TÉMA

Výkon

V Česku může vzniknout šest nových přečerpávacích elektráren, třeba na Orlíku nebo Slezské Hartě

V Česku by mohlo vzniknout šest přečerpávacích vodních elektráren, které nebudou ve střetu s ochranou přírody a krajiny. Seznam nejvhodnějších míst představila ministerstva životního prostředí a zemědělství, jde o oblasti Orlík, Slapy, Pastviny, Libochovany, Vinice a Slezská Harta. Výstavba by vyšla na desítky miliard korun, nová zařízení by instalovaným výkonem 1222 MW nynější výkon přečerpávacích vodních elektráren zdvojnásobily, uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
5. 3. 2024|

Pacienti na výměnu kloubu čekají i dva roky, lhůty se v nemocnicích liší

Všechny nemocnice oslovené Českou televizí provedly minulý rok více výměn kloubů než v roce předchozím. Trend potvrzuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která sice loňská čísla ještě neuzavřela, ale přesto je podle ní jasné, že zákroků proti roku 2022 přibylo. Tehdy jich proplatila 26 tisíc. Pacienti si však na plánovaný zákrok počkají. Ve velkých fakultních nemocnicích se lhůty pohybují mezi jedním a dvěma roky, U Svaté Anny v Brně je to dokonce dva a půl roku, i když ročně vymění 1100 kloubů. Oproti tomu například v Jindřichově Hradci přijde člověk na řadu za deset měsíců – za rok tam odoperují 330 lidí. Další oslovené nemocnice provádějí zákroky do dvou let od objednání.
29. 2. 2024|

Dvacet minut cvičení dokáže napravit noc s mizerným spánkem

Pouhých dvacet minut cvičení dokáže zlepšit výkon mozku po probdělé noci, vyplývá ze studie, o které informoval server Independent. Její autoři zdůraznili, že až čtyřicet procent světové populace nemá dostatek spánku, který je podle nich základem zdravého životního stylu.
27. 11. 2023|

Odškodnění od ministerstva spravedlnosti dostávali lidé po zákonné lhůtě. Často až kvůli žalobě, zjistil NKÚ

Téměř polovinu žádostí o odškodnění v posledních šesti letech vypořádalo ministerstvo spravedlnosti až po uplynutí zákonné lhůty šesti měsíců. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Často ministerstvo podle kontrolorů rozhodlo o úhradě škod způsobených v soudních řízeních, neoprávněným stíháním nebo nesprávným úředním postupem až tehdy, kdy poškozený podal žalobu. V krajním případě čekal poškozený na vypořádání více než tři roky. Mluvčí ministerstva Vladimír Řepka sdělil, že zpoždění vznikají hlavně kvůli nedostatku pracovníků pro vyřizování odškodnění.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 09:27|