu kognitivních funkcí a s přibývajícím věkem jim hrozí větší riziko demence. Vyplývá to ze studie, o které informoval list The Guardian. Pokud se závěry výzkumu potvrdí, mohl by nakonec vést k novým metodám odhalení této choroby a včasnému lékařskému zásahu, který by zmírnil rychlost duševního úpadku.
23. 9. 2022|
Doporučujeme

Jak utišit a uspat plačící dítě. Mezinárodní vědecký tým tvrdí, že zná recept

Novou naději může přinést vyčerpaným rodičům zjištění japonských a italských vědců, kteří zkoumali, jak utišit plačící miminko. Tvrdí, že je potřeba s ním nejdříve chodit a pak si s ním na osm minut sednout. O své poznatky se podělili v časopisu Current Biology.
14. 9. 2022|

Poruchy spánku po covidu mohou přetrvávat měsíce i roky, ukazuje český výzkum

Poruchy spánku po covidu přetrvávají i měsíce či roky, ukázal výzkum vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ). Jde o nespavost, noční můry, náměsíčnost a živé sny. Vyplývá to z průběžných dat z rozsáhlého zkoumání, kterému se věnují odborníci z Centra výzkumu spánku a chronobiologie. U více než třiceti procent respondentů se po prodělání covidu objevily živé sny, nočními můrami trpí více než sedmnáct procent účastníků výzkumu. Nejčastějším problémem je nespavost.
11. 8. 2022|

Pavoukům se možná zdají divoké sny jako lidem, naznačil výzkum

Pavouci při spánku škubají končetinami a pohybují očními sítnicemi. Podle vědců je proto možné, že se jim zdají sny podobně jako lidem. Vyplývá to z nové studie, při níž její autoři pozorovali mláďata pavouků z čeledi skákavkovitých pomocí speciálních kamer a objevili u nich chování podobné takzvané REM fázi spánku, v níž přicházejí sny.
10. 8. 2022|

Časté noční můry mohou být předzvěstí Parkinsonovy nemoci, zjistila studie

Opakující se noční můry mohou být podle studie výzkumníků z Birminghamské univerzity raným varovným signálem rozvíjející se Parkinsonovy choroby. Toto neurologické onemocnění bývalo se špatnými sny spojováno už dříve, odborníci z Birminghamu ale teď mají důkazy, že s pravidelnými nočními můrami riziko nemoci výrazně stoupá.
9. 6. 2022|

Klimatická změna ukradne lidem po celém světě desítky hodin spánku, ukázala rozsáhlá studie

Většina výzkumů zabývajících se dopadem klimatických změn na život se zaměřuje na to, jak extrémní počasí ovlivní společnost. Změna klimatu ale může zasáhnout i základní každodenní lidské činnosti, které jsou přitom důležité pro běžný život a jeho kvalitu. Ve studii vydané v časopise One Earth vědci popsali, jak zvyšující se teploty obírají lidstvo o spánek.
23. 5. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Stačí pár paprsků světla v noci a už to negativně ovlivňuje inzulin i srdce, ukázala nová studie

Před spaním zatáhněte žaluzie, závěsy a zhasněte všechna světla, doporučují autoři nového výzkumu. Popsali totiž, že i vystavení mírnému okolnímu osvětlení během nočního spánku poškozuje kardiovaskulární funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci následující ráno.
15. 3. 2022|

Koalice očekává obstrukce i kvůli korespondenční volbě. S opozicí se chce domluvit na pravidlech

Zástupci vládní koalice chtějí omezit blokování jednání sněmovny dlouhými projevy. Koaliční poslanci o tom chtějí v příštích dnech jednat s opozicí. Důvodem jsou právě obstrukce. Například v tomto týdnu poslanci potřebovali až 37 hodin na to, aby přehlasovali senátní veto novely pandemického zákona. Kritizovalo ji hlavně hnutí SPD, například jeho šéf Tomio Okamura mluvil dlouhých šest hodin.
20. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 19:55|

Brněnská nemocnice chystá spánkové centrum. Má poskytovat komplexní péči

Fakultní nemocnice Brno chce postavit komplexní centrum spánkové medicíny. Nové zařízení by mělo poskytovat péči pacientům se všemi typy poruch spánku a rozšířit možnosti diagnostiky. V Jihomoravském kraji je zatím celkem osm lůžek, podle odborníků je ale poptávka třikrát větší.
4. 2. 2022Aktualizováno4. 2. 2022, 15:31|

Pro srdce je nejlepší, když jde člověk spát mezi desátou a jedenáctou večer. Vše ostatní škodí, říká studie

Zdá se, že existuje optimální čas, kdy jít spát, který se pojí s menším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Podle vědců, kteří analyzovali data od 88 tisíc dobrovolníků, je ideální večerka mezi 22. a 23. hodinou. Vyplývá to ze studie, která vyšla v odborném časopise European Heart Journal.
10. 11. 2021|