Pacienti na výměnu kloubu čekají i dva roky, lhůty se v nemocnicích liší

Události: Čekací lhůty na výměnu kloubů (zdroj: ČT24)

Všechny nemocnice oslovené Českou televizí provedly minulý rok více výměn kloubů než v roce předchozím. Trend potvrzuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která sice loňská čísla ještě neuzavřela, ale přesto je podle ní jasné, že zákroků proti roku 2022 přibylo. Tehdy jich proplatila 26 tisíc. Pacienti si však na plánovaný zákrok počkají. Ve velkých fakultních nemocnicích se lhůty pohybují mezi jedním a dvěma roky, U Svaté Anny v Brně je to dokonce dva a půl roku, i když ročně vymění 1100 kloubů. Oproti tomu například v Jindřichově Hradci přijde člověk na řadu za deset měsíců – za rok tam odoperují 330 lidí. Další oslovené nemocnice provádějí zákroky do dvou let od objednání.

Například ve Fakultní nemocnici v Motole je čekací doba na kloubní náhrady šest až dvanáct měsíců, přičemž ročně provedou okolo čtrnácti set těchto operací.

„Pacienti, kteří mají veliké obtíže nebo mají onkologickou nebo traumatologickou diagnózu, jsou zařazení dříve tak, aby nedošlo k prodloužení péče a k negativnímu ovlivnění jejich zdravotního stavu,“ vysvětluje ortoped z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Petr Fulín.

Mezi lidmi čekajícími na operaci je například Jan Středa, kterého trápí rameno. S náhradou kloubu ale už má zkušenosti, stejně jako s čekací dobou, která bývá v řadě nemocnic i delší než rok.

„Vyměněné mám oba kyčelní klouby. Prvně byl vyměněný pravý. (...) Bylo to ještě před covidem s tím, že to trvá zhruba jeden a půl roku. Tím, jaká situace vznikla, tak se termíny posouvaly,“ podotýká Jan Středa. Jeho zdravotní stav se ale zhoršoval, musel chodit o berlích. Našel si nemocnici, kde mu dali termín dřív.

Hledání nemocnice

Nejčastějšími důvody, proč se termíny operací prodlužují, je podle nemocnic, které oslovila ČT, nedostatek lékařů nebo sester. Roli hraje i vysoká poptávka. A někde se ještě potýkají s následky covidu.„V tuto chvíli nemáme spádovost, to znamená, že si jako pacient můžu svobodně vybrat poskytovatele zdravotní péče. Pokud nevím na kterého, tak se obrátím na svoji zdravotní pojišťovnu,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

„My se snažíme zajistit zákrok v jiném zařízení, které má objednací dobu kratší,“ podotýká také mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Čekací doba na výměnu kloubu by podle nařízení o dostupnosti zdravotních služeb neměla přesáhnout jeden rok. Pro pacienta to ale může znamenat, že zákrok bude muset podstoupit ve vzdálenějším zařízení.