Sobi umí žvýkat a spát současně. Jsou mistři multitaskingu, konstatovali vědci

Sobi zvládají multitasking a dokážou přežvykovat potravu i ve spánku. Zjistili to vědci, kteří v přírodě zkoumali spánkové cykly tohoto sudokopytníka pomocí záznamů elektrické aktivity mozku.

„Domníváme se, že schopnost spát i v době přežvykování je zvláště důležitá v době krátkého léta, kdy jsou sobi během celého dne velmi aktivní a snaží se sežrat dostatek píce, aby nashromáždili tuk pro zimní měsíce chudé na potravu,“ uvedla spoluautorka studie Gabriela Wagnerová z Norského institutu pro biologii v Tromsö.

Žvýkající spáči

Zoologové v arktické přírodě sledovali v různých obdobích roku čtyři sobí samice, kterým neinvazivní metodou připevnili elektrody sledující elektrickou aktivitu mozku (EEG). Zjistili, že zvířata spí přibližně stejnou dobu bez ohledu na roční období, a proto potřebují v létě, kdy mají kvůli dostatku vegetace na spánek nejméně času, spojit odpočinek s trávením.

Současně se ukázalo, že podíl času stráveného v jednotlivých fázích spánku – ať už se jednalo o spánek s rychlými očními pohyby (REM), nebo spánek mimo REM – byl v zimě, létě a na podzim také stabilní.

Vědci také provedli pokusy, při nichž narušili spánek sobů na dvě hodiny. Ukázalo se, že to vedlo ke zvýšení aktivity pomalých vln v mozku zvířat – což svědčí o tom, že sobi pociťovali potřebu spánku. „To naznačuje, že mozek soba má představu o tom, kolik spánku potřebuje, aby dobře fungoval – stejně jako ten náš,“ řekla Wagnerová. „Takhle to ale u většiny zvířat nefunguje.“

Tým však zjistil, že poté, co sobi strávili nějaký čas žvýkáním, se tato aktivita pomalých vln snížila – což naznačuje, že se ospalost zrušila. „Myslíme si, že v přírodě může sob přežvykování provádět po poměrně podstatnou část spánkového cyklu,“ dodala Wagnerová.