Nová mutace koronaviru, masivní festivaly a nedostatečné očkování. Indii zasáhla druhá vlna s nebývalou razancí

Šíření nákazy koronavirem se v Indii od počátku pandemie dělo poněkud odlišně od dalších států. V zemi bylo nejdříve málo případů a byla premiantem světa, aby se posléze dostala na přední příčky žebříčků nakažených. Jen o pár měsíců později se ale situace výrazně zlepšila. V dubnu 2021 už ovšem počty nakažených opět dosahují astronomických výšin a vědci se tak ptají, co za podivným vývojem v zemi stojí.

Zatímco na jaře loňského roku po celém světě rostla panika z pandemie, Indii se jako zázrakem celá katastrofa obloukem vyhnula. Nebo to alespoň tak vypadalo dle oficiálních statistik. Miliardový stát tehdy zaznamenával jen velmi malé denní přírůstky v řádech stovek a nižších tisíců. Federální vláda sice hned v březnu 2020 uvalila tvrdý lockdown, vzhledem k hustotě obyvatel a všudypřítomné chudobě spojené se špatnou hygienou byly ale nízké počty nakažených i tak pozoruhodným jevem.

Část užaslých vědců se snažila přijít na to, v čem jsou Indové tak dobří. Jiní zemi podezírali z nedostatečného testování. Optimismus byl ale předčasný, a ač se zpožděním, pandemie (dle čísel) dorazila i na indický subkontinent. Počet případů nákazy tam strmě začal stoupat v červenci. Za srpen přibylo přes dva miliony nakažených a v září další tři miliony. V polovině září přibývalo téměř 100 tisíc případů za den. Zničehonic byla Indie na cestě předstihnout v žebříčku Spojené státy a stát se tak zemí s nejvyšším počtem infekcí na světě. Jednotlivé indické státy zavedly silné restrikce, nemocnice byly plné a ekonomika v těžké recesi.

Náhlý obrat

V říjnu ale denní přírůstky nakažených začaly klesat a v zemi tak, přestože nebylo zdaleka vyhráno, narůstal optimismus. Blížily se také významné hinduistické svátky a jednotlivé státy se je navzdory četným varováním epidemiologů zdráhaly omezit – doufaly, že pomohou k oživení skomírající ekonomiky. Podzimní svátky totiž většinou provázejí rodinné sešlosti a nákupy dárků od sladkostí přes oblečení až po automobily.

A ani vývoj pandemie nenapovídal, že by se bylo čeho bát. Počty nakažených klesaly až do února, duchovní začali mluvit o zázraku a vědci o záhadě. V jednu chvíli měla miliardová Indie i kolem pouhých devíti tisíc nových případů za den, což bylo číslo menší než v Česku. Přemýšlelo se, zda za úspěch nemůže tamní klima, které je ve většině země velmi teplé a vlhké. V těchto podmínkách jsou totiž podle všeho koronaviry méně aktivní, i když s jistotou to prokázáno nebylo.

Řešil se i fakt, že Indii sužuje spousta dalších nemocí – malárie, horečka dengue, tyfus, hepatitida, cholera. Miliony Indů postrádají přístup k čisté vodě a hygienickým zařízením. Někteří experti se proto domnívali, že právě silný imunitní systém mnohým Indům v boji s koronavirem pomohl.

Další faktor, kterým se vědci zabývali, byla věková skladba obyvatelstva. Pouze šest procent Indů je starších 65 let a více než polovině obyvatel ještě nebylo 25 let. U mladých lidí se tehdy předpokládalo, že jsou proti nemoci covid-19 odolnější a mnohdy se u nich neprojeví příznaky.

Druhá vlna

Ukázalo se, že hledání příčiny zázraku bylo předčasné, a Indii zasáhla druhá vlna. S mnohem větší razancí tak začaly přibývat desítky a později i stovky tisíc nakažených denně. Čísla z 15. dubna přinesla dosud nejvyšší denní přírůstek – 201 tisíc nově infikovaných, den předtím to bylo 184 tisíc. 

Vezmeme-li v potaz celkovou velikost Indie, nejde o astronomická čísla. Při přepočtu denních přírůstků na 100 tisíc obyvatel přibývalo v polovině dubna v Indii zhruba desetkrát méně nakažených za den než v České republice v lednu, kdy epidemie vrcholila. V přepočtu na obyvatele ale Indie provedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než se uskutečnilo v Česku, celkový stav tak může být značně zkreslen.

Navzdory znepokojujícím číslům a nedostatku kyslíku v nemocnicích se nadále na březích řeky Gangy shromažďují k rituální koupeli statisíce hinduistických věřících, kteří v těchto dnech slaví svátek Kumbh mélá. Koupel podle místní policie za den absolvuje i více než 650 tisíc lidí, do konce měsíce by jejich počet mohl dosáhnout pěti milionů.

V Indii také žije mnoho muslimů, kterým tento týden začal postní měsíc ramadán. Během večerů se tak schází mnoho lidí ke společnému jídlu, což může rovněž vést k rostoucím číslům. V řadě oblastí Indie platí nyní přísná opatření, plošný lockdown federální vláda ale nevyhlásila.

Indie tak předehnala Brazílii co do počtu nakažených a posunula se na druhé místo mezi nejhůře postiženými zeměmi. Na první příčce zůstávají Spojené státy, které registrují 32,1 milionu infikovaných, z nichž přibližně 578 tisíc zemřelo. V počtu obětí za USA následuje Brazílie a Mexiko, Indie je čtvrtá.

Otázkou zůstává, proč se situace v Indii zničehonic po tolika měsících relativního klidu tak rapidně zhoršila. Vědci nabízí několik teorií.

Nová mutace

Po sekvenování genomu u více než 10 tisíc případů covidu-19 objevili vědci v Indii na začátku dubna novou variantu tohoto viru. Je zajímavá tím, že má dvě nové mutace, obě jsou spojené s možností lépe unikat imunitnímu systému.

Během prvních dubnových dní se ukázalo, že právě tato varianta je spojená s rychlým nárůstem nových případů v Indii – lékaři ji našli u 15–20 procent vzorků z indického státu Maháráštra, kde se covidová situace zhoršuje nejrychleji. To podle řady expertů naznačuje, že by mohla být tato varianta schopná rychlejšího šíření.

Indická varianta je typická dvojitou mutací, obě se týkají klíčových oblastí viru – tyto mutace jsou označované jako E484Q a L452R. Obě jsou znepokojující, protože se nacházejí ve spike proteinu viru – tedy v tom hrotu, jímž SARS-CoV-2 proniká do lidských buněk. Tyto proteiny a jejich tvary jsou důležité pro to, jak snadno a jak silně se umí virus napojit na receptory v lidských buňkách. Současně ale tvar proteinu může naznačovat, jak snadno si s virem poradí lidský imunitní systém: pokud se příliš změní jeho tvar, imunita nepozná, že jde o stejné nebezpečí, proti němuž už se umí bránit.

Tyto změny představují schopnost viru lépe se přizpůsobovat novému hostiteli, jímž je člověk. Spike protein je pak vhodnější pro vázání se na lidské buňky, které se liší od původního hostitele viru. Vznik těchto nových variant je možný pouze díky tomu, že má virus spoustu příležitostí v oblastech velkého šíření zkoušet si obrovské množství různých triků.

K mutacím virů dochází přirozeně a běžně, problém nastává, především když se volně a neomezovaně šíří – potom může při vysoké míře přenosu náhodou narazit na nějakou kombinaci, která se ukáže být pro něj výhodná. Může se jednat o mutace, které dělají virus více nakažlivým (jako britská varianta) nebo odolnějším vůči protilátkám (jihoafrická varianta) nebo zřejmě více smrtícím (brazilská varianta).

První náznaky, že se v Indii šíří nová varianta viru, se objevily v polovině března. Indická vláda sice uvedla, že údaje o variantách kolujících v Indii nejsou dostatečné, aby se daly spojovat s rychlým nárůstem počtu případů v zemi, řada virologů si ale přesně tohle myslí.

Nepříjemná kombinace

Důvodem je to, o jaké mutace jde a s čím jsou spojené. Mutace E484Q, která je podobná mutaci E484K identifikované na brazilské a jihoafrické variantě, mění spike protein podobně jako ony. A obě tyto varianty jsou spojené s lepší odolností vůči protilátkám po překonané nemoci i těch získaných z očkování. Panují obavy, že pokud mutace výrazně změní tvar bílkoviny, pak protilátky nemusí být schopny virus efektivně rozpoznat a neutralizovat. Vědci zkoumají, zda to může být případ mutace E484Q, zatím to ale není jasné.

Druhá mutace v indické variantě je L452R – o ní se předpokládá, že je zodpovědná za rozsáhlá ohniska epidemie v Kalifornii. Vědci se domnívají, že tato mutace zvyšuje schopnost vázat se na buňky lidského hostitele, čímž se zvyšuje její infekčnost. Studie také naznačuje, že tato mutace může viru pomoci vyhnout se neutralizačním protilátkám, které může vakcína i předchozí infekce vytvořit, i když i to se stále zkoumá.

Indie zatím jen málo sekvenuje – tedy nedostatečně hledá, jaké varianty nového koronaviru se tam šíří. Zatím se ale z odebraných a analyzovaných vzorků zdá, že originální indická varianta není příliš rozšířená. Indické úřady uvádějí, že ze 401 zkoumaných vzorků patřilo 81 procent britské variantě B117 – té stejné, která způsobila zatím poslední silnou vlnu v Česku. Ta obsahuje mutaci N501Y, která ji činí o více než polovinu nakažlivější – a mohla by být také hlavní příčinou šíření covidu-19 v Indii.

Rozvolňování a vakcinace

Další vysvětlení masivního nárůstu nachází experti v masivním rozvolňování, ke kterému došlo na podzim. Tehdy se totiž všechno otevřelo na stejnou úroveň, jak tomu bylo před covidem. U lidí také poklesla vůle k dodržování opatření a hygienických návyků.

Dalším problémem je nedostatečná proočkovanost obyvatelstva. Přestože je Indie jedním z největších producentů vakcíny na světě, s ochranou vlastních lidí pokulhává. K 14. dubnu bylo naočkováno alespoň jednou dávkou kolem 111 milionů lidí, přes 60 milionů dávek země vyvezla (do více než sedmdesáti zemí) a deset milionů darovala partnerským státům. Nejméně 10 indických států hlásilo v dubnu nedostatek vakcín. Mnohá vakcinační centra tak musí lidi odmítat.

Premiér Indie Naréndra Módí sice vyhlásil na minulou neděli „vakcinační festival“ a urgoval obyvatele, aby se k očkování registrovali, sám ale pokračuje v předvolební kampani.

V tuto chvíli jsou v Indii schváleny vakcíny proti covidu-19 Sputnik V (ruská vakcína), Covashield (verze vakcíny firmy AstraZeneca vyráběná v licenci místní firmou) a Covaxin (indická vakcína vyvinutá místní společností Bharat Biotech). Indické ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že urychlí schvalování vakcín proti covidu-19 a povolí ty, které byly už povoleny v USA, Evropské unii, Británii a Japonsku. Stále se tak ale nestalo. 

V březnu se mluvilo o tom, že v Indii přijde nazmar 6,5 procenta dávek vakcín. Důvodem ztrát je situace na venkově, kde na rozdíl od měst, v nichž lidé stojí na očkování fronty, není zájem a veřejnost je málo informovaná. Po otevření ampulí musí být vakcína spotřebovaná do čtyř hodin, takže zdravotníci musejí příchod lidí do očkovacích míst dobře koordinovat. Odborníci tvrdí, že se dá problém vyřešit tím, že se pozvou nejenom lidé z přednostních skupin, ale také další, aby se daly využít všechny dávky.

Větší strach z chudoby

Nejvíce se rostoucích čísel a následného tvrdého lockdownu obávají nejchudší Indové, kteří už na první vlnu doplatili nejzásadněji. Migranti ve strachu z opakování loňského traumatu znovu opouštějí velká města a vracejí se na venkov. Tehdy bylo po celé zemi pozastaveno fungování dopravy, a tak mnozí museli vyrazit stovky kilometrů pěšky. Bohatí tehdy hromadili potraviny a léky, přičemž chudí přišli o primární zdroj obživy.