TÉMA

Programové prohlášení

Úspory a penzijní reforma jsou letošní prioritou, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) označil za letošní vládní priority schválení úsporného balíčku a důchodové reformy. Opatření proti deficitnímu hospodaření začne sněmovna projednávat příští týden. Úpravu penzijního systému pak chce ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) předložit na podzim. Kabinet má ale letos na programu řadu dalších návrhů – šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) se například chystá předložit změnu krizové legislativy. Reaguje i na zkušenosti s covidem.
6. 7. 2023|

Pražská koalice představila programové prohlášení, chce se zaměřit na dopravu i energetiku

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Pirátů a STAN se v nynějším volebním období zaměří na energetiku, rozvoj vodohospodářské infrastruktury nebo projekt dostavby městského okruhu. Chce vybudovat vědeckotechnický park a pokračovat ve směně majetku se státem. Jednat s ním bude i o dostavbě okruhu. Rozšíří se počet míst v sociálních zařízeních a vedení města se zaměří na péči o duševní zdraví obyvatel. Novinářům to v pondělí při představení programového prohlášení řekli pražští radní.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 18:50|

Kabinet by měl žádat o důvěru, zní z opozice. Nelíbí se ji změny v programovém prohlášení

Opozice si myslí, že by měl kabinet Petra Fialy (ODS) znovu předstoupit před sněmovnu se žádostí o důvěru. Důvodem je programové prohlášení vlády, které počátkem roku prošlo změnami. Původní dokument vznikal ještě před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Podle premiéra změny reagují právě na aktuální dění. Programové prohlášení letos zavazuje vládu například k prosazení důchodové reformy nebo úpravě státní energetické koncepce.
30. 4. 2023|

Greenpeace se odvolalo proti prodloužení těžby v Dole Bílina

Organizace Greenpeace podala odvolání proti rozhodnutí, které umožňuje prodloužení těžby uhlí v Dole Bílina o pět let. Uvedl její mluvčí Lukáš Hrábek. Na konci března Obvodní báňský úřad v Mostě nepravomocně rozhodl, že Severočeské doly mohou těžit v hnědouhelném Dole Bílina až do roku 2035.
14. 4. 2023|

Programové prohlášení do konce měsíce nestihneme, přiznává Svoboda. Navrhuje úpravu cyklopruhů

Vedení Prahy chtělo podrobně své záměry představit do konce března v programovém prohlášení. Podle primátora hlavního města Bohuslava Svobody (ODS) jej však vypracovat do stanoveného termínu nestíhá, protože koaliční partneři mají „diskusní problémy“, jak prozradil v pořadu Interview ČT24. Nejde však prý o nic závažného, jedná se například o stanovení pořadí priorit. Všechny neshody a problémy si strany koalice již vyříkaly při dlouhém povolebním vyjednávání.  Co se týče často řešených cyklopruhů a cyklostezek, ty „problematické“ se budou muset překreslit nebo zrušit, podotkl Svoboda. Důležité je podle něj bezpečí všech účastníků dopravy.
30. 3. 2023|

Vláda upravila své programové prohlášení. Slibuje měnit příjmy a výdaje rozpočtu a posílit energetickou bezpečnost

Vláda na své středeční schůzi aktualizovala programové prohlášení, především v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. O důvěru kabinet sněmovnu ale znovu žádat nebude. Vláda se v aktualizovaném programovém prohlášení mimo jiné zavazuje k úpravě příjmové i výdajové strany rozpočtu kvůli stabilizaci veřejných financí. Také se chce zaměřit na posílení energetické bezpečnosti. Bude rovněž usilovat o vznik tribunálu pro stíhání válečných zločinů na Ukrajině.
1. 3. 2023Aktualizováno1. 3. 2023, 19:19|

Koalice směřuje k omezení řečníků ve sněmovně kvůli obstrukcím. Opozice nesouhlasí

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN se blíží ke shodě na novele jednacího řádu sněmovny. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekli předsedové poslaneckých klubů KDU-ČSL Marek Výborný a Pirátů Jakub Michálek. Chtějí například časový limit pro řečníky s přednostním právem. Opoziční ANO a SPD s tím nesouhlasí. Koaliční zástupci rovněž avizovali, že za několik měsíců by měla vláda zveřejnit upravené programové prohlášení reflektující energetickou krizi a válku na Ukrajině.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 14:10|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na nové vládě

Delegace ve volbách vítězných stran ODS a HZDS se napočtvrté dohodly na programovém prohlášení nové vlády. Po dvanáctihodinovém jednání o tom v noci informovali Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Sdělili také, jak si představitelé obou stran představovali tolik diskutovanou otázku rozdělení Československa na dva státy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 6. 2022|

Stát plánuje do rozpočtu obrany poslat 155 miliard. Splní tak závazek vůči NATO

V roce 2025 plánuje stát poslat na obranné výdaje 155 miliard korun. Je to o 66 miliard víc než letos. Tato čísla se podle zjištění České televize objevují v aktuálním rozpočtovém výhledu na další roky, který začátkem měsíce schválila vláda. Stát by tak po dvou dekádách znovu splnil závazek vůči NATO, vydávat na obranu dvě procenta HDP.
18. 6. 2022|

Ministerstvo s těžaři jedná o možnosti prodloužení těžby uhlí i po roce 2033

Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Přestože má vláda toto datum v programovém prohlášení jako konečné pro využívání této suroviny, začala nyní jednat s těžaři o možnostech prodloužení těžby. Hlavním důvodem je podle kabinetu zajištění energetické bezpečnosti státu.
15. 4. 2022|

Vláda chce do roku 2033 prosadit odklon od uhlí. Podle opozice to není reálné

V programovém prohlášení vlády se mezi konkrétními cíli objevuje mimo jiné i odklon od uhlí. Stihnout ho chce kabinet Petra Fialy (ODS) do roku 2033. Opozice si ale myslí, že takový plán nelze stihnout.
13. 1. 2022|

Podnikatelé podali přihlášky k paušální dani. Vláda slibuje zvýšit limit na dva miliony

V pondělí byl poslední den, kdy se mohli podnikatelé přihlásit k placení paušální daně. Koncem loňského roku ji využívalo téměř sedmdesát tisíc poplatníků a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) očekává, že číslo se letos zvýší. Daň má podnikatelům ušetřit administrativu, protože v jedné platbě zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Prozatím tento režim mohou využít podnikatelé s příjmy do milionu korun, kteří nejsou plátci DPH. Nová vláda v programovém prohlášení slibuje, že limit pro plátce DPH i paušální daň zvýší.
10. 1. 2022|

Předsednictvo KDU-ČSL souhlasí s programovým prohlášením vlády

Programové prohlášení vlády Petra Fialy (ODS) obsahuje všechny důležité priority lidovců. Na jednání celostátního výboru KDU-ČSL, které probíhalo společně s celostátní konferencí, to řekl předseda strany Marian Jurečka, který jednal s širším vedením a zástupci krajských organizací. Hlavním bodem jednání byla příprava volebního sjezdu, který by se měl uskutečnit 23. a 24. dubna v Ostravě.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 18:17|

Lidé z některých oborů budou moci i s pozitivním testem pracovat

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že od 17. ledna spustí takzvanou pracovní karanténu, kdy zaměstnanci z vybraných oblastí, kterým vyjde pozitivní antigenní test, budou moci za zpřísněných opatření dál pracovat. Týkat by se to mělo pracovníků v sociální oblasti, zdravotnictví a kritické infrastruktuře. Svoje plány pro boj s covidem zahrnula vláda premiéra Petra Fialy (ODS) také do programového prohlášení, které zveřejnila v pátek. Ve čtvrtek přibylo v Česku 6641 potvrzených případů, zhruba o devět set více než před týdnem. Je to čtvrtý mezitýdenní nárůst v řadě.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 17:10|

Programové prohlášení je on-line. Vláda chce postavit 200 kilometrů dálnic a ústavně chránit vodu

Prioritami vlády Petra Fialy (ODS) jsou podle preambule programového prohlášení stabilizace veřejných financí, orientace na EU a NATO nebo penzijní reforma. Kabinet v pátek dokument zveřejnil na svém webu. Mezi klíčové oblasti řadí vláda také vzdělávání, podporu svobodného trhu, životní prostředí, bydlení, digitalizaci či vědu a výzkum. Zaměří se i na modernizaci státní správy a chce se postarat o zlepšení politické kultury. V dopravě si pak stanovila ambiciózní cíl postavit 200 kilometrů dálnic.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 13:22|

Schillerová se obává nekonkrétnosti vládního programu. Jakob oceňuje ambicióznost

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve čtvrtek schválil své programové prohlášení. Dokument slibuje podporu podnikání, důchodovou reformu nebo změny v daňovém nastavení. V pořadu Události, komentáře o vládním programu diskutovali předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová a komentátor serveru Aktuálně.cz David Klimeš.
7. 1. 2022|

Vláda schválila svůj program. Chce revidovat slevy na jízdném a příští rok začít s reformou penzí

Pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) na mimořádném zasedání schválila své programové prohlášení, se kterým předstoupí před poslance s žádostí o důvěru. Dokument se většinově shoduje s koaliční smlouvou, podle informací České televize do něj ale přibyla například revize slev na jízdné pro děti a důchodce, zvýšení živnostenského daňového paušálu z jednoho milionu na dva nebo pasáž o covidu.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 20:02|

Koalice se shodla na programovém prohlášení. Zveřejníme ho do konce týdne, slíbil Jurečka

Pětikoalice dokončila vládní program, oznámil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministři by ho měli schvalovat ve čtvrtek. Do konce týdne jej kabinet zveřejní, jeho členové se k němu ale zatím nevyjadřují. V polovině příštího týdne s ním plánují předstoupit před poslance a požádat je o důvěru.
6. 1. 2022|

Vláda slibuje nové dálnice, minimální důchod i dostupnější bydlení. Programové prohlášení chce schválit ve čtvrtek

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) chce své programové prohlášení schválit na mimořádném jednání kabinetu ve čtvrtek. V úterý o něm jednala se zástupci odborů a firem a následně se představitelé všech pěti koaličních stran shodli na zhruba první polovině textu. Zbytek projednají ve středu. Příští týden chce kabinet s prohlášením předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru. Ministři v prohlášení slibují třeba důchodovou reformu, digitalizaci nebo dvě stě kilometrů nových dálnic. Měla by se v něm objevit i konkrétní data, do kdy plánuje koalice své sliby prosadit. Opozice doufá, že půjde o podrobnější text, než jakým byla koaliční smlouva.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:12|

Vláda připravuje programové prohlášení. Nejpalčivější jsou covid, energie a rozpočet, uvedl Fiala

Vláda ještě v těchto dnech pracuje na svém programovém prohlášení. Dokument má u některých plánů obsahovat i konkrétní termíny. Do poloviny ledna s ním mají ministři předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry.
1. 1. 2022|

Nevzniknou nové úřady. Vytvořené posty zlepší koordinaci, tvrdí členové stran budoucí vlády

Předsedové stran vznikající vlády koalicí SPOLU a PirátiSTAN v úterý večer prohlásili, že se dohodli na obrysech koaliční smlouvy a programového prohlášení. Uskupení chce usilovat o snížení schodku veřejného rozpočtu na tři procenta HDP, zvýšení slevy na poplatníka či snížení sociálního pojištění. V pořadu Události, komentáře ve středu o návrhu programového prohlášení a rozdělení ministerstev diskutovali předsedové poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN.
4. 11. 2021|

Koalice chce nejvýš tříprocentní schodek, nižší sociální pojištění či vyšší slevy na poplatníka

Budoucí vládní koalice se zavázala snížit schodek veřejných financí na tři procenta HDP. Chce zvýšit slevu na poplatníka či snížit sociální pojištění. Vyplývá to z programového prohlášení, které má ČT k dispozici. Uskupení také plánují dostát závazku dvou procent HDP pro armádu a tuto hranici legislativně zakotvit. Program dohodnutý vyjednavači nyní čeká na schválení uvnitř jednotlivých stran.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 21:01|