Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.

Výzkumníci z Portsmouthské univerzity zjistili, že kognitivní výkon se u lidí po cvičení střední intenzity zlepšuje bez ohledu na to, jak dobře se vyspali. Autor studie Joe Costello vysvětlil, že sport by tak mohl pomoci překonat poklesy mozkové aktivity způsobené nedostatkem spánku.

„Z dosavadních výzkumů víme, že cvičení zlepšuje nebo udržuje naši kognitivní výkonnost, a to i při snížené hladině kyslíku,“ uvedl Costello. „Toto je však první studie, která naznačuje, že ji zlepšuje také po úplné i částečné spánkové deprivaci a v kombinaci s nedostatkem kyslíku. Tato zjištění významně doplňují to, co víme o vztahu mezi cvičením a těmito příčinami stresu, a pomáhají posílit poselství, že pohyb je lék pro tělo i mozek,“ dodal.

Studie publikovaná v odborném časopise Physiology and Behaviour zahrnovala dva experimenty, každý s dvanácti účastníky.

První se zabýval dopadem částečné spánkové deprivace na kognitivní výkonnost člověka a druhý zkoumal dopad úplné spánkové deprivace a hypoxie (nedostatku kyslíku). V obou případech nastalo u všech účastníků zlepšení kognitivního výkonu po 20 minutách jízdy na kole.

Studie naznačuje, že cvičení může zlepšit kognitivní výkonnost, protože usnadňuje změny množství hormonů regulujících činnost mozku a také psychofyziologických faktorů včetně průtoku krve mozkem, vzrušení a motivace.